Keskustelut Metsänhoito Vanhan kuusimetsän hoito?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)
  • Vanhan kuusimetsän hoito?

    Hei

    Kyselisin kun täällä on aika paljon lukijoita ketkä tietää paremmin näistä asioista.

    Eli tuli käytyä vanhempieni metsässä ja huomasin
    että on kasvanu aika umpeen koko alue.

    Metsässä on aika paljon vanhaa kuusta mutta myös nuorempaan kuusta(mistä osa on kuivunutta /neulasia ainostaan ylhäällä vähän) ja leppä/koivua (helvetisti) niin mitähän kannattaisi tehdä?

    Raivaussahaa/moottorisahaa tarviaa varmasti mutta mitä kaikkea kannattaisi vetää nurin jos pystyisi vielä pelastamaan nuorempaan kuusikkoa?

    Isot kuuset pitää kaataa muutaman vuoden sisään kun kasvu on jo
    loppunut.

  • Nimetön

    Pienellä varauksella aina saa suhtautua noihin Jees miehen kommenteihin.
    Mulle Mhy:n mies viimmetalvena teki urani toisiks suurimman leimikon, Mhy:n mies jopa käveli leimikon läpi ja kilpailutti sen ja minä itse tinkasin viimeset ehot ja hinnat ja tein kaupat.
    Mhy:n lasku oli 71euroa. Minusta tuntu että 71eurolle sain kovastikkin katetta.

    jees h-valta

    Vielä tähänasti on leimikot käyty paikanpäällä katsomassa ja yhtään seitsemänkympin lappua ei ole perään näkynyt. Tosin tietokanta on jo niin yhteinen ettei sitä leimikkokäyntiä edes tarvittaisi mutt kun olen itse vaatinut. Ei jää epäselvyyttä ja ei se liikaa ole pari kertaa vuodessa äijäkkäin nähdä. Kyllähän niistäkin aina kaikki markkinoille on mennyt ja jos hinta on jostain lajikkeesta huono olen yleensä pruukanna korjata sen huomauttamalla aiheesta.

    Timppa

    Jakaisin kyllä hakkuun vähintään kahteen osaan. Kertakaupasta saattaisi kyllä vähän paremman hinnan. Toisaalta se veroetu 4 % merkitsee tukin hinnassa yli 2 euroa/m3, mikä on jo merkittävä tekijä.

    Koska kyseessä on vaikea kohde, niin mahdolliset vaikeudet uudistamisessa voi pyrkiä ottamaan huomioon seuraavan vaiheen käsittelyssä. Lisäksi esimerkiksi myyräriski pienenee, kun hakkaa vaikka kahden vuoden välein. Muutenkin kovin suurten aukkojen taimikonhoidossa saattaa helposti jäädä huonommin käsiteltyjä paikkoja.

    Visakallo Visakallo

    Meillähän ei nyt todellisuudessa ole tietoa, paljonko ja minkä ikäistä puuta ko.metsässä on.
    Sillä voi olla hehtaarilla 200, 300, 400, tai >500 mottia.
    Voi olla niinkin, että koko alue on harvennuskuvio.
    Siinä tapauksessa se kannattaa kyllä myydä kerralla, ja jos vain mahdollista, niin kesäleimikkona.

    Metsuri motokuski

    Kuten aloittaja huomaa niin monelaisia ovat neuvot eikä huonoja ole mikään. Kuitenkin tuossa teidän kuviossