Keskustelut Metsänhoito Turvekankaiden kasvatusmallit

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Turvekankaiden kasvatusmallit

  Mitenkä tekisitte ?

  Ojitettu puolukka/mustikkaturvekangas etelä. Harvennuspoistuma eh:ssa n. 110m3/ha, keskijäreys 180 l. Ojaväli n.30m. Yli 10 ha ala. Valtapuu mänty.

  Jos alla on todella hyvää kuusiainesta1-6 m,niin kuinka sitä säästää ?  Kuusi kasvaa isommatkin aivan punaruskeina.  Ojien läheisyydet tietysti parhaat vaan rusikoituvat täysin kun reunapuut kaadetaan ojien yli ja vedetään saralle. Auttaako tässä korjuukoneen koko ?  Onko paras malli kuitenkin malli puisto ja sillä selvä ? Ja määrääkö mikään konekuskia/ isäntää siivoamaan viimeisenkin hieskoivun vaikka olisi rusikootunut siksi että jälki on ”siisti” . Eikö suojatiheiköt ole aivan yhtä hyviä eläimille vaikka immeisen silmään näyttävät ”rytökasalta”.

  Kysymys oli siitä että olisiko taloudellista hyötyä jättää riittävä aliskasvus kehittymään. Jäljelle jäävät männyt saattavat olla pitkäänkin kasvamassa päällä.  Metsuri kaataa saran reunapuut keskelle ?

  Paljonko korjuukulu nousee jos ennakoraivuu ei ole totaalinen ?

 • A.Jalkanen

  Hyviä kysymyksiä! Järeys oikein hyvä, entä männyn laatu? Kuusta tulee lisää harvennuksen jälkeen vaikka nyt osa särkyisi. Riistatiheiköt ja säästöpuuryhmät voi yhdistää samoiksi kohteiksi, ja niitä ei raivata. Koivua olisi hyvä saada säästymään tiaisille pystyssäkin, vaikka tekopökkelöiksi tehtyinä.

  Voisiko 30 metrin saralla olla yleensä kaksi ajouraa, mutta hieman lähempänä ojia kuin sarkojen keskiosaa, jolloin ne olisivat keskimäärin uravälillä 15 metriä ja työskentelyetäisyys olisi siten max 7,5 m.

  Jos on sitten tarvetta tehdä täydennysojitusta, ojaura tulisi samalla aukaistua kuin ajoura, ja siinä tapauksessa ojien halutut paikat määräisivät ajourien sijainnit.

  Hämis

  Laatu hyvä männyllä. Ojaväli hieman heittelee, keskimäärin 30. Metsänpohja putsataan koneen toimesta, jos ennakko on jättänytkin monimuotokampetta paikoin.  Eli kuuluuko joidenkin mielestä turvekankaiden joiden puuntuottokyky  on hyvä, pitää puistona yhden kerroksen sellaisena. ?

  Kurki

  Ylispuuhakkuu, jossa hakkaaja ottaa huomioon alispuutaimikon ja kaataa ylispuiden latvoja samaan kohtaan. Ajoura niin lähelle ojien reunaa, että pienimmät poistetavat voi nostaa tonnin hakkuupäällä pystyasennosssa ajouralle pätkittäväksi. Huonoimmat suuret susipuut kaadettava saran keskustan suuntaan.  Ei haitanne sellainen 5 m leveys alikuusien etäisyydesksi siellä täällä,  kunhan n.800..900 kuusentainta jää hehtaarille, jos niitä yleensäkkään on niin paljon. Jätettävä kuusentaimikko kannataa tasata mieluummin samaan kokoluokkaan ottamalla suurimmat kuuset pois.

  Hakkuukasojen tekeminen ojanreunoille erikseen kiellettävä, sillä kasat murjovat kuusentaimet. Minulla pilasivat  erittäin  hyvän kuusen taimikon ojan reunalla 100 m matkalla puimalla tukkiskasat penkalle taimien päälle, vaikka oli avokkauun reunaoja ikään kuin kasoille ei olisi ollut paikkaa aukolla.

  Visakallo

  Kurki kertoi tuossa edellä kaiken olennaisen, mikä liittyy puiden korjuuseen. Itselläni on aivan vastaavanlainen 10 ha alue. Männyt poistettiin 33 vuotta sitten, ja vuosi sitten kuusikko harvennettiin ottamalla alle jääneet ja kaikkein suurimmat puut pois. Mäntyjen poiston jälkeen tehtiin terveyslannoitus. Sen jälkeen kuusien kasvu on ylittänyt kaikki odotukset.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)