Keskustelut Metsänhoito Uusi tutkimus: Hakkuita tarvitaan, jotta maanpinnan heijastavuus ei laske

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)
 • Uusi tutkimus: Hakkuita tarvitaan, jotta maanpinnan heijastavuus ei laske

  Ovatko metsäpalstalaiset huomanneet tämän tärkeän uuden tutkimustuloksen?

  Ilmatieteen laitoksen, SYKEn ja LUKEn tutkimushankkeessa tutkittiin lumen sulamiskautta. https://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/887699982

  Tutkimuksen tuloksena saatiin mm. selville, että Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa maanpinnan kokonaisheijastavuus ennen lumen sulamiskauden alkua on noussut 6-9 % vuodesta 1982. Tämä johtuu metsän runkotilavuuden kasvusta.

  Suomeksi: mitä tiheämpi metsä, sitä enemmän se imee Auringon säteilyä talvella koska heijastavaa lumipinta-alaa on näkyvissä vähemmän.

  Eli tässä paradoksaalinen päätelmä: metsää on erityisesti avohakattava, jotta ilmastonmuutosta saadaan hidastettua. Metsän hakkuut varmistavat, että talvella meillä on riittävästi lumipeitteisiä alueita ja Auringon säteilyä saadaan heijastettua takaisin avaruuteen.

 • Puuki

  Euroopanlehtikuusi kasvaa myös Suomessa mutta se kasvaa vähän huonommin ja laatukin huonompi kuin siperianlehtikuusella. Lehtikuusesta saa hyvää raaka-ainetta mm. lastulevyksi ; ei tarvi liimoja ollenkaan, kun pysyy kasassa puun omilla hartseilla. Puurakentamisessa sydänpuu- osuus vanhoilla puilla on suuri ja kestää yleensä hyvin lahoamattomana. Nuoret puut ei niinkään.

  Tuosta lumipeitteisyyden heijastusvaikutuksesta oli jo joskus vuosia sitten samantyylistä juttua Kanadassa tehdyssä tutkimuksessa.

  sitolkka

  Siperianlehtikuusen ja euroopanlehtikuusen hybridi kasvaa nopeampaa kuin pelkkä siperialainen ja runkomuoto on hyvä.

  Pihkakintas

  Heijastuminen avaruuteen on riippuvainen auringon aktiivisuudesta. Auringonpilkkumaksimin sykli on 11 vuotta. Nyt ollut muutaman vuoden yläilmakehä selkeä, tähdet ja kuutamot kirkkaita, kesällä lämmintä ja talvella kylmää.

  Se tutkimus on kyllä minunkin muistaakseni tehty jossain ihan muualla, kuin Suomessa, ainakin kymmenen vuotta sitten.

  Kuluttajien valinnoilla on todella ilmastovaikutuksia. Jos turkulaiset juo paljon kaljaa Aurajoessa kelluvan ravintolalaivan kannella, tulee tilastollisesti todennetusti lämmin kesä. Toinen ilmastoa lämmittävä asia on jäätelön syönti.

  pihkatappi pihkatappi

  Esso ja Shell ostaneet jo akkufirmoja ja lisänneet tuntuvasti kaasuntuotantoa. Kuluttajien ostokäyttäytymisellä on merkitystä, nuo yritykset kuitenkin ensisijaisesti tekevät rahaa. Jos kuluttajien ilmaston huomioon ottaminen olisi aitoa huolta eikä hurskastelua, lentomatkailu romahtaisi.

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)