Keskustelut Metsänhoito Tuulenkaadot harvennetussa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)
  • Tuulenkaadot harvennetussa

    Viime aikoina on ottanut silmään monessa kohtaa tuulen kaatamia puita hiljattain harvennetussa metsässä. Eli puut ei pysy pystyssä harvennuksen jälkeen. Näin käy varsinkin jos puusto on ollut tavallista tiheämpää ennen harvennusta ja jos vielä tuuli sattuu hyvin. Olen vain miettinyt, että miksi näin käy? Vastausta mistään sen kummemmin en ole hakenut. Mikä on se perimmäinen syy että tuuli kaataa puun juuri harvennuksen jälkeen. Jotenkin maallikkona tuntuu, että ennen harvennusta puustossa olisi enemmän pinta-alaa johon tuuli tarttuu ja silloin voisi osa puista kaatua. Mutta kaatumiset tapahtuukin harvennuksen jälkeen. Onko se ilman virtausnopeus sitten korkeampi harvennetussa ja siksi kaatuu. Kyllä tähän varmasti jokin asiantunteva vastaus löytyy.

  • Metsuri motokuski

    Mites kurki sen selittää että tuuli kaataa keskeltä harvennusta olevia alueita. Ympärillä puut ovat pystyssä mutta yhdestä kohdin usempi puu on nurin. Itse olen huomannut että maan märkyydellä on suurin merkitys myrskytuhoihin harvennuksella

    jees h-valta

    Syöksyvirtaukset ovat pahoja ja niiltä ei suojaa mikään.

    Puun takaa

    Ajourien oikealla suunnittelulla voi myös jonkin verran vähentää tuulenkaatoja.
    Pitkää uraa ei kannattaisi puhkaista suorana tuulelle alttiin metsänreunan läpi, sillä siinä syntyy varsinainen tuulitunneli ilmavirtauksen ahtautuessa kapealle uralle.
    Tuulen nopeus helposti kaksinkertaistuu ja puita alkaa kaatua myös palstan sisäosissa.

    Kurki

    Kyllähän se tuuli pääsee keskemmällä alemmaksi koko latvukseen ja kaatava voima kasvaa.
    Totta on että kostealla paikalla mäntykin on pintajuurinen joten kaatuu helpommin.
    Kuusikin pintajuurisena on paremmin kiinni kuivemmassa maassa kuin kosteassa.

    Ei kai syöksyvirtauksiin mikään ennakoiva toimenpide auta.
    Silloin jos puu ei kaadu juurineen se menee poikki.

    Kurki

    Minkäpä sitä kovalle myrskyllle voi, sillä harvennus on aina riski muutaman vuoden ajan tuulipa mistä suunnasta hyvänsä..
    Ja tarkoitin sitä, että jos puhaltaa aukkoon päin eikä harvennuksella kaadu puita, niin ei niitä siellä aukon reinallakaan aukkoonpäin kaadu.
    Kokonaan eri juttu on sitten se, että aukon suunnalta harvennukseen päin kohtalainekin tuuli jo kaataa reunapuita.

    Panu Panu

    Tässä tuuli kaataa metsää Joensuussa:

    http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288719827772.html

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski:
    ”Mites kurki sen selittää että tuuli kaataa keskeltä harvennusta olevia alueita. Ympärillä puut ovat pystyssä mutta yhdestä kohdin usempi puu on nurin. Itse olen huomannut että maan märkyydellä on suurin merkitys myrskytuhoihin harvennuksella”

    Näin kävi tänä vuonna Emman kanssa. Kaatoi kymmenen vuotta vanhan harvennuksen keskeltä mäntyjä. On ollut juuriston kehitysvaiheessa märkää, ei ole kuitenkaan enää.

    Terveisin Korpituvan Taneli

    metsänvartija

    Nuorissa viljelymänniköissä näkyy yksittäisiä runkoja kaatuneena.

    Vaikka risusavotta tehty ei auta.

    Harvennetut on sitten oma asiansa, valitettavasti niitä vain tulee.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo video on katsomisen arvoinen. Siitä näkyy hyvin, että ensin puut taipuvat, mutta sitten kun tietty raja on saavutettu, puu joko katkeaa tai sitten kaatuu juurineen. Jos maa on roudassa, useimmiten katkeaa.

    Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että tuolla kelillä kannattaa pysytellä sisätiloissa, ja sen että puut kannattaisi kaataa pois talojen läheltä ajoissa. Etenkin lahot puut.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Meikä oli viime syksynä myrskyn aikaan perkaamassa. Siinä näki hyvin miten kuusitukkia meni perkausalueen laidalta nurin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 41)