Keskustelut Tekniikka Vaaralliset kaatosahaukset.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)
  • Vaaralliset kaatosahaukset.

    Olen pitemmän aikaa tutkistellut tukkirunkojen kantoja ja havainnut, että eräissä tapauksissa terälevyä¨ on tyrkätty kantoon neljältä-viideltä suunnalta ennekuin runko on nurin.

    Mielestäni tämänkaltainen ”yrittäminen” on ns. ”riski” työskentelyä ja kysynkin teiltä siskot ja veljet. Voidaanko me tehdä jotain näin ”paperityönä” tämän epäkohdan parantamiseksi ja saada ko. työvaihetta turvallisemmaksi?

    sa-ta

  • rame

    Ensiharvennustyömaalla oli aina muutama tuommoinen per hehtaari jotka metsurityönä kumoon, ammattilainen oli asialla.

     

    koillis lappi

    Jokainen puu on oma yksilönsä.Pituus kaltevuus ja oksien painopiste vaikuttaa kaatosahaukseen.

    Pitopuulla on hyvä ohjata kaatosuuntaa.Näkee kun lähtee hieman rako avautumaan ja katsoo latvaan,antaako mennä vaiko vielä vähä sahalla auttaa suuntaa.

    Pitopuu voi olla myös ei niin täydellinen,kuhan asiansa toimittaa.

    Pihapuut ja muut ongelmapuut kaadetaan taljoilla vetämällä sinne minne tila antaa myöten.

    Salonpoika

    Käykää katsomassa  Itä-Savo-lehden nettisivuilla  juttua turvallisista moottorisahoista joita on esillä Luston uudessa näyttelyssä. Taitaisivat olla sopivimpia sahoja jo meille monelle.

    jees h-valta

    Koillis lappi aivan oikeassa ja siksi saakin olla isolla mutta toki noita pihapuita voi tehdä aika monellakin tapaa. Ite olen käyttänyt aina traktoria joko juontokouralykyllä tahi toisen traktorin etukuormaajalykkyä. Kun jättää noin viiden sentin pitopuun voi traktorilla lykätä ensin hiukan nojoon oikeaan suuntaan ja sitten sahalla ohjata pitopuuta sahaten tarkkuussahauksen. Viimeksikin mökillä iso kaksihaarainen koivu kahden rakennuksen väliin noin viiden metrin tilaan eikä kummankaan kattoon vaurioita. Niiden rakennusten välissä oli yksittäinen koivu jonka tuelle kaatamisen otin tavoitteeksi. Kaksihaarainen kaadettava jäi juuri niin haarukkaan ja sitten liinalla traktorilla vetämällä liuùttaen alas. Hidas ja hallittu kaato. Ainoastaan liukupintakoivusta vähän karsiutui oksat mutta sehän oli vain eduksi. Ryjästää sekin vähemmän.

    Jätkä

    Onpa kiva lukea oikeiden asiantuntijoiden ohjeita isojen, vaikeiden ja erityisesti pihapuiden kaatoon.

    Minä kun olen aina luullut, että Suurin, mutta ainoa ongelma on saada puu kaatumaan tarkalleen siihen, mihin sille on katsottu paras paikka kaatua. Mutta nämä asiantuntijat Tyrmäävät täysin kaiken sen, mitä olen nähnyt ja oppinut sekä tehnyt puun tarkkuuskaadon vaiheilla.

    ”Ei muuta kuin vinssillä nurin?  Traktorilla kumoon, menee tarkasti ? Juontokouralla koukkaamalla? Kaatuvan puun suuntauksen hienosäätöä puun kaatumisvaiheessa?

    Näiden sankarien tarkkuuskaadon aikana pysyttelisin vähintään neljänkymmenen metrin päässä tyveltä.

    Esim niin ihanan vehkeen, kuin ”kaadonsuuntaajan” apu tarkkuuskaadossa on tarkkuuden suhteen nolla.

    jees h-valta

    Olemassaolevaa välineistöä kannattaa hyödyntää eikä lähteä suinpäin ammattimetsuria haeskelemaan. Varsinkin kun sieltä saattaa saada aivan jotain muuta. Puun kaato sujuu riittävän tarkasti metsässä yleensä aina kyllä mutta rakennusten lähellä kannattaa käyttää juuri joko vinssi-tahi lykkyapua jos sellaisia on käytettävissä. Yhtään rakennusta ei ole tullut turmeltua vaikka lukuisia pihapuukaatoja on tullut tehtyä. Jätkä nyt haluaa tietty elvistellä taidoillaan joita ei kyllä nyt päästä todentamaan mutta apuvälineillä homma hoituu kotikonstein aivan hyvin. Tyven elämää jokainen puita kaatanut osaa varoa vaikka käyttäisikin kone/tahi vinssausapua. Traktorin kaashan se on turvallisinta kun kone suojaa omalla massallaan myös liikkeiden voimalta. Mitään tämänsuuntaistakaan ei esim. viimeisessä tapahtunut. Edetään vaiheittain ja hallitusti. Mitä pahaa on puun kaadon suuntaamisessa kaatovaiheen lopussa sahaamalla, sitä en käsitä. Lukuisat kerrat on ohjattu sillä tarkasti runko paikkaansa.

    Jätkä

    Luulet vaan!

    Gla Gla

    Itse käytän pahoissa paikoissa taljaa, mutta sen tarkoitus on vain varmistaa. Ei tarvi vänkärillä tms. välineillä auttaa puuta kallistumaan, kun pihapuilla saattaa olla vain yksi suunta ja sen suunnalla ei painopiste ehkä luonnostaan ole. Mutta itse sahaus pitää tehdä huolellisesti ja jos lopussa joudutaan sahalla ohjailemaan, on alunperin sahattu väärin. Parempi se vain on itselle tunnustaa. Itse ainakin arvostan itseäni sen verran, etten halua itselleni valehdella.

    Toinen juttu sitten on se, että jos kaatokolo on sahattu hyvin, pieni vinous pitopuun paksuudessa ei kovin herkästi puuta ala kammeta sivuun eli kaato todennäköisesti onnistuu, vaikka sahaus ei ihan millintarkka olisikaan.

     

    Puuki

    Saranan kun tekee oikein ja oikeaan suuntaan ja sopivan paksuisen eikä sahaa pitopuuta poikki tai sen alle, niin hyvin menee, jos vielä traktori on apuna. Etukuormaajalla voi työntää tai köydellä vetää kauempaa.

    Tuota en ymmärrä, että ahtaassa välissä kaadetaan toisen puun päälle . Mitä hyötyä siitä on ?Alle jäävä puu voi jossain tapauksessa ohjata kaatuvan puun sivuun oikeasta suunnasta. Ja helposti se ainakin vioittuu.

    Gla Gla

    Niinhän se Jessen tapauksessa vioittuikin. Itse en haluaisi lisätä riskiä rakennusten välissä olevan puun lahoamisesta. Jollei se aikanaan kaadu itsestään, kaatovaiheen riskit ovat moninkertaiset terveen puun kaatoon verrattuna.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)