Keskustelut Luonto Uusi luonnonsuojelulaki

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 160)
  • Uusi luonnonsuojelulaki

    Laitetaan luonnonsuojelulaistakin tulille uusi ketju kun laki on nyt käsittelyssä. HS kirjoitti asiasta viime syksynä (linkki).

    Uudessa laissa on myös hyvää: se ehdottaa suojeltaviksi sellaisia luontotyyppejä joissa on paljon uhanalaisia eliöitä. Tämä tehostaa metsälajien säilymistä. Uutena suurena luontotyyppinä tulisi mukaan luonnontilaiset tai sen kaltaiset purot.

    Metsänomistajan kannalta ehkä eniten mietityttää selvilläolovelvoite uhanalaisten lajien esiintymistä ja luontotyypeistä. Toisena asiana arveluttaa ns. kaavoittamalla suojelu: jos tärkeä kohde merkitään vain yleiskaavaan, sitä ei yleensä tarvitse korvata.

    Yleisökommenteissa esitettiin ajatus että ”saastuttaja maksaa” eli erilaisille maa- ja metsätalouden ympäristövaikutuksille määriteltäisiin hintalappu. Tämä voi tuntua ensin houkutelevaltakin ajatukselta, mutta lisämaksu tavallaan tekisi ympäristöhaitan sallituksi: maksetaan sakko ja asia on sillä ok. Vähän sama kuin hirvituho oikeutetaan maksamalla korvauksia. Lisäksi kumpikaan, ei maa- eikä metsätalous, kestä uusia maksuja kun kannattavuus on nytkin pääosin heikkoa. Parempi ehkä uudistaa sääntelyä ja suunnata liikenevät taloudelliset resurssit sakkomaksujen sijaan suoraan ympäristöhaittojen vähentämiseen, ja kuten ennenkin, myös jatkossa osoittaa ympäristötyöhön tukea, jolla on ohjaava vaikutus.

    http://www.hs.fi/politiikka/art-2000008287579.html

  • Petkeles Petkeles

    ”selvilläolovelvoite uhanalaisten lajien esiintymistä ja luontotyypeistä.”

    Olisihan se liikaa vaadittu, että isännältä löytyisi ammattitaito ja osaaminen siihen hommaan mitä on tekemässä, kuten muilla aloilla.

    mehtäukko

    Vai niin. Tämä pirun keksintö on viime vuosien tussahduksia, jossa Metsäkeskuksen kuin muitakin toimijoita on juoksutettu koulunpenkeillä kuin hengen hädässä!

    Ne lutikat ja rikkaruohot ovat olleet iät ja ajat kiertokulussa ennen ja jälkeen ” kuten muilla aloilla”!!

    Visakallo Visakallo

    Miten on Petkeles, jos laki tulisi voimaan esitetyssä muodossa, mihin sen jälkeen enää tarvittaisiin nykyistä ympäristöhallintoa? Riittäisi, kun perustettaisiin alueelliset YPO:t, eli Ympäristöpoliisiosastot, jotka kävisivät kansalaisilmiantojen perusteella öisin noutamassa ympäristörikolliset alueellisiin pidätyskeskuksiin. Sieltä Ympäristökansalaistuomioistuin lähettäisi heidät kuulusteluluilla saadun tunnustuksen jälkeen uudelleenkoulutusleireille. Tuomittujen metsät takavarikoitaisiin pysyviksi suojelualueiksi ja tuomitun perheenjäsenet saisivat pysyvän suojelunvihollismerkinnän henkilötietoihinsa.

    Tolopainen

    Kyllä täällä 1000v kuluttua on aivan erilaisia elän-ja kasvilajeja kuin nykyisin. Myöskin  ihmislaji on  huomattavasti erilainen kuin nykyään. Täällä suomalaiset ovat enää pieni vähemmistö. Muutoksen väestössä huomaa helposti, kun on liikkunut pääkaupunkiseudun sähköjunilla ensimmäisen kerran 70-luvulla silloin ulkomaalaisia näki hyvin vähän. Viime kesänä vaikutti kuin olisi istunut Ruandalaisessa paikallisjunassa.

