Keskustelut Metsänhoito Tukien turhuus ?

  • Tämä aihe sisältää 175 vastausta, 26 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten AvatarPuuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 175)
  • Tukien turhuus ?

    Merkitty: 

    Metsälehdellä on viisas kolumnisti, Heikki Smolander, joka kirjoittaa 16.3.2017 Metsälehdessä:

    ”Nykyiset kemeratuet ovt noin kaksi prosenttia metsänomistajien tuloista. Tätä vastaan metsänomistajat joutuvat ajoittamaan metsänhoitotyönsä normien eikä käytäntöjen mukaisesti.

    Puuntuotannon kannalta ei ole kestävää, että vuotuisen taimikonhoitopinta-alan määrää todellisen tarpeen sijasta eduskunta hyväksyessään valtion tulo-ja menoarvion. Valtakunnan metsien inventoinnin tulokset taimikonhoitorästeistä kertovat tästä karua kieltä. Väitän, että metsänomistajat ovat maksaneet kohonneina kustannuksina ja menetettyinä hakkuutuloina enemmän kuin saaneet tukia.

    Ehdotukseni on metsänomistajille ja teollisuudelle yhteisesti: testatkaa hallituksen valmius normien purkuun tarjoamalla vastikkeeksi valtion budjettiin vajaan 100 miljoonan euron vuosisäästöt. Huolenpitoon hiilinielusta, matsäluonnon monimuotoisuudesta ja niukoista vesistöpäästöistä metsäalan on helppo sitoutua jos ala voi valita keinot itse.”

    Voiko asiaa enää viisaammin sanoa!

    Kannattaa miettiä, onko järkevää ajaa 40 kilometriä jonottamaan tunniksi ilmaista yhden euron muoviämpäriä, kun polttoaineeseenkin menee jo viisi euroa.

     

  • Timppa

    Älä nyt Sitolka hikeenny.  Esitin vain Jovainin teesiin kannanoton.  Metsänomistajissa on paljon eläkeläisiä ja palkanansaitsijoita.  Heidän tilanteensa on tietysti toinen kuin pelkästään metsätuloilla elävän.  Toisaalta 300 hehtaarin metsätilalla on aika paljon töitä, joten kyllä sieltä sitä tuloa sitä kautta tulee.  Myös asumiskustannukset ovat yleensä halvemmat kuin kaupungissa asuvilla.  Kyllä siitä ahkeralle perheelle jää käyttöön liki sen auton hinta.

    Visakallo Visakallo

    Alkutuottajan osa taitaa olla vähän joka puolella maapalloa sama. Hehtaareita pitää olla paljon enemmän kuin ennen, jotta hommalla pystyy koko perheensä elättämään. Tämä koskee niin maataloutta kuin puuntuotantoakin.

    Jovain

    Jossain se raja kulkee ahneudessakin. Ei taida halvimmat tuottajahinnat ja kallein ruoka olla ihan normaalia kehitystä, ettei vaan ole ihan kotimaista keksintöä. Sama se on metsätaloudessakin, puun hinta laahaa, mutta puun kokonaiskustannus on jo aivan muuta. Kannatta jopa venäläistä halpaa puuta tuoda maahan.

    Jovain

    Timppa, tuskin tilastot osoittavat (tarkoitat muuta), että nykyinen hakkuutyyli säästää isoja puita, sillä niitä isoja puita on kehittymässä vasta siellä kierron loppupäässä. On myös todennäköistä, että läpimittaluokkien poistamisen jälkeen, niitä isoja puita ei ole kehittymässä siellä kierron loppupäässäkään. Se, että nyt ollaan suosittelemassa yläharvennuksia ja toistuvia väljennyksiä, eli ollaan jatkamassa kiertoaikaa, on oikean suuntainen. Vielä kun saataisiin ohjattua mukaan metsän luontainen uudistaminen, kohteilla joilla se on mahdollista, oltaisiin jo aika pitkällä.

    Tällainen käsite kuin eri-ikäisen metsän kasvattaminen, on käsitteenä aika häilyvä. Missä kulkee se raja luontaisen ja keinollisen metsänhoidon välillä? Sanoisin kuitenkin, että harmonisointi näiden kahden välillä on joka tapauksessa väistämätön.

    Mitä tulee sitten kemeraan, se on tarkoitettu keinolliseen metsänhoitoon, luontaisessa sitä tuskin tarvittaisiin ja eihän se sinne edes soveltuisi.

    Metsuri motokuski

    Eikös nykyinen metsänhoitosuositukset anna tehdä metsälle lähes mitä vaan. Voi uudistaa luontaisesti, tehdä pienaukkoja, yläharventaa, alaharventaa ja hakata aukoksi keskenkasvuinen metsä. Eikös tuossa jo vaihtoehtoja ole riittävästi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri näin, kuin Metsuri motokuski kertoo. Vaihtoehtoja on. Luontaisen ja keinollisen uudistamisen jako ei ole kovin oleellinen, tärkeämpää on valita oikea menetelmä oikeaan kohteeseen. Keinollisessa menetelmässä saadaan jalostushyöty käyttöön. Lisäksi on sekastrategia: hyödynnetään sekä luontaista siemennystä että siemeniä ja taimia samanaikaisesti.

    Smolanderin pääpointti on kai se, että tukiehdot ohjaavat toisinaan metsänomistajia epätarkoituksenmukaiseen käyttäytymiseen, mm. taimikonhoidon myöhentämiseen. Usein sitä myöhennetään hirvituhojen pelossa: ei uskalleta tehdä jäävien puiden valintaa ennen kuin hirviharventaja on lopettanut työnsä noin 3 m pituusvaiheen jälkeen. Taimikon varhaishoito olisi tehtävä ennen tätä. Jos lehtipuuta poistetaan siinä reippaasti, hirvien mieltymys taimikkoon voi vähentyä ja hoito estää lisäksi lehtipuun etukasvuisuuden, joka on hirvituholle altistava tekijä. Tätä taustaa vasten taimikon varhaishoito olisi hyvä säilyttää kemeran piirissä.

    Reima Ranta

    Minua kovin kiinnostaa käsite keskenkasvuinen metsä. Miten se määritellään? Olen monesti siihen matemaattista määritelmää tiedustellut, mutta sitä ei ole ilmaantunut. Sekin on siis mutua kuten metsien liian korkea hinta.

    Visakallo Visakallo

    Helpoimmin ja tarkimmin keskenkasvuisen metsän voi matemaattisesti määritellä metsän ollessa kiivaimmassa arvokasvuvaiheessaan, eli kun suhteellisesti eniten kuitupuuta siirtyy puun kasvun seurauksena 3-4 kertaa arvokkaammaksi tukkipuuksi. Tällainen metsä nostaa rahallista arvoaan jo yhdessä kasvukaudessa niin paljon, ettei sitä normaalioloissa kannata vielä kaataa. Tämä ajanjakso osuu hoitussa metsässä puulajista ja kasvupaikasta riippuen 25-45 ikävuoden välille.

    Jätkä

    Pitää olla hyvät pohjat ja hyvä nuori metsä, että se 25 vuotiaana alkaa lisäkasvaa tukkia.

    Kun tuo vaihe on päällä, on hoidetussa metsässä kaikki valtapuut tukkikoossa ja latvus on paisumassa toiseksi ja kolmanneksi tukiksi. Tuo kiihkein kasvuvauhti kestää yleensä n. 60 – vuotiaaksi asti, jolloin metsä alkaa lähestyä päätehakkuukypsyyttä.

    Jos tuollainen metsä liipataan yhden tukin kokoisena, tehdään hävityshakkuu keskenkasvuiseen metsään. Joskus sanotaan, että on käynyt ”sirppihalla”.

    pihkatappi pihkatappi

    Keskenkasvuinen metsä on semmoinen, jossa runkomuoto ei ole vielä ehtinyt kehittyä niin että puu on kuin sylinteri ja kuitupuuta tulee korkeintaan 3 metriä latvasta. Määritelmän mukainen metsä kehittyy puolukkakankaalla noin 120 vuoden kasvun tuloksena ja hieman rehevimmillä pohjilla sitten hiukan nopeammin, MT-pohjalla reilussa 90 vuodessa jne.

    Ylläoleva siis perinteinen huru-ukkojen määritelmä. Mielestäni on eriasia puhua uudistamishakkuun ajoittamisesta puustopääoman arvon ja sen kasvun perusteella.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 175)