Keskustelut Puukauppa Tukin hinta 40 dollaria

 • Tämä aihe sisältää 30 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 30)
 • Tukin hinta 40 dollaria

  Merkitty: 

  Keitele groupin sahaliiketoiminnan johtaja matti kylävainio kirjoitti juuri ilmestyneessä keitele forest oy:n asiakaslehdessä: ”…Havusahatavarankulutus maailmalla kasvaa vajaan viiden prosentin kasvuvauhtia. Se tarkoittaa yli kymmenen miljoonan kuutiometrin lisäkulutusta vuosittain. Suomen sahatavarantuotanto oli vuonna 2017 noin 12 miljoonaa kuutiometriä…  …Helmikuussa Helsingissä järjestettiin ensimmäinen Wood from Finland-konferenssi, joka veti salin täyteen sahamiehiä ja -naisia ja asiakkaita ympäri maailman. Kanadalaisen sahatavaran markkinapalveluita tuottavan toimiston johtaja Russel Taylor esitteli maailman sahamarkkinoiden tilaa ja tekemänsä vertailututkimuksen tuloksia…

  …Sahamiesten ilmeet vakavoituivat, kun Taylor kertoi Pohjois-Amerikan sahateollisuuden yläkvartiilin tekevän yli 20 prosenttia liikevoittoa tukin hinnan ollessa reilut neljäkymmentä dollaria! Venäläiset kollegat pääsevät yli 15 prosentin liikevoittoon ja Keski-Euroopassa ja Ruotsissakin päästään keskimäärin yli kymmeneen prosenttiin.

  Suomessa paras neljännes tekee keskimäärin vain viiden prosentin liikevoiton ja siitä pitäisi maksaa lainat ja verot ja suunnitella käyttöomaisuusinvestointeja…”

   

 • Metsäkupsa

  Sellutehtaat Suomessa tiliä tekee ja sahurien osana on sinnitellä.Taannoin keskisuuri sahalaitos vaihtoi omistajaa vajaalla miljoonalla,siitä voi päätellä,että investointivelkaa oli päässyt syntymään.Nyt on huippusuhdanne ,jolloin liikevoittoa olisi synnyttävä,jotta taantuman tullessa tase kestäisi.

  Metsuri motokuski

  Eikös meidän tukin hinta ole parempi kuin tuo 40 dollaria jos tällä hetkellä euron kurssi on 1,22 dollaria. Meillä harvennustukki pyörii 50 eurossa (61 dollaria) ja aukossa 60 euroa eli 73 dollaria. Uskon että jos suomessa samoja hintoja maksettaisiin niin sahojen tulos olisikin parempi. Muutamalla eurollakin on aika moinen merkitys kun puumäärät ovat isoja.

  Tuohan vain todistaa sen että tukista maksetaan liikaa. Mutta ei varmaan palstalaisten mielestä.

  kuusessa ollaan

  Mutta millaisesta tukista maksavat tuon 40 dollaria, se onkin ihan toinen juttu.

  Taitaa pituusmitat olla lyhyempiä ja laatuvaatimukset lievempiä kuin meillä.

  JacktheRibber

  Otsikkohan tuossa jutussa on: Suomalainen sahateollisuus supersyklin kourissa

  Kylävainio jatkaa: ”…Tukin hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, niin tekee kuitupuunkin hinta. Kuidun käyttö Suomessa on kasvanut yli seitsemän miljoonaa kuutiota ja hintakehitys on kuin kuolleen aivokäyrä. Leimikoista kilpaillaan tukin hinta edellä, ja sahojen kannattavuus ei pääse paranemaan edes nimellisesti…”

  Rane2

  Sen verran noista jenkkimetsurisarjoista on selvinnyt että toimitettavissa tukkirungoissa saa olla lahoa ja mutkia todella raakasti.En tiedä mistä maksavat mutta luultavasti sielläkään ei kannata kuskata sahalle tavaraa josta ei makseta.

  Kuriositeettina oli yksi sarja jossa jenkit menivät Siperiaan hakkaamaan motoketjulla.Kaverit eivät millään oppineet että ryssän tukeissa ei saa olla lahoa yhtään.Siitä tietysti sai hyvää draamaa kun pinoja ruvettiin raakkaamaan.

  Puuki

  Jossain lehdessä oli juttua, että  sahat investoi nyt ennätysmäisen paljon. Ei silloin tuloslaskelmat näytä voittoa.  UPM:n vanerin valmistus tuottaa voittoa 23 % . Siellä on ilmeisesti investoinnit tehty aiemmin tai tuotto on niistä huolimatta erinomainen.

  Suurin ongelma kotimaisilla yksityisillä sahoilla on ollut sivujakeiden huono kysyntä.

  kuusessa ollaan

  Ja kukas niitä sahojen sivujakeita hyödyntääkään…

  A.Jalkanen

  Jack voisi hieman valottaa, mikä on avauksen pointti.

  JacktheRibber

  Tässä on montakin pointtia, esimerkiksi päätehakkuupuuston hinta verrattuna kilpailijamaihin. Kuka siitä hyötyy eniten. Lisäksi kartellikupletin juoni. En ihan vähän ihmettele sitä, että lintukoirapojan annettiin vetää metsähallituskin tuohon sotkuun. Ei oikein osata numeroita.

  A.Jalkanen

  Minusta puukaupassa pitäisi vallita reilun kaupan pelisäännöt, eli raaka-aineen hinnan pitäisi heijastaa lopputuotteen hintoja. Kuidun hinnan pitäisi tämän ajattelutavan mukaan olla korkeampi. Alhaisen jalostusasteen ja alhaisen katteen sahalle menevän tukin hinnan pitäisi olla alhaisempi. Hyvin tuottava vaneriteollisuus tms. voisi vastaavasti maksaa tukista paremmin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 30)