Keskustelut Metsänomistus Uusi tieoikeus palstalle

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Uusi tieoikeus palstalle

    Minulla on metsäpalstalle kulkuoikeus pitkän,huonokuntoisen ,pari jyrkkää mäkeä sisältävän tien kautta.Vähintään yhtälähella tai 100m lähempänäkin on hyväkuntoinen,tasainen uudehko,lyhyempi metsä-ja mökkitie.

    Jos pyytäisin palstalle tietoimituksen,niin mitähän se insinööri mahtais päättää.Uudemman tien hoitokunta on kuulemma ollut haluton ottamaan uusia osakkaita.Kustannuksiakin tietysti minulle tulee,mutta metsä nykyään melkoisessa motissa

  • Timppa

    Miksi Taipalsaaressa metsänomistajat eivät ole vaihtanee tiehoitokuntaa vai onko mökkiläisillä enemmistö?

    Ismo Talka

    ”Timpan” kysymykseen vastaus: ”Vuoden 2014 jälkeen tiekunta ei ole kokoontunut, joten mitään asiaa ei ole hoidettu! Puheenjohtaja nuolee kunnan ja hallinto-oikeuden päätöksistä saamiaan ”haavoja” Helsingissä.”

    Kuten totesin, niin harva Putasniemen tiekunnan osakkaista edes tietää, että Taipalsaaren kunnan tekninen lautakunta on todennut pysyvän 9 tonnin painorajoitusmerkin laittomaksi. Vielä harvempi tietää, että tiekunnan puheenjohtaja on liikennemerkin poistamispäätöksestä valittanut Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka on todennut myös merkin laittomaksi. Olen tähän tiehen liittyen osakas metsätilallisena ilman rantarakentamisoikeutta. Täten minulla ei ole ollut asian suhteen mitään kiirettä. Tietähän voi käyttää myös raskaisiin kuljetuksiin, koska merkki on todettu laitottomaksi.

    Olen odottanut, että milloin tiekunta kokoontuu. Mökkiläisillä on ylivertainen äänivalta. Me olemme ostaneet metsätilan vuonna 1997, jolloin tie oli ollut Suursaareen jo kymmeniä vuosia.

    Jos tiekunnan puheenjohtaja ei kutsu tänä vuonna tiekunnan kokousta koolle, niin sitten vien poliisille Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen, jonka perusteella he voivat  poistaa laittoman 9 tonnin painorajoitusmerkin. Kunta ei ole halukas merkkiin koskemaan. Minäkään en merkkiin puutu, koska minua on kokouksessa julkisesti uhattu lyödä turpaan.

    Hakkuita voi Suursaaressa toteuttaa, koska pysyvällä 9 tonnin painorajoitusmerkillä ei ole lainvoimaa.

    Viime talvena minulla oli kaksikin eri tapausta, joissa puunostajana sain ilmoituksen tien rikkoontumisesta hakkuittemme yhteydessä. Molemmissa tapauksissa tuli vaatimus tien korjaamiseen. Kun nämä molemmat ostamani pystykaupat olivat mhy:n valtakirjakauppoja, niin asian valvonta kuului valtakirjan haltijalle. Molemmissa tapauksissa valtakirjan haltija ilmoitti valittajille, että teitä ei ole rikottu hakkuiden yhteydessä. Mhy:n edustaja hoiti molemmat asiat tyylikkäästi, joten minun ei tarvinnut asioihin puuttua lainkaan.

    Puunostajana olen jättänyt tarjouksia tekemättä usein, koska kyse on ns mökkiteistä ilman kunnollista rekan kääntöpaikkaa. Koska ostan mm pylväitä, niin nupilla ei pylväitä noudeta. Moni puunmyyjä on joutunut myymään puunsa halvemmalla kehnon tiestön takia.

    Kunnon metsäautotien varressa olevista leimikoista voin maksaa paljon parempaa hintaa kuin ”kuppaisten” mökkiteiden varsilla olevista leimikoista. Tosiasia on, että autot suurenevat ja tiestömme heikkenee! Me ajatamme pylväitä 76 tonnin runkorekalla ja joskus puolikkaalla.

    Liikemies

    Ismo Talka

    Herman Herman

    Pitää muistaa että tiekokouksessa ei päde systeemi mies/ääni vaan yksikkömäärä. Olen joutunut laittamaan muutamassa tiekunnassa mökkiläiset ojennukseen äänestyttämällä eri asioista. Kesämökki ei metsätilaan verrattuna useinkaan ole kovin suuri yksikönmaksaja.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    No tulihan se sieltä. Minä jo vähän epäilin ettei olla oikein selvillä tiekunnan äänisysteemistä. Kai siinä pitää olla jo liuta mökkiläisiä että on sama äänivalta kuin jollain metsätilalla.

