Keskustelut Metsänhoito Vähälumisuuden/lumettomuuden vaikutukset hirvivahinkoihin?

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Vähälumisuuden/lumettomuuden vaikutukset hirvivahinkoihin?

    Onko kokemusta tai tutkittua tietoa miten tällainen lumeton tai vähäluminen talvi vaikuttaa hirvivahinkoihin?

    Ovatko pienimmätkin taimet tällaisena talvena vaarassa joutua hirven evääksi? Vaikuttaako hirven ruokailutottumuksiin lämpimän sään turvottamien lehtipuiden silmujen yleisyys?

    Tarkoituksenani olisi käydä ensi viikon aikana tarkastamassa vajaan 10 hehtaarin mäntytaimikkoni, jolla hirvet ovat talvilaiduntaneet kymmenen vuoden ajan ja varautua jo etukäteen henkisesti millainen näky siellä mahdollisesti odottaa. Aiemmin metsäni omistusaikana ei tällaista lumettomutta tähän aikaan vuodesta ole ollut.

  • Gla Gla

    Ristiriita Tapion suosituksiin tulee ehkä siitä, että perkaamalla vesakko pois omista taimikoista, hirvet hakeutuvat muualle aiheuttamaan vahinkoa. Tapiossa katsotaan asiaa kokonaisuutena, eikä yhden tuottajan näkökulmasta. Tällaiseen solidaarisuuteen ei kuitenkaan ole edellytyksiä, vaan tiettyä itsekkyyttä puun tuotannossa tarvitaan, koska meistä tuskin kellään on sellaista määrää maata, että se riittäisi hirven reviirialueeksi, jossa ongelman siirtäminen muualle ei auttaisi.

    Caballista

    Yhden oletuksen mukaan hirvituhoja saa männikössä alas jos mäntyjen seassa kasvattaa myös kuusia. Sekataimikossa on vähemmän ruokaa jolloin hirvet eivät viihdy taimikossa yhtä hyvin kuin runsaammin varustellussa ruokapaikassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Kuuset eivät saa kuitenkaan lisätä merkittävästi taimikon tiheyttä . Nuori tiheä kuusikko tarjoaa hyvän suojan tuulta vastaan ja hirvet voivat mieltyä taimikkoon tämän takia . Ojan varsien tiheikötkin on syytä harventaa/ raivata normaaliin kasvatustiheyteen , mikäli halutaan pienentää hivivahinkoriskiä tietyllä alueella.

    Tiheiköitä (erityisesti lehtipuu) puolestaan kannattaa suosia metsätaloudellisesti vähemmän merkittävissä paikoissa .Soiden reunat ja puunkorjuun kannalta hankalat alueet kannattaa jättää suosiolla riistan ruokamaiksi.

    metsänvartija

    Lumi vahingot jäävät pieniksi tälläisenä talvena.

    Kun on lämmintä ja lunta vähän energiaa kuluu hirvellä nuukemmin, tästä oletuksena vahinkojen pieneneminen.

    Puunkorjuun vahingot sen sijaan kasvavat, ei routaa ei lunta.

    Timppa

    Mielestäni vähäisellä kuusimäärällä ei ole vaikutusta. Lehtipuuvesakolla sitä vastoin on se houkutusvaikutus. Meillä on aina välillä syntynyt istutuskuusitaimikkoon lisäksi koivu+mäntytaimikko tai käytännössä pelkkä mäntytaimikko. Mutu-tuntumalla sanoisin, että koivu/mänty/kuusitaimikossa mäntyjä on syöty enemmän kuin mänty/kuusitaimikossa. Koivuja on tietysti syöty eniten. Toinen seikka on tietenkin se, ettei siellä mänty/kuusitaimikossa tarvitakaan mäntyjä paljon hyvän sekametsän aikaansaamiseksi ja laatumäntyjen kasvattamiseksi. (Olen joskus lähettänyt kuvankin)

    Nykyään varhaisperataan kaikki lehtipuu pois. Sillä pyritään tietenkin havupuiden kasvun nopeuttamiseen ja vähentämään hirvien kiinnostusta aluetta ja kuusten seassa kasvavia mäntyjä kohtaan.

