Keskustelut Metsänhoito UPM kaksinkertaistaa koivunkasvatusalan metsissään. Miten se tehdään?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • UPM kaksinkertaistaa koivunkasvatusalan metsissään. Miten se tehdään?

    Yksi tämän kevään metsäalan uutisista on ollut UPM:n ilmoitus kaksinkertaistaa koivunkasvatusala omissa metsissään viidestä prosentista kymmeneen. On mielenkiintoista nähdä, onko itse uudistamiseen jotain uusia innovaatioita käytettävissä, ja miten taimikoiden hoito ja säilyminen tullaan turvaamaan.

  • jees h-valta

    Ensin lopettaa jalostuksen ja sitten vielä ilmoittaa lisäävänsä koivun kasvatusta. Aika outo yhtälö.

    Tolopainen

    Koivutukin olematon kysyntä vähenee entisestään, kun yksi vaneritehdas loppuu. Halpa koivukuitu käy hyvin kaupaksi eli koivun kasvatuksen lisäämiselle ei ole mitään estettä. Aika toivotonta kilpailla venäläistä vanerin tuotantoa vastaan.

     

    Kumikettu

    Eikö tuo saatane kasvamaan Etelä-Amerikoissakin.

    Jyväskylässä jää tyhjä tontti kun tehdas puretaan ja asfaltti kuoritaan. Siihen koivua.

    Tolopainen

    Siinä se lakkoilun hyöty tuli esille, jos olisi jatkettu kiky linjalla tehdas olisi pyörinyt hamaan tulevaisuuteen. Ay toimi taas kerran työntekijöiden etujen vastaisesti. Kuntapuolelle on myös tulossa tuhansien henkilöiden irtisanominen. Palkkoja pitää nostaa vaikka velaksi eletään eikä inflaatiota ole.

    Kurki

    Aika toivotonta kilpailla venäläistä vanerin tuotantoa vastaan.

    Ja Viroa vastaan.

    Syytkin on hyvin tiedosssa. On järkyttävää, että sille ei vain voi tehdä mitään.

    Suomen mekaaninen metsäteollisuus investoi 90 miljoonaa euroa kasvuun Virossa. UPM Plywood ja Metsä Wood työllistävät Virossa investointien jälkeen yli 400 henkeä. Suomesta ei löydy kilpailukykyä työvoimavaltaiselle valmistukselle.

    Kilpailukyvyn rapauttamista vauhditettiin vielä alkuvuonna.

    Miten tällainen on mahdollista?

    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/viro-voitti-yli-400-vanerityopaikkaa-suomesta/706357ad-7543-3fbf-b829-a392dd2fe848

    Visakallo Visakallo

    Onko UPM:llä mahdollisesti tulossa jotain uutta käyttötarkoitusta koivulle täällä Suomessa?

    Puuhastelija667

    Tolla saadaan hienosti mainosta lehtipuuvaltaisilla metsillä vihreille ihmisille ja uudistamiskulut käytännössä pois. Hakatan kaikki havupuusto pois ja jätetään koivut siemenpuiksi. Seuraavan kerran 15 vuoden päästä katsomaan tuliko sinne aukkoon mitään. Jos tuli niin jollain energiahakkuulla puska rääpimällä ns. kuntoon. Jos ei tullut mitään niin voi voi. Se on sitten seuraavien työntekijöiden murhe ku näiden päätösten toteuttajat siirtyneet jo eläkkeelle ja siemailevat sangriaa Espanjan aurikkorannoilla.

    Apli

    Yhtiötä jonkin verran tuntien, syyt koivun lisäämiseen on mielestäni, painopaperien noin 20-30% kysynnän lasku vuosittain, tämä riippuu keltä kysytään, mutta lasku on reipasta, he joutuvat myös sulkemaan paperikoneita/tehtaita suomessa lähivuosina esim Kaipolan tehtaan lopetus ei tulisi itselleni yllätyksenä.. Tämä johtaa kuusikuidun kysynnän laskuun jotenka tässä yksi syy koivun lisäämiseen sitä heillä kuluu Kymin sellutehtaalla reilusti. Mitä tulee Jyväskylän vaneritehtaaseen niin onhan se vanha tehdas ja hienolla paikalla, ottajia tuolle paikalle on heti. Ja yleisesti on ollut tiedossa sen vanha konekanta ja heikko kannattavuus. Se että tuleeko UPM lisää kulutusta koivulle saa nähdä.. Tukkia ovat Jyväskylän vaneritehtaalleen ostaneet noin 10-12milj eurolla vuodessa riippuen vuodesta, no se ohjautuu muualle. Pakosta jää semmoinen mielikuva tästä vaneritehtaan lopetuspäätöksestä että talven lakkoilut nyt kostetaan ja halutaan pikkuinen ”näytös” tehdä työntekijä osapuolille ja liitoille että näinkin voidaan tarvittaessa toimia.

    Puuki

    Umppihan myi pohjoisen metsänsä heikosti kannattavina pois ja tuli sitten takasin puun ostajaksi muillekin kuin myymilleen sopimustiloille ,  kun huomasivat että halpaa puuta kannattaa ostaa varsinkin alueelta, jossa on paremmat korjuuolosuhteet kuin etelämpänä.

    Tehtaat tehdään sinne missä  on edullisin työvoima (tietenkin suhteessa muihin mahdollisuuksiin, osaamiseen, verotukseen , infran toimimiseen yms.)  koska työn hinta on se suurin menoerä eikä  raaka-aineet.    Viroon ne ”metsänomistajien omistaman” firman tukitkin menee liimattaviksi.

    Vaneritukin hinta oli Baltianmaiden satamissa reilusti yli 60 €uroa viimeksi, kun tukin hinta käväisi viimeksi täälläkin myös myyjille siedettävissä lukemissa -18 vuoden lopulla.

    Komiaa halkoa tulee kyllä koivutukeista ja nopeasti mutta silti mieluummin niiden näkisi menevän vaikka sahalle ja edelleen jatkojalostukseen .

    Ump:llä on pikkukoivujen kasvatusta ollut jo monta vuotta.  Edullinen ja toimivakin uudistustapa mutta hirvien ja muiden riistaeläinten torjunta saattaa tulla hintoihinsa tai sitten ne myy metsästyslupia niin paljon, että kulut muuttuukin tuloiksi.   Joka tapauksessa isolla firmalla riittää varoja satsata uudistamiseen kunhan vain  raaka-aine huolto tulee turvatuksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisiko kustannusten jakautumisesta jotain tilastoa olemassa? Työn osuus lopputuotteen hinnasta on kovasti tuoteriippuvainen asia mutta juuri vanerissa se voi olla merkittävä osuus.

    Halvin tapa lisätä koivua on jättää sitä enemmän jäljelle harvennushakkuissa. On myös imagoa parantava asia.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)