Keskustelut Puukauppa Tukille kolmas kokoluokka

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Tukille kolmas kokoluokka

    Nyt otetaan tukkia ja pikkutukkia, joiden raja kulkee 15-16 cm. Aivan samalla tavalla kuin on tuotossa sahurille ero normitukilla ja pikkutukilla, on tuotossa ero normitukin ylä ja alapäässä. Olen joskus ehdottanut sahoille että esim yli 22 cm tukilla olisi eri hinta kuin alle 22 cm tukilla. Tämä kannustaisi metsänomistajia järeyttämään tukit arvokkaiksi myös sahaajan kannalta.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Joo, voisi olla hyvä. Tässä viereisessä ketjussa käsitelty tukin kuitukasaan puintikin voisi vähentyä.
    Mikä estäisi useammankin hintaluokan järeyden mukaan. Yksilöinähän tukit joka tapaukseessa mitataan. Mittaustuloksista selviää hyvin eri järeysluokat.

    Tukin laatuhinnoittelustahan on puhuttu pitkään, mutta
    kun teollisuus saa pulkkihinnallakin riittävän hyvää tavaraa, niin sitä ei tälläinen kiinnosta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Ei huono ajatus vaikka sieltä nopeasti tulee vastaan ylijäreä joka ei mene raamista läpi. Aika riskaapelia sillä rajoilla. M-liitto yritti vuosia sitten. Olisikin mukava kuulla oliko joku erityinen syy miksi se loppui.

    vänkäri vänkäri

    Havusorvilla oli aikoinaan 5 markkaa parempi hinta kuin tavan tukilla. Läpimitta oli tuolloin min. 21 senttinen. Nyt taitaa olla minimi 23 cm ja hinta sama kuin sahatukilla. Maksimi lienee jotain 60 sentin paikkeilla vähän linjasta riippuen. Puupulan uhatessa on sitten kelvannut ns.minisorvikin. Saattaisi kuitenkin sorvin parempi hinta avittaa silläkin uhalla, että havuvanerissa puun hinnalla on suhteessa suurempi merkitys lopputuotteen hintaan kuin koivulla.

    Horjumaton Horjumaton

    *** Epäilemättä ns. matriisihinnoittelu tulee yleistymään. Kyllähän sitä jo nyt jotkut käyttää. Lähinnä jobbarit ja firmat keskenään puueriä vaihdellessaan. Tukin järeys on merkittävä tekijä jalostusarvon kannalta. Mutta tämä meikeläinen systeemi missä puulle määritellään ns. läpihinta hämärtää asiaa ansiokkaasti. Paljon on mennyt huippuleimikoita samaan hintaan kuin just ja just tukkimetsää olevat.

    pihkaniska

    Valtiovalta on hyvin tehokkaasti lyönyt kapulaa rattaisiin laatupuun sahaajalle. CE merkintäpakko tarkoittaa minunkin kohdalla harkintaa koko sahaustoiminnan lopettamiseksi. Arvokkaat tyvitukit saa kyllä sahattuna menemään ilman CE merkintääkin, mutta väli ja latvatukkien sahatavaran myyminen ilman CE merkintää rakennus-sahatavaraksi onkin jo vaikeampaa.

    kuusessa ollaan

    Syy, miksi haluttua tukkia isoilla yhtiöillä on 20-25 sentin tukit, on sahaustekniikan muuttuminen viimeisten 15 vuoden aikana.
    Modernit moniteräsirkkelit kun ovat niillä tehokkaimmillaan.

    Voisin kuvitella, että tulevaisuudessa perustukin latvaläpimitta nousee yhden läpimittaluokan ja pikkutukki/parrun ottaminen erikoiskäyttöön (talotehtaat) lisääntyy. Tätähän varmasti tapahtuu jo nyt yhtiöiden apteeraustaulukoiden ohjaamana, ilman että sitä paljon huomataan.

    metsä eemeli

    Sahoillahan on ainakin neljä eri hintaa mäntytukille.
    Hankintatukit mitkä on mennyt tehdasmittaan,listoista näkee että järeille tyvitukeille maksetaan paras hinta.Muu tyvitukki on seuraava sitten,latvatukki ja huonoin hinta on välitukillla.
    Mitä nyt tein tuulenkaadot: on mäntytukille neljä eri ohjetta.
    A tyvelle on minimi -latvamitta 20cm
    Sama käytäntö on oli moto tai sahamies tekijä.

    Muutaman kerran olen sahavierailulla ollut ja ja mittamiestä seurannut työssää.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)