Keskustelut Puukauppa Tukin optimi katkonta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 91)
  • Tukin optimi katkonta

    Maaseudun Tulevaisuudessa tukkipulaa käsittelevässä artikkelissa Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen sanoo seuraavaa: Tukit katkotaan metsässä tarkasti kunkin sahan tarpeisiin. Mikä mahtaa olla sahan tarpeiden ja puun myyjän näkökulmasta katsotun optimaalisen katkonnan ero?

  • jees h-valta

    Aivan sama kun se määrää joka tavaran maksaa. Eipä tuo pitäs kelleen epäselvää olla.

    Jätkä

    Ero on siinä, että puun myyjä menettää joskus huomattavasti arvokasta tukkipuuta vähempiarvoiseen pikkutukkiin ja parruun sekä lähes arvottomaan kuitupuuhun.

    Siksi puun ostajan (Myös Stora Enson) pitäisi maksaa tukikse kelpaavasta rungonosasta tukin hinta, vaikka tekisikin siitä kuitua.

    Nykyisillä hakkuukoneen mittalaitteilla se ei takuulla olisi ongelma. Enää ei tarvita apteeraustaitoja tukkien katkonnassa, koska kone mittaa todellisen määrän, mikä on tukeiksi katkottu, mutta pieni virhe katkontaa ohjattaessa, saattaa tehdä sen, että esim kolmen tukin puusta tuleekin vain kaksi tukkia, tms.

    Toki jokaisella sahalla on omat tukkimittansa – on myös laatuvaatimuksensa ja on sahoja, jotka sahaavat vain männyn tyvitukkia, sahoja, jotka sahaavat vain männyn välitukkeja ja pelkkien latvatukkien sahaajia on myös. Hakkuukoneen tietokoneen täytyy tietää, mihin mikäkin pätkä menee.

    Sahat myyvät tuotantonsa ennenkuin tukit alkavat kaatua, eli mitat on ”myyty” valmiiksi. Sen vuoksi voi olla tukille vain kolme eri pituutta, joille on sahalla käyttöä sellaisenaan.

    Kun katsoo tukkirekkoja, niin siellä alkaa olla tasapituista tukkia melkein koko kuorma.

    petep

    No mikäs se on ollut joskus aikoinaan raakkiprosentti kun tukkia on tehty ihan käsipelillä ? Onko Ponssen saanto parempi kuin metsurin ?

    Jätkä

    Tavoiteltu raakkiprosentti oli luokkaa 1 -1,5 %. Raakeista maksettiin kuidun hinta, taikka se mitattiin lyhyempänä tai ohuempana.

    Ponssa tekee aivan varmasti vähemmän tukkia kuin ammattimetsuri.

    arto arto

    Meilläpäin luki lehdessä saa jo runkohinnoittelua myydyistä puista. eli saa valita miten haluaa. Eikös se ratkaise katkonnan riskit kokonaan.

    Jätkä

    Jos se tehdään ihan niinkuin ”linnassa sovittiin”, niin kyllähän se on siinä.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Ponssa tekee aivan varmasti vähemmän tukkia kuin ammattimetsuri.”

    …ei välttämättä vähemmän , mutta asiakkaan tarpeita paremmin vastaavia dimensioita.

    Jätkä

    Kyllä se tekee  vähemmän, mutta asiakkaan tarpeita liian tarkkaan totellen (kun kuski ei puutu) – menee tukkia kuituun.

    Te kaikki ette tajua kupletin juonta. Kaikkein kinkkisimpiä tukkirunkoja ja rungonosia on ns. puolentoista tukin osiot. Alkaa tuntua Jeessinkin kukkarossa, kun puoli tukinmittaa latvasta menee kuituun. ”Kunpa olisi tehty hieman lyhempi tyvipölli”.

    suorittava porras suorittava porras

    Kaikkein kinkkisintä on , kun sahalle tule joitakin(=lyhyitä) dimensioita liikaa ja paremman katteen antavia liian vähän. Tämä vaikuttaa kykyyn maksaa puusta . Kun kone katkoo (laadun salliessa) ohjelman mukaan , on kokonaistulos varmasti parempi. Tunne ei vaikuta , ainoastaan matematiikka. Millimetrin tarkkudella en ole nähnyt yhdenkään metsurin puita katkovan .

    Jätkä

    Etpä ole paljoa nähnyt. Minimiläpimittaa haettaessa millin tarkkuus on monesti ratkaiseva.

    Tietty on, että sahat haluaa pitkiä tukkeja, jopa niin pitkiä, että katkaisevat lautoja keskeltä, kun saavat kaksi myytyä lautaa.

    Sen jälkeen kun lauhat ovat tulleet teristä läpi, ne kulkevat poikittain, jolloin 6 -metristä menee kaksi kertaa nopeammin kuin 3 – metristä.

    Kone katkoo sahan edun mukaan – Ei myyjän…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 91)