    Kenelle  Suomen luontoa ollaan suojelemassa ei ainakaan suomalaisille. Biosfääri ei tarvitse ihmisen suojelua, se on tullut toimeen miljardeja vuosia ilman ihmistä ja jää tämän lyhytaikaisesti maapallolla esiintyneen nisäkkään jälkeenkin. Ihmisenkin geneettinen tuho on väistämätön, lajit eivät ole ikuisia. Evoluutio muuttaa niitä, vain ne säilyvät, jotka sopeutuvat muutoksiin.

    mehtäukko

    Olisihan jossain Valpon jäänteet, johon täytteeksi tulisi vihermafian sairaalloiset fanaatikot. En usko kuitenkaan niin ala-arvoiseen kulttuuriin.

    Tolopainen

    Eduskunnasta on tullut älyvapaa palokunta, kun kuuntelee kyselytuntia. Persut haaskaavat veronmaksajien rahoja jatkuvilla höpötyksillään maahanmuuttajista, puheet on kuin natseilla 30-luvulla, heidän kohteenaan olivat juutalaiset.

    Miksi eduskunnassa ei keskustella oleellista asioista. Nämä sosiaalimenot, joista siellä puhutaan ovat hyvin pieni osa valtion budjetista.

    Timppa

    Olisihan se liikaa vaadittu, että isännältä löytyisi ammattitaito ja osaaminen siihen hommaan mitä on tekemässä, kuten muilla aloilla.

    Isämmällähän voi olla metsää vaikka 100 tai 1000 ha.  Ne ”uhanalaiset” ovat liiikkuvaaa sorttia.  Pitäisi joka vuosi pariin kertaan kävellä alueeen joka aari läpi, jotta tietäisi missä kukin luuraa.

    Tuo lakiesitys kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

    Puuki

    Eikös se ollut tulollaan syynäysvelvollisuus kaikille yli 13 ha:n tiloille maailman hiilitaseen säilyttämiseksi kohdillaan?  Siinä samalla kun tarkastajaporukka käy  läpi tiheällä kammalla mitä on metsässä tehty ne voi (korvausta vastaan tietenkin) käydä läpi myös ötököiden ym. eliöiden lajit ja määrät aarin tai neliön tarkkuudella mieluummin jotta tulee asia selvitettyä kunnolla.      Valvontaan on nykyään jo paremmat välineet kuin oli aikoinaan stasilla Itäsaksassa ja venäläisillä Viron hotelleissa.   Kunhan kehitys vielä vähän kehittyy ollaan kohta jokainen panta jalassa tai siru otsassa valvojien kontrolloitavissa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    13 hehtaarin hiilitase ilmeisesti selvitetään kirjoituspöytätyönä hyödyntäen metsätietojärjestelmiä.

    Varmaan noita uhanalaisia etsittäisiin tietyistä elinympäristöistä niin ettei ihan joka hehtaaria tarvitsisi syynätä. Aina parempi jos mitään velvoitteita ei olisi ennen kuin esiintymä on tullut omistajille tiedoksi. Metsäteollisuus ja WWF yms. varmaan voisivat palkata luontokartoittajia niitä etsimään.

    Puuki

    HCV -alueitakin on  kartoitettu FSB;n (vai oliko se sittenkin FSC:n toimesta?)  .  Luontokartoittajia tulee palkata vain lisää jotta työllisyys paranee, sehän se on ollut yksi tavoite  joillakin koko ajan.  Päätäntävallan siirtäminen  omistajilta pois kuitenkin on se suurin houkutin.

    Laaja-alainen työryhmä on ollut selvittelemässä asioita uuden ls-lain laadinnassa mutta , kun esityksiä sitten tehdään, suuri osa  työryhmän lausunnoista  on jätetty kokonaan huomioimatta.

    Vaikuttaa siltä että komissiota on ollut lobbaamassa 40 vuotta metsänhoidon ls- puolen kehittymisestä jäljessä ollutta porukkaa koska ei ilm. ole mennyt perille mm. jo aiemmin täällä toteutetut metsien monet suojelutoimet ( ja edelleen kehitettävät ) ja niiden vaikutukset tulevaisuudessa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 160)