Keskustelut Puukauppa Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 159)
  • Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

    Uutiset ja blogit julkaisi tänään MTK:n Pauli Rintalan tutkielman tavaralajimenetelmällä hakatun leimikon tukinsaantoon vaikuttavista tekijöistä.

    Aihe on ajankohtainen tukkileimikoissa niin kauan kun kaupalla on tavaralaji hinnat, tukin osto halukkuus on lisääntynyt ja kun korjuu pyörii täysillä ympäri vuorokauden.

    ” Mitat, katkonta ja ostajan tapaa jalostaa tukkirunkoja” , silloin myyjällä vain voitettavaa, rahallisesti !

  • Metsuri motokuski

    Käviskö siinä niin että jos kokorunkohinnoitteluun mennään niin kuutiohinnat laskisivat koska kuitenkin riski leimikon laadusta tahdottaisiin siirtää myyjälle ?  Maksettaisiin varmuudelta hiukka vähemmän kun ei oikein tiedä minkä laatuinen puusto on.

    Kärsiikö tästä sitten ns hyvät leimikot jos valtakunnalliset kokorunkohinnat siirtyvät suoraan kauppahintoihin ?  Hyvälaatuisissa leimikoissa joissa tukin määrä lähentelee 90 % niin on ihan sama minkälainen kauppatapa on.

    mehtäukko

    Jos kuuset olisi yhtä vähäoksaisia kuin männyt, voisihan mo antaa ostajalle lisämaksusta tehtävän laaduttaa/apteerata runko pystyyn.Niinhän pylväissä on laita. Harjaantunut ostomiehen silmä kun näkee minimilatvat pariinkymmeneen metriin.

    Kun motomies vilaisee karsitun rungon kuin pyssyn piippua ja paksuus on näytöllä, se on vieläkin tarkempi.

    Rane

    ”Käviskö siinä niin että jos kokorunkohinnoitteluun mennään niin kuutiohinnat laskisivat koska kuitenkin riski leimikon laadusta tahdottaisiin siirtää myyjälle ? ”

    Ei kävisi.Kun tarjouksista voittaisi automaattisesti se jolla on paras hinta/m3 niin huonomman hinnan tarjoajien olisi pakko korottaa.Tämä tietysti johtaisi hintatason nousuun,mikä taas on estänyt kokorunkohinnoittelun yleistymisen.Vaikka se mahdollistaisi firmoille puiden pätkimiseen omien mielihalujen mukaiseksi.

    Metsuri motokuski

    Uskon kuitenkin vielä että ostajat ovat hyvin perillä toistensa hinnoista ja kuten olemme huomanneet kuitupuukaupassa. Tuonnilla säädellään puun hintaa. Ehkä tukkin osalta tuontia  ei ole mutta senhän me tiedämme että ostetusta leimikosta joitakin tiettyjä osia myydään kilpailijalle. Joten hinnat ovat hyvinkin selvillä.

    Se että runkohinnoittelu toisi sellaisen kilpailutilanteen että puunhinta nousisi ja nousisi niin en taida uskoa. Samanhan tekisi nykyinenkin kauppatapa. Enemmänkin uskon siihen että ostajat muuttuisivat varovaisemmaksi kuutiohintojen määrittämisessä kun koko riski metsän laadusta ja siitä saatavasta puutavarasta siirtyisi ostajalle.

    Visakallo Visakallo

    Puun yleinen hintataso nousee ja laskee kysynnän mukaan. Kauppakohtaisesti hinta nousee muihin tarjoajiin verrattuna ainostaan kilpailuttamalla.

    mehtäukko

    Jokainen voi kuvitella itsensä tulosta tekeväksi ostomieheksi. Kuusitukkimetsän osto ainakin kuin muu piilovikainen mutu-tuntumalla, jossa vaikkapa 2000 motin tulkinnallinen tulos paljastuu työn kestäessä!! Veisikö se yöunet vai ei?

    Visakallo Visakallo

    Sellaistahan se on. Kaikista ei ole ostomieheksi eikä myyntimieheksikään.

    metsä-masa metsä-masa

    Käytännössä runkohinnoittelu on tosiaan hyvälaatuisten päätehakkuu leimikoiden hinnoittelumalli. Myyjän on vaikea saada tarjousta myöhempiin harvennuksiin runkohinnoittelusta, koska tukkikokoluokan poistettavien runkojen laatu on vaihtelevaa.

    ” mehtäukko ” kuvasikin edellä ehkä yhden olennaisen seikan runkohinnoittelun yleistymiseen !

    Rane

    Logiikan mestarit asialla.Jos kokorunkohinnoittelu johtaisi puun hinnan laskuun sekä Mhy:n tarpeettomuuteen niin totta kai yhtiöt vastustaa sitä kiivaasti.

    mehtäukko

    ML jutussa ”Päivä paistaa sahoille” Sahateollisuus ry:n pj. T  Sneck lausuu:” Meidän kansaivälisesti kalliilla raaka-aineillamme ei ole mitään edellytyksiä kilpailla Kiinan markkinoilla”.

    Kun pohtii kokonaiskuvaa, armottomilla vientimarkkinoilla pärjäämättömyys tekisi  tyhjäksi täällä koko tukin kasvatuksen. Vaikka hintasuhta olisi suurempi tukilla kuituun tai mitä hyvänsä mitä Rintala toitottaa, metsätalouden kannattavuus menisi aivan ”persiilleen”.

    En puolustele vilppejä, en huolimattomuutta tai välinpitämättömyyttä katkonnassa kuin muutakaan kieroa.

    En ymmärrä kyllä puukaupan tukkisaannon sairaalloiseen maksimointiinkaan,  jolla muka kuin hätäpaskan tavoin herätään ”pelastamaan” metsätalouden muut omat toilailut.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 159)