Keskustelut Metsänhoito Vaikuttaako maaperän typpipitoisuus männyntaimien maistumiseen hirville?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
  • Vaikuttaako maaperän typpipitoisuus männyntaimien maistumiseen hirville?

    Olen usein ihmetellyt sitä, miksi suurin piirtein samanlaisella kuviolla toisella säästyvät istutuskuusten sekaan kasvaneet männyt ja toisella ne syödään.  Esimerkiksi kerran samana viikonloppuna kahteen melko läheiseen aukkoon istutettujen kuusten joukkoon on toisella kuviolla kasvanut hyvä mäntytaimikko.  Toisella taas ne luontaiset männyt syötiin pääosin pois.  Oma johtopäätös on, että maaperässä on jotain eroja.  Voiko olla kyse esimerkiksi typpipitoisuuden eroista.  Siis paremmin maistuu vähätyppisessä aukossa kasvanut taimi.

    Viime talvena silmiinpistävä havainto oli taas sellainen, etteivät aukkojen männyt maistuneet hirville lainkaan.  Ne hakivat ruokansa varttuneista metsistä.  Kävelivät tietä pitkin aukkojen ohi.  Olisiko ollut niin, että kuiva kesä lisäsi mäntyjen pihkapitoisuutta aukoissa, jolloin ne eivät maistuneet hirville?

    Tutkittu on lehtipuusekoituksen vaikutusta taimikoiden syöntialttiteen.  Onkohan tätä mäntyjen syöntiongelmaa käsitelty tutkimuksessa tältä kantilta?   Siis maaperän typpipitoisuuden vaikutusta ja tietysti muidenkin ravinteiden.  Tässä olisi selkeä tutkimusaihe.   Jos typen lisääminen auttaisi, niin sehän olisi helppo ja suhteellisen halpa keino varmistaa männiköiden ja mänty-kuusisekametsien kasvu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aina välillä näkee sellaistakin havaintoa, että nimenomaan lannoitetut taimitarhataimet maistuvat hyvin metsäneläimille. Sikäli olet Timppa oikeilla jäljillä, että oletettavasti hirvieläimillä on hyvä maku- ja hajuaisti ja metsänjalostuksen (uuden geenitekniikan) keinoin olisi varmaan mahdollista kehittää maistumaton taimityyppi. Kuivuus vaikuttaa varmasti myös kasvien haitta-aineiden pitoisuuksiin, mutta en osaa sanoa kumpaan suuntaan. Periaatteessa voisi ajatella, että kun tainta syödään ensimmäisen kerran, se alkaa panostaa enemmän haitta-aineisiin.

    Maaperän typpipitoisuuden vaihtelu pitäisi näkyä pintakasvillisuudessa.

    Haapasekoituksen hirviä männyn taimikkoon houkutteleva vaikutus näkyi omissakin (VMI-aineiston pohjalta tehdyissä) tutkimuksissani, ja haapahan kuvastaa maaperän rehevyyttä ja kosteutta.

     

    Puuki

    Se käsitys on että typpipitoisuus lisäisi eikä vähentäisi taimien syöntiä .  Varjostus vähentää jotain haitta-ainetta (en muista mitä)  mä- taimissa jolloin taimet maistuu paremmin hirville , jos vieressä on paremman makuista evästä, se valitaan.  Muitakin makutottumisia saattaa tietysti olla . Maaperän erilaisista ravinnepitoisuuksista  johtuviakin.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen: ”Periaatteessa voisi ajatella, että kun tainta syödään ensimmäisen kerran, se alkaa panostaa enemmän haitta-aineisiin.”

    Se on ihan päinvastoin. Kerran syötyä syödään toistekkin. Voi tietenkin olla että se oli ennestäänkin maukkaampi. Kyllä täälläpäin on muillakin selkeästi sellainen kokemus että haittaaineitten tuotto heikkenee kun kasvuvoima heikkenee. Tämä saattais sopia yhteen myös sen kanssa, että typpipitoisen rehevän maan taimet ovat vähemmän mieluisiä.

    Täällä on esiintynyt myös väitteitä, että istutustaimet olisivat hirville makoisampia kuin luonnontaimet. Minusta se ei pidä paikkaansa, kyse on siitä että istutustaimia on harvemmassa, joten tuho on totaalimpaa.

    Vaikka me jalostaisimme taimia minkälaisiksi tahansa se ei ratkaise ongelmaa. Havaintojen perusteella on todettu että kuusen taimetkin syödään jos hirvitiheys on tarpeeksi suuri. Kyse on siis syövien leukaparien määrästä, loppujen lopuksi.

    Loppujen lopuksi meidän pitäisi siis jalostaa maahan sellainen riistahallinto, ettei se pihistele kaatolupia ja sellaiset metsästäjät, jotka haluavat ampua kaikki luvat. Ammuttu hirvi kun ei empiiristen havaintojen perusteella syö minkäänlaisia taimia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Rane

    Olen joskus raivatessa pistänyt merkille että hirvi on napsaissut hankalan leppä tai pihlajapuskan keskellä olevan yksittäisen männyntaimen latvan suihinsa.Ikäänkuin se olisi niin makoisa että kannattaa nähdä vähän vaivaa.Ehkä extratyppi tuo lisämakua.

    Jätkä

    Minulla on täsmälleen samat havainnot kuin Tanelillakin. Puhtaassa männyntaimikossa oli seassa runsaasti jyrsittyjä taimia. Alue oli äestetty ja istutettu, mutta oli ottanut rajusti luonnontaimia. Kun männikkö oli reilusti miehen korkuista, nykäisin Huskun käyntiin ja poistin – yllätys monelle – ehjiä taimia. Jyrsitytkin jäivät pystyyn.

    Syöntihalut jatkuivat, mutta keskittyivät täydellisesti jo aloitettuihin taimiin. Nyt männikkö on jo ensiharvennettu, eikä siellä ole enää hirville mikään lounaspöytä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mäntyjen maistuvuus siis vaihtelee joko geneettisesti tai kasvukohdasta (ravinteet) ja kasvuasemasta toisiin puihin nähden eli valoilmastosta riippuen. Geneettisiä eroja kartoittamalla voisi löytyä hyviä alkuperiä siemenviljelyksille istutettaviksi.

    Timppa

    Vielä unohdin erään vertailun.  Suojuspuuasentoon hakatulla kuviolla luonnontaimet maistuivat hirville.  Vieressä siemenpuuasennolla kasvunsa saaneet taimet eivät.  Näiden päältä oli siemenpuut hakattu pois.  Ryöstivätkö suojuspuut ympäriltään kasvaneilta taimilta jotain, jolloin ne altistuivat hirville.

    Olisi varmaan hyvä aihe jollekin gradun tekijälle.  Siis löytyykö jotain selittävää tekijää tilanteelle.  Vai ei.

    suorittava porras suorittava porras

    Suojuspuut ja vanhat metsät taimikon reunassa heikentävät taimien kasvua. Sama tilanne näkyy säästöpuuryhmien ympärillä aina 20 metrin etäisyydelle asti. Taimet  ovat kasvaneet huonosti ja ovat varsinaista taimikkoa lyhyempiä. Hirvivahingot kohdistuvat useimmin juuri em tilanteisiin.

    Yhteinen nimittäjä hirvivahingoissa alueellisesti on paikan nimessä esiintyvä rautaan viittaava sana. Keräisikö hirvi rautaa elimistöönsä alueilta ,jolta perimätiedon mukaan on otettu aineksia raudan valmistamiseen ja paikka on tämän perusteella saanut nimeensä rautaan liittyvän osan. Puiden kasvu on noilla alueilla sangen verkkaista.

    Planter Planter

    Jätkä on aivan oikeassa, missään tapauksessa ei saa poistaa taimia, joissa on syönti alkanut. Niitä syödään niin kauan kuin vihreää on. Jos on varaa tai tarvetta poistaa, niin poistetaan huonoimpia ja pienempiä, joita ei ole syöty.

    Ongelma tulee, kun kaikkia on maistettu, ei osaa tehdä enää mitään. Lehtipuut on pidetty polvenkorkuisena, jolloin mäntyjen syöntiä ei muka tapahdu, syödään vain kantovesoja. VT-kuviolla oli lahoa 20% ja tarkoitus oli puhdistaa se istuttamalla männylle. Tuloksena taitaa olla 20-vuoden viiveellä syntynyt epätasainen kuusitaimikko.

    taimet

    Planter Planter

    Ari Nikula on tutkinut maaperän vaikutusta hirvituhoihin Lapissa. Itse en ole vielä kokeillut uudistusalan maaperän vaihtoa hirvituhojen torjumiseksi. Saisiko siihen Kemeraa?

    http://alueluva.fi/wp-content/uploads/sites/8/lappi/Mtp2016/Alustukset/HirvituhotLapissa_AriNikula_www.pdf

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)