Keskustelut Metsänomistus Työnantajan ja -tekijän oikeus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 197)
  • Työnantajan ja -tekijän oikeus

    Tapetilla velloo ay-liikkeen pullistama kummallinen kupla, jota ei pitäisi olla olemassa. Jos sinä tai minä perustan metsätilan niin suureksi, ettei ilman ulkopuolisen palkkatyövoiman pitoa taimikonhoidot,istutukset yms. hoitaannu, haen tietysti ammattilaisia kehiin. Painotan sanaa ammattilaisia, jotka selkein toivomuksin ja tietotaidoin uurastavat kuvioita mallikuntoon.

    Joukkoon on sotkeentunut sittemmin paljastuva yhteistyökyvytön tyhjäntoimittaja, joka ei opastuksesta ja mallinnuksesta huolimatta tienaa edes leipärahojaan. Vetelä makustelija ei vastaa työpanoksellaan minkäänlaisia kriteereitä. Tapaus on siis selkeä virhetilanne niin itsensä työntekijän puolelta mutta etenkin maksajan osalta.

    No mitä on tehtävissä?

  • Uusmetsäläinen

    Mistähän Puuki tuon tietää?

    Työllisyys jousti kyllä hyvin alaspäin finanssikriisin jälkeisessä pitkässä taantumassa.

    Tolopainen

    Kun paras työntekijäaines on jo töissä ja tarkoitus on työllistäää tätä heikompaa ainesta. Tarvitaan palkkaamisriskin pienentämistä. Toki palkkoja myös voitaisiin laskea mutta kun on yleissitovuus sekään ei käy. Hallitus valitsi vähiten vahingollisen keinon. Vaihtoehtona on joko kortisto tai työllistyminen niille ihmisille joiden etua hallitus ajaa.

    Puuki

    Kun kysyttiin 1000 :lta alle 20 työntekijän yritykseltä ko. asiaa , ilmoitti 370 niistä olevansa valmis  palkkaamaan uuden työntekijän, jos irtisanomissuoja ei olisi liian hankala yrityksen toiminnan kannalta. Kauppalehdessä taisi uutinen olla.

    Kyse on usein siitä meneekö yritys konkurssiin vai pystyykö jatkamaan toimintaansa laskusuhdanteen yli ja siitä uskaltaako/pystyykö yritys yleensä ottaa lisää työvoimaa noususuhdanteeessa .

    Metsuri motokuski

    Itse olen yrittäjämetsurina ollut eikä minulla koskaan ole ollut mitään pohjahintaa. Joka kerran kun teen tarjouksen niin lasken montako tuntia siinä menee ja sitten kerron sen tuntipalkalla. Yleensä tuntipalkka on tuo Tanelin maksama palkka. Kilometrikorvaus on mennyt niin että jos matka on pitkä lisään siihen jonkun summan hehtaarikohtaiseen urakkahintaan.

    Tuo aloittajan tekemä kysmys on ihan relevantti kysymys ja olen siitä tehnytkin palautteen erään Työväenyhdistyksen facebook sivulle. Mitään kommenttia ei ole tullut, mutta siellä se kuitenkin vielä on eikä sitä ole poistettu. Ongelma tuossa on se että jos työntekijä osoittautuu huonoksi rekrytointi kohteeksi koeajan jälkeen niin irtisanominen on mahdollista mutta takaisinotto velvoitte säilyy. Joten yrittäjä ei voi uutta työntekijää ottaa jos vanha on halukas tulemaan takaisin. Se estää yrityksen kehittymisen ja kasvamisen. Se että onko tuo 20 hlöä se raja niin voi se olla jotain muutakin tai sitten henkilömäärää on turha rajata. Hyvä työntekijä kannattaa aina kuitenkin pitää. Yritys ei koskaan huvikseen irtsano työntekijää vaan aina on joku syy. Joko yrityksestä johtuva tai sitten työntekijästä johtuva. Nythän hallitus vain haluaa että rekrytointi yrityksessä helpottuu ja riski työntekijän palkkaamiseen vähenee.

    Kysyjän tapauksessa on yleensä koeaika (6kk) joka riittää noille ajanjaksoille. Jos lakimuutos ei mene läpi niin muuta neuvoa ei ole kuin tehdä määräaikainen sopimus ja sitten tehdä uusi kun töitä löytyy. Määräaikaista sopimusta ei kannata kuitenkaan tehdä yli koeajan pituuden sillä se sitoo työnantajaa palkata henkilö koko määräajaksi.

    Tolopainen

    Kun irtisanominen on henkilöperusteista, mitään takaisinottovelvoitetta ei ole. Vaikka kyse olisi laittomista potkuista takaisin ei tarvitse ottaa. Muistan tämän luennon vuosikymmenten takaa. Sen piti työvoimatoimiston johtaja.

    Metsuri motokuski

    Se on totta mutta toteennäyttäminen onkin eri asia. Voisin melkein sanoa että kun ay -liikkeen lakimiehet ovat vastassa niin toteennäyttäminen on vähintääkin haastavaa. Siihen kun lisätään kolmen varoituksen kierre kuulemisineen ja työntekijän kostona hankkimat aiheettomat ”sairaslomat” niin ompahan pienellä yrittäjällä maksamista. Siihen ruljanssiin harva viitsii lähteä ja jos lähtee niin taatusti ei lähde toista kertaa.

    Sekin on totta että kun antaa laittoman potkun niin takaisin ei tarvitse ottaa. Yleensä joutuu kuitenkin maksamaan vähintään irtisanomisajan palkan sekä oikeudenkäyntikulut. Yleensä kun olin työelämässä niin nämä kulut olivat useita kymmeniä tuhansia euroja / hlö.

    Jätkä

    Metsurillekin aletaan maksaa palkkaa jo kotiovelta kun on menossa työkohteeseen. Voi ajella hiljaa ja käydä ostamassa bensaa ja kahvitella Esson baarissa työantajan piikkiin.

    Jos noin on sovittu!

    TES:sin mukaan ei. Kilometrikorvaus maksetaan, vaikka käyttäisit matkaan aikaa enemmänkin.

    Vasta kun työmatka on riittävän pitkä kilometreissä mitattuna, maketaan ”hukkaan menneestä työajasta ” kiinteä korvaus. Käytti matkaan aikaa miten paljon tahansa.

    tamperelainen tamperelainen

    Kun aloituksessa oli suuren metsätilan työntekijöiden palkkaus,niin kyllä yksinkertaisinta on yrittäjämetsurien käyttäminen.Esim sääolosuhteet aiheuttaa ongelmia keksiä säännöllisessä työsuhteessa oleville jatkuvasti mielekästä pelkkää metsätyötä.Esim lumiolosuhteet,pakkaset helteet

    Työllistäminen tietysti helpompaa,jos metsäyrittämiseen liittyy monialayrittämistä tai esim klapikauppaa

     

    Tolopainen

    Missä metsuri kellokorttinsa leimaa. Käytännössä asia on kuten esitin.

    Jätkä

    Metsätyö ei ole työaikalain alaista.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 197)