Keskustelut Metsänhoito Tuulikaatosiemenpuiden keruu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
 • Tuulikaatosiemenpuiden keruu

  Naapurilta kaatui 15-20 järeää simenpuumäntyä aukolta n 200m tieltä.Naapurilla käsitys että maassa lojuvia siemenpuita ei saa korjata.Puita on vielä senverran pystyssä,että metsälain jättöpuupykälä toteutuu.Taimikkoa ei ole riittävästi,taimistovaurioita ei korjuusta tule,pitää viljellä uudelleen.
  Onko esim MK kieltänyt uudehkolta(n 5v) uudistusalalta tuulikaatosiemenpuiden keruun?

 • Korpituvan Taneli

  Eikös ötökkälaki nimenomaan velvoita ne keräämään?

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  tamperelainen

  Valtiovaltakin vahtii ötökkätuhoja ja toisaalta tuottamuksellisesti niitä aiheuttaa,ei ihme jos mopo keulii yksittäisellä mo:lla.Siemenpuut ja metsälain jättöpuut aiheuttaa sekaannuksia ,miten niitä tuulituhossa pitäisi tulkia.Jos suurin osa siemenpuista tuhoutuu heti uudishakkuun jälkeen,niin miten tulkitaan uudistamisvelvoitetta,oma kantani on että mo päättää uudistamistarpeesta.

  vihreen koneen kuski

  Siemen puu ja jättöpuu on kaksi eri asiaa.Jättöpuita ei saa korjata koskaan, ovat tulevaisuuden lahopuita. Siemen puut on tarkoitettu korjattavaksi ja ötökkälain mukaan pitäisi korjata. Mäntyyn ei tosin kirjanpainaja iske niin helpolla kuin kuuseen. Muutenkin laki on hyvin ristiriitainen asian suhteen. Jättöpuita pitää lain mukaan jättää kaatumaan ja lahoamaan tietty määrä hehtaaria kohden. Jos taas myrsky kaataa muita puita pitää ne kerätä pois ötökkölain mukaan.

  Ko. tapauksessa voidaan tietty väittää että kaatuneet puut olivatkin ns.jättöpuita ja ottaa jättöpuut siemenpuu käyttöön.Jättöpuitahan pitäis olla 5-10 kpl/ha ja kaatuneetkin lasketaan.

  hatelo

  Ei laki mitään jättöpuista sano, vaan sertifiointi, joka on luonteeltaan suosituksenomainen. Siemenpuut on tarkoituskin kerätä pois uudistumisen jälkeen. Voi niitä toki jonkun halutessaan jättää jättöpuuksi.

  Jätkä

  Siemenpuut pois ja sahalle. Jättöpuut saa jäädä, joko pystyyn tai kumoon.

  Korpituvan Taneli

  Jos puu kelpaa siemenpuuksi se on aivan liian arvokas lahopuuksi jätettäväkdsi.

  Ongelmaan on ratkaisu. Ei leikitä ollenkaan siemenpuiden kanssa se on kallis tapa uudistaa. Halvempaa on kylvää.  Minä tosin istutan kaikki aukot.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Jos metsää on hoidettu niin kuin metsää pitäisi hoitaa, pysyvät siemenpuut pystyssä, kunnen ne HVA:lla irroitetaan kasvualustaltaan. Huippulaatuiset mäntytukit: 50 – 150 kpl / ha, menevät yleensä kaupaksi huippuhinnalla, oli puukauppatilanne mikä tahansa.

  Jos on kannattavaa kuskata multaa taimien kasvun varmistamiseksi, on sen rinnalla siemenpuumenetelmä – varsinkin kevyellä muokkauksella, lähes puhdasta tuloa!

  rööri roope

  Itse en jätä enää siemenpuita aukolle kaatumaan.Joskus tuli jätettyä mutta useimmiten kaatuivat tuulen voimasta.Uudistus kylväen tai istuttaen.

  Piiperöpuiksi(jättö)jätän ainoastaan lahot ja kelot.Turhaan sinne myyntipuita jättää.

  Ei niitä kaatuneita siemenpuita tarvii aukolle jättää jos ei halua.Ei mikään laki velvoita mo:ta toimimaan toisin.

  Korpituvan Taneli

  Turha puhua että olisi metsää hoidettu väärin jos siemenpuut kaatuu. Kaatuuhan niitä puita joskus parhaiten hoidetusta oikealla tiheydellä olevasta metsästäkin. Toki metsän historia vaikuttaa tuuliherkkyyteen, mutta sellaista poppakonstia ei ole vielä keksittykään, joka pitäisi jätetyt siemenpuut varmasti pystyssä. Kokemusten mukaan on toisaalta sata prosenttisen varmaa että ainakin osa siemenpuista kaatuu varmasti.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Metsuri motokuski

  Jätkä taitaa vähän oikoa. Kyllä niitä tuulituhoja syntyy vaikka metsiä hoidetaankin oikein. Muuttuuhan ne tuuliolosuhteet kuitenkin kun ympäriltä muut puut poistetaan. Harvoin siemenpuu olosuhteeseen voi puun kasvattaa ennakolta. Joskus käy tuuri että ne pysyy pystyssä joskus kun tarpeeksi voimakas myrsky osuu kohdalle niin meneehän ne maahan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)