    Meillä täällä ei ole juurikaan tuota vaivaa. Metsätilat ja sorakeisarit vain metsäteiden osakkaita. No onhan joissakin peltolohkojakin, mutta melko varmasti samalla isännällä sitten metsääkin.

    Vaikka käyttötarkoituksesta johtuvaa intressiriitaa ei olekkaan, niin suukopua kyllä tieasioissa on aina.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ismo Talka

    Tottakai tiekunnissa yksikkömäärät ratkaisevat. Siitä ei ole esimerkkitapauksessani kyse. Täällä Saimaan vetten äärellä on tiekuntia, joissa muutaman metsätilallisen vähäinen hehtaarimäärä ei riitä ”vallan käyttöön”. Esimerkiksi ottamassani Suursaaressa, jonne johtaa ns pengertie, metsämaata on vain kolmella tilallisella vähäisiä määriä. Suomi on suuri maa, joten tiekuntia on monenmoisia.

    Osoittamani esimerkkitapaus on juuri sellainen erikoinen tapaus. Saari on pieni ja täynnä kesämökkejä. Kaiken lisäksi tienkunnan tielle on annettu käyttöoikeus maanmittarin toimesta muissa saarissa, joihin ei ole tietä, asuville kymmenille mökkiläisille. Heillä on tienkäyttöön liittyvä oikeus parkkipaikkoineen ja venevalkamoineen.

    Suomen lainsäädäntö on sellainen, että saarissa, joihin ei ole tietä, on osoitettava mantereesta auto- ja venevalkamapaikka. Eräällä toisella tilallani Taipalsaaren Merenlahdella on maanmittarin osoittama parkki- ja venevalkama noin kolmellekymmenelle autolle ja veneelle. Tällä tilallani venepaikkojen aluetta puitaessa minun piti jopa ”kouluttaa” maanmittaria. Kun hän ei minua uskonut, niin valitin asiasta maaoikeuteen.

    Maaoikeus muutti maanmittarin merkitsemää venevalkama-alueen rantaviivaa siten, että venevalkama-alueesta poistettiin 23 metriä rantaviivaa. Maanmittari oli nimittäin tehnyt kantatilan oikeutta loukkaavan päätöksen estäen tärkeältä kohtaa rantaa kantatilalta pääsyn järvelle.

    Että tällaisia tapauksia on täällä sinisten vetten äärellä kaskikoivikoissa.

    Liikemies

    Ismo Talka

    MaalaisSeppo

    Täytyy olla isohko metsätila, jolla ei ole rakennuksia, jotta yksiköitä on enemmän kuin kesämökillä. Arviolta 50 ha metsää vastaa yhtä mökkiä. Riippuu tietysti missä kohtaa tietä ovat.

    Visakallo Visakallo

    Noin se suunnilleen keskinäärin menee.  Silloin tietysti, jos kaikki mökit ovat ensin lyhyellä tienkäyttömatkalla ja metsätila on yksinään pitkän koko pituudeltaan yksiköidyn tien perällä, voi pienemmänkin metsätilan yksikkömäärä nousta aika suureksi.

    mehtäukko

    Oikein kitkusessa mökkiläistiekunnassa saa metsätilallinen huojennuksen yksikkömaksuihinsa, jos hän  sitoutuu raskaanliikenteen käyttöönsä maan ”jäätyneenä ollessa.”

    Siinäkin on omat kommervenkkinsä.

    Ismo Talka

    Kuka haluaa tarkempia tietoja ”yksityistien yksiköinnistä, yksiköinnin perusteista sekä käyttömaksuista”, niin netissä on erinomainen kalvosarja. Tämän kalvosarjan luettua aukeaa moni asia. Pääset sivuille googlettamalla lainausmerkkien sisällön.

    Tuossa kalvosarjassa on tieyksiköinnistä hyviä esimerkkejä. Niistä voi laskea helposti kuinka monta hehtaaria metsää tarvitaan, jotta pääsee samoihin yksikkölukuihin lomakiinteistön kanssa. Lomakiinteistöjä on tietysti erilaisia. Talvikäytössä olevan lomakiinteistön painoluku on tietysti suurempi kuin esimerkissä olevan kesäkäytössä olevan lomakiinteistön.

    Tämän kalvosarjan esimerkkien mukaan ”MaalaisSepon” mainitsema 50 hehtaaria metsää = lomakiinteistö on hyvinkin lähellä totuutta. Metsähehtaarin painoluku on pieni, koska painoluku on jyvitetty pitkänaikaväin tarpeet huomioiden.

    Kalvosarjassa on myös hyvät esimerkit käyttömaksuista esimerkiksi yksityistietä käyttävän yrityksen osalta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kirjoittaa kuukkeliin yksityisteiden tienpidon osittelu niin tupsahtaa eteen Maanmittauslaitoksen opaskirjanen aiheesta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)