Keskustelut Tekniikka Tutkimus.mitä mieltä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Tutkimus.mitä mieltä

    Aamun uutisisoinnissa hehkutettiin,että on kehitetty kone joka kertoo mitä siellä pitää tehdä jne….Ymmärsin ,että hakkuu hoituisi tuolla valinnalla.Ei tarvitse miettiä.

    Ymmärrän sen ,että koulutuksessa vaikkapa motokuskisi lisää mutta jos kone tekee tutkijan mukaista päätöstä metsässäsi.Mihin meitä alkupäräis metsäläisiä enää tarvitaan.Voisihan se metsäkin olla leikisti vain pelkkää sitä.

    Sen verran meni ohi juttu,etten ihan kaikkea Aalto opiston kuullut.

    Oisko ajatus jatkumoa saada metsämme noihin -taksonomien piiriin ja ohjauksiin.

  • Perko

    Nuo nykyiset ohjelmat käyttää tekoälyllä  niin laajasti dataa  ja  olevaa tietoa voivat hakea jopa täältä keskustelusta jos  ovat sensuroimatta.  Sitä eivät lajittele ja  ohjaa poliitikot.  Esimerkiksi tekoälyn ennuste  koronasta oli varoituksena maailman terveysjärjestöllä kuukausia ennen sen ilmaantumista.   Ukrainan   asioissa ovat monet ohjelmat jauhamassa ja hyvä tulee!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tekoälyn vahvuus olisi mm. siinä että se voi yhdistellä tietoja eri lähteistä. Esimerkiksi maaperätieto, korkeustieto, juurikäävän esiintyminen, metsävaratieto, säätieto, ulkoilureitit, maankäyttö, uhanalaisten esiintymät, luonnonsuojelukohteet ja kaavoitus. Tarvitaan vain avoin rajapinta jotta tuo tekoäly pääsee tietokantoihin käsiksi.

    Metsänkäsittelyn päätöksentekoon tarvitaan noiden lisäksi metsänomistajan tavoitteet ja mahdolliset rajoitteet. Rajoite voisi olla esimerkiksi sellainen että ellei erityiskohteista ja rannoista kerry tarpeeksi pysyvästi jatkuvapeitteistä alaa, sitä lisätään niin että sitä on vähintään viidennes.

    Kommentoin uutiseen:

    ”Tekoälysysteemi voi olla hyväkin apu metsänkasvattajalle, jos siihen saadaan sisällytettyä paljon tietoa eri tietokannoista, sekä lisäksi metsänomistajan tavoitteet ja metsätaloustoimenpiteiden ulkoisvaikutukset.

    Paria yleistävää lausetta kritisoin.

    Ensiksikin väite että ”jatkuvapeitteinen käsittely tukee metsän monimuotoisuutta paremmin kuin avohakkuut”. Jatkuvapeitteisen metsänkäsittelyn lisääminen nykyisestä lisää kyllä monimuotoisuutta, mutta paras on jaksollisen ja jatkuvapeitteisen yhdistelmä. Eri metsänomistajat suuntautuvat eri malleihin, jolloin metsiin tulee monimuotoisuutta aivan luonnostaan.

    Toiseksi väite että ”mahdollisimman korkeaan puuntuotantoon tähtäävä metsänkäsittely voi olla edullista puun ostajalle, mutta se ei ole taloudellisesti paras mahdollinen tavoite maanomistajan eikä kansantalouden kannalta.” Tässä Luontopaneelin raportissa on ilmeisesti kansantalous määritelty kapeasti, eli on vain laskettu yhteen puun myyjän ja puun ostajan hyödyt. Kansantalousvaikutuksiin voidaan kuitenkin laskea mukaan myös kerrannaisvaikutukset, muun muassa työllisyys ja vientitulot. Jos puuntuotantoa vähennetään, mitä saamme tilalle? Ainakin Pohjois-Suomessa varmasti matkailutuloja.”

    aegolius

    Laitapa Perko jokin tekemäsi ohjelma tähän näkyviin. En usko sanaakaan, koska jo koronkorko on liikaa. Näitä satusetiä ja keisareita on maailma pullollaan. Vaatteettomuutta ei moni viitsi kohteliaisuuttaan paljastaa.

    r.ritva r.ritva

    Tämä on tietysti yksi tutkimus.Näitähän riittää.Koneyrittäjille saattaa lisä ansiota tuoda.Vaikka urakkataksa pienenisi.

