Keskustelut Harrastukset Turvepalsta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)
 • Turvepalsta

  Merkitty: 

  Joskus tilalla on oikeus yhteiseen turvepalstaan. Mikä on tämän käytännön historia, kun turvetta ei taida olla kenelläkään tarvetta kotitarpeena ottaa? Ovatko nämä yhteiset turvepalstat siis käytännössä ei kenenkään maata ja vailla hyödyntämistä? Vai mistä mahtaa olla kyse?

 • Tomperi

  Näitä palstoja muodostettiin myös lohkottaessa siirtolaisille ja sotaveteraaneille maa länttejä. Ne mitkä toedän, turvepalstat, ovat yhden tilan omaisuutta. Näille pienille palstoille saisi tarvittaessa tieoikeuden, niille ei mene tietä koska hevosella haettiin turvetta arvottomia reittejä pitkin.  Kuusikymmenluvulla niiltä ei nostettu enää turvetta.  Tuttu olisi ostanut yhden sellaisen kun se kailottaa riesana keskellä palstaa, osto ois vaaatinut rajakäynnit yms ja sanoi että tuhansiin euroihin ois hinta noussut.  Se on sitten toinen juttu kun tiloja on pirstottu onko siirtynyt pirstomisen suhteessa pieni alaisen turveläntin omistus samalla tavoin….. suosittelen hakemaan tieoikeutta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jakokunta on tainnut menettää merkityksensä suurimmaksi osaksi, kun lähinnä vesialueita omistetaan yhdessä, siis osakaskunnan muodossa. Siksi onkin hämmentävää, kun joskus näkee loma-asuntojen myynti-ilmoituksissa maininnan, että kiinteistöllä on omaa vesialuetta – näitä tapaa lähinnä meren rannoilla. On meilläkin kyllä olemassa kalavesien lisäksi osuus yhteiseen ns. myllypalstaan.

  Nostokoukku

  Muutaman pikkupalstan kohtaloa olen ollut setvimässä. Yksi oli vanha yhteinen joen varteen lohkaistu laani uittoa ja myllyä varten. Vanhasta myllystä kauppoja tehdessä palstan omistussuhteet piti selvittää, omistavia tiloja löytyi toistakymmentä. Yhden turvepalstan myynnissä olin välikätenä myyjän ja ostajan välillä. Pieni suoputakko ison tilan keskellä, arvo olematon, mutta kyllä työllisti. Kerran ihmettelin ison omistajan tilalle leimikkoa tehdessä joen varresta löytynyttä hirsisen heinäladon kehikkoa. Oli varmaankin jollain torpparilla ollut nautintaoikeutena niitellä heinää joenvarsiniityltä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Per voisi olla kirjoittamatta jos ei mitään asiallista saa aikaiseksi. Kulutat muiden aikaa hömpötyksiin. Omalle FaceBook sivullesi voit kirjoittaa – niitä ei ole muiden pakko lukea.

  Nostokoukku

  Siitä puhe mistä puute.

  Per Ä Reikäs

  Kuivike Turpeita

   

  Rukopiikki

  Yhdellä tilalla voi olla pohjoisessa osuuksia kymmeniin yhteisiin alueisiin. Nämä voivat olla tärkeitä esim kalastusoikeuksien kannalta. Ja taasen yhdellä pienellä rantaläntillä voi olla satoja osakkaita.

  Tomperi

  Mutta kaikkea muuta, moniko muistaa mkä hehkutus käytiin Turpeesta -70 luvun laman valloessa? Samanlainen hypetys kuin vedystä ja tuulivoimasta tänä päivänä.  Toivottavasti nuo hypetykset  ovat vakaammalla pohjalla kuin  -70 luvun turvejutut.

  Puuki

  Tiedävaikka seuraavina talvina tulisi tarvetta nostaa turvetta pikkupalstoiltakin.  US:n blogisti Neovan kirjoittajan mukaan energiasta tulee pula. N. 1/3-osa puuttuu jahka entiset hake- ja turvevarastot on käytetty loppuun.  Tilannetta on jo korvattu kivihiilen ja öljyn ja laivakaasun avulla.  Laivattu kaasu on vain hyvin kallista , ulkomailta ei voida tuoda haketta lähellekään tarvetta vastaavasti eikä kotimaassa ole kalustoa metsähakkeeen korjaamiseen ja sahaus vähenee joten sekin hake jää tulematta jolla pitäisi korvata Venäjän tuonnin loppuminen.  Blogin otsikko on ”s:n tunarit”.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Mitä tarkoittaa että ei ole kalustoa metsähakkeen korjuuseen? Jos energiasta tulee uupelo, polttoon kelpaa kaikki millä tahansa laitteella (jopa hevospelillä) metsästä korjattu mikä tahansa puu. Kyllä metsäteollisuus on vähän koettanut protestoida tätä touhua, mutta rahalla saa ja hevosella pääsee! Onneksi EU ja muutamat lobbausjärjestöt eivät ole vielä ehtineet kieltää puun polttoa kokonaan, eikä varmaan enää siinä onnistukaan, kun nyt on havahduttu energiahaavoittuvuuteemme.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)