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”Kuuset eivät saa kuitenkaan lisätä merkittävästi taimikon tiheyttä .”

    Tietenkään ylitiheä ei pidä olla, mutta muuten kyllä Tapion ohjeessa kehoitetaan kasvattamaan taimikot mahdollisimman tiheinä. Tällöin pitäisi jäädä enemmän kasvatuskelpoisia yksilöitä jäljelle hirvien syönnin jälkeen.

    Suorittava porras: ”Nuori tiheä kuusikko tarjoaa hyvän suojan tuulta vastaan ja hirvet voivat mieltyä taimikkoon tämän takia .”

    Eiköhän T2-kuusikko ole jopa runkoluvulla 1600 niin peitteinen, että suojaa on riittävästi? Eihän tuolla ole enimmillään kuin pari metriä näkyvyyttä.

    Suorittava porras: ”Tiheiköitä (erityisesti lehtipuu) puolestaan kannattaa suosia metsätaloudellisesti vähemmän merkittävissä paikoissa .Soiden reunat ja puunkorjuun kannalta hankalat alueet kannattaa jättää suosiolla riistan ruokamaiksi.”

    Hirven ruokamaiksi suosituksissakin neuvottiin alueita jättämään. Ainakin sillä varmistetaan se, että hirvet alueella viihtyy. Tilan koivu- ja mäntytaimikoista ei niin ole väliä. Lisäksi taimikoissa pitäisi jättää hieskoivun sijaan täydennyspuiksi vielä vähemmän arvokkaita puita, jotka maistuvat hirville. Näin sinetöidään se, että hirvet viihtyvät, mutta reikäpaikkoihin ei kasva mitään rahanarvoista puuta.

    Muistaakseni sinäkin olet todennut, että hirvituhojen välttämisessä pitää ensimmäiseksi houkutukset poistaa.

    Metsuri motokuski

    Seurailin viime viikon vaihteessa viiden hirven ruokailua. Mustikan varvut tuntuivat olevan sinä päivänä ruokalistalla. Tosin koira otti haukun hirvistä taimikosta mutta olivat näköjään siirtyneet päivälevolle taimikkoon mäntykankaalta. Ilmeisesti vähälumisuudella on vähentävä vaikutus puuston tuhoihin.

    suorittava porras suorittava porras

    Gla:lle

    Tarkoitin tuolla edellä sitä , että kuusen osuus männyn taimikossa ei saa lisätä kasvatustiheyttä suositusten mukaisesta. Toisaalta muutanman aarinkin tiheikkö männyntaimikon keskellä kulkevan ojan varressa saa hirvet hakeutumaan sinne . Puhtaassa kuusikossa hirvi ei liene ongelma . Männikköön houkutuksia ei ole syytä jättää.

    Kuten tuolla aikaisemmin on todettu , ei välttämättä tarvita yhtä hirveä enempää näkyvien vahinkojen syntymiseen . Yhdettömiin tuskin koskaan hirviä saadaan metsästettyä . Lienee siis myös viisasta yrittää ohjata ne otukset alueille , joilla niistä on mahdollisimman vähän haittaa. Tämä onnistuu siten , että metsänhoito on tehokasta siellä , mistä halutaan korjatapuusatoa . Metsätaloudellisesti vähemmän tärkeät kohteet voi antaa pusikoitua rauhassa. Tämän hetken tilanne on kuitenkin valitettavasti se , että yli puolet taimikoista on saanut pusikoitua kenenkään sitä estämättä.

    Korjuupuolelle kaipaisi lunta ja pakkasta , mutta hirvivahinkojen kannalta nykyinen tilanne lienee paras mahdollinen .Taitaa kohta pukata lehteäkin puuhun ja tuoreita versoja maasta hirvien appeeksi.:)

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)