    Tavalliselle ruohonjuuri immeiselle ei mitään lisätiliä eikä ymmärrystä omasta metsätilkustaan.Turhia härpäkkeitä ja lisäkulutusta.Voi olla,ettei keisarilla olekkaan niitä vaatteita.

    Tomperi

    Mulle kerrottiin että kameralla, kännykällä, metsänostajat kuutioivat ja laskevat keskijäreydet  yms tarpeelliset tiedot jo ennen metsäkauppaa.  Varmaan vähenee tai vaikeutuu varastaminen jos sellaista on tapahtunut.

    Jovain

    Hinnasta ei kerrota, lisääkö puuntuottamisen kustannuksia ja miten kustannukset mahdollisesti ovat jakautumassa. Ja minkälaisen lisäarvon tuottaa. Tällä hetkellä moto tulostaa mittalistan, on tämän jälkeen sylkäisemässä raportin. Mm. arvion metsän arvosta, hoitotoimenpiteista ja kannattavuudesta. On lisänä täydentämässä metsänomistajien ilmaista metsään.fi tietopankkia.

    hemputtaja

    En epäile etteikö automaattista hakkuukonetta ole mahdollista tehdä. Johan sellaisen proton suunnitteli Karhukoplakin (Aku Ankka) jo vuosikymmeniä sitten. Tosin se taisi olla enempi harvesteri.

    Tahvonen kyllä suunnittelijana on väärä tutkija. Algoritmeistä tulisi kummasti jatkuvaa kasvatusta suosivia. Joskus huvikseni katselin hänen komeiden kaavojensa muuttujia ja – kas kummaa – ne näyttivät valiintuvan jatkuvan kasvatuksen puolelle – kuten lopputuloskin.

    Mitä tulee noihin 100 vuoden takaisiin tutkimuksiin, niin kyllä niitä tehtiin. Tuolloin luultavasti yritettiin saada harsinta (= jatkuva kasvatus) kannattavaksi. Ei onnistunut ja Harsintajulkilausuma julkistettiin v. 1948. Yhtä lukuunottamatta allekirjoittajina olivat silloiset kärkipään tutkijat, jotka ovat arvostettuja edelleen. Lausuma latelee tuomion harsinnalle mainiten erikseen ns. ”varsinaisen ja metsänhoidollisen harsinnan”.

    Gla Gla

    Evoluutio ei ole ehtinyt puun kasvun perusteisiin tuossa ajassa vaikuttaa. Siksi sadan vuoden takaiset opit pitää suurten linjojen osalta paikkaansa.

    hemputtaja

    Lainaus Gla:”Evoluutio ei ole ehtinyt puun kasvun perusteisiin tuossa ajassa vaikuttaa. Siksi sadan vuoden takaiset opit pitää suurten linjojen osalta paikkaansa.

    Taidatkos tuon paremmin sanoa.

    Tosin tuloksiakin on saatu, kun on älytty valita paras siemen eli suosittu parasta. Se ei ole evoluutiota, ellei sitten katsota immeisten (eritoten metsäläisten) älyn kehittyneen.

    Nostokoukku

    Esimerkki keinoälystä vuosien takaa. Työnantajalta tuli käsky etsiä kesäkorjuukelpoisia kuusen avohakkuukohteita. Silloisella hakuohjelmalla hain kuviojoukoista sopivia ehdokkaita. Hämmästyin kun neljän hehtaarin kuvio löytyi aivan tutuilta alueilta. Kyseessä oli KOLME vuotta vanha kuusikko. Taimikontarkastaja oli lisännyt puustotietoihin jakson myös hieskoivua muutaman tuhannen hehtaarille. Älyn joku parametri oli määrittänyt hieskoivun kasvupaikalle sopimattomaksi ja ehdotti uudistamista. Todellinen kesäkohde, kolme  vuotiaita kuusia moto olisi tuskin talvella löytänyt.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)