Keskustelut Metsänhoito Uudistamiskustannukset?

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Uudistamiskustannukset?

  Paljonko suunnilleen maksaa avohakatun turvemaan uudistaminen, puulajina on mänty. Ja miten yleensä ko. kaltainen kohde uudistetaan? Miten maanmuokkaus, mitä tapaa käytetään? Kohteella on jo joku vuosi sitten avatut hyväkuntoiset ojat.

  Entä tuorekangas? Paljonko suunnilleen maksaa kuusen taimet/ha ja muokkaus/ha?

  Kohteet ovat Pohjois-Karjalassa.

 • Caballista

  Kaukoparantaminen näkemättä kohdetta on vaikeaa, mutta vähän apua suuruusluokkien arviointiin.

  Tuoreella kankaalle istutetaan kuusen pottitaimia noin istutetaan noin 1800 kappaletta hehtaarille. Maksavat noin 400€ per hehtaari (katso hinnat http://www.taimitarhatimokorhonen.fi/taimihinnasto.htm ). Nykyään on tapana tehdä kaivinkoneella mättäitä, maksaa noin 400 euroa per hehtaari. Hehtaria istuttaa noin päivän, ulkopuoliselle pitäisi maksaa istutuksesta noin 200€ per hehtaari. Yhteensä maksaa noin tonnin. Suuremmat alat (laskee muokkauskustannusta) ja itse istutettuna (laskee istutuskustannusta) maksaa vähemmän.

  Männikön kohdalla tulee enemmän hajontaa. Voit joko käyttää pottitaimia tai sitten siemeniä – menetelmä riippuu paljon paikasta. Pottitaimilla istutettuna maksaa samaa luokkaa kuin kuusikon uudistaminen.

  Siemenillä männikköä kylvettäessä hehtaarille menee 1/3kg siemeniä, maksaa noin 200€ per hehtaari (katso hinnat: http://www.tapio.fi/hinnasto ). Siemenillä maksaa 700€ luokkaa per hehtaari.

  mehänpoika

  Caballista esitti tuoreen kankaan perusmetsityksen uudistamisketjun. Jos alue on hallanarka, pitäisi ensin luoda edellytykset kuusentaimia paremmin keväthallaa kestävien männyntaimien käytölle. Nykyisellään ne ovat istutettuina liian usein pelkkää hirvenruokaa.

  Turvemaan männikkö tulisi yleensä uudistaa luontaisesti männylle. Maapohjan viljavuus ei yleensä riitä kuuselle. Avohakatulle alueelle voi ilmestyä männyntaimia joskus riittävästikkin, mutta niiden varttuminen täysituottoiseksi metsäksi on kokemusteni mukaan hirvituhojen vuoksi melko olematon.

  Vaikka hieskoivun vesakkoa perkaillen yrittäisi saada männyntaimia nousemaan hirviltä karkuun, voi lopputuloksena olla tyngiksi syödyt männyntaimet ja pienet hieskoivun taimet tynkien välissä. Kustannuksia vain tulee ja hoitotyö alkaa alusta.

  Ehkä viisainta olisikin jättää turvemaan männikön kannokko pelkän raivuun varaan ja taimettumisen osalta tarkkailuun vaikka 5 – 7 vuodeksi. Sitten tietäisi paremmin, ilmestyykö alueelle männyn tai hieksen taimia. Pelkkä jätepuuston raivuu ei paljon maksa. Luulisin alueelle nousevan sekataimikon. Lopputulos olisi hieskoivikko, jonka seassa voi kasvaa vähän kuusta. Yleensä turvemalle istutetuille kuusen taimille käy suojaavan verhopuuston puuttuessa köpelösti.

  tamperelainen

  Oliiko kuusen istutus avohakatulle turvemaalle mahdoton ajatus?

  mehänpoika

  Kuusen istutus avohakatulle turvemaalle ei mielestäni ole ajatuksena mahdoton. Monesti sen onnistuminen kuitenkin perustuu toiveajatteluun tai hyvään onneen kuusen tainten huonon kevähallan kestävyyden vuoksi.

  Kapeilla korpijuoteilla (50-80 m) voi ehkä korkea reunametsä toimia riittävänä suojana hallaa vastaan. Laajemmalla korpialueella olisi tarpeen kasvattaa luontaisesti syntyvästä hieskoivun vesakosta suojapuustoa kuusentaimille. Se voi viedä aikaa jopa 10 vuotta. Siinä ajassa näkisi myös alueelle mahdollisesti ilmestyvät luontaiset kuusentaimet.

  tamperelainen

  Muistan jonkun artikkelin,jossa esitettiin että tuollainen 10-vuotinen vesakko ei riittäisi hallasuojaksi,vaan vaadittasiin isompaa puustoa.
  Muutenkin tuntuu,että verhopuustoa pidetään lähinnä haittana kuusenkasvatuksessa.Hallatuhot kyllä vaikeuttaa(hidastaa) kuusentaimikon kehitystä,mutta se ei ole esim toistuviin hirvituhoihin verrattava ongelma

  mehänpoika

  Turvemaiden tukkikuusikot ovat kaikki aikoinaan syntyneet hieskoivikon alle luontaisesti. Suoraan kuusen istutusta käyttäen uudistamisen lopullinen onnistuminen on hyvin usein epävarmaa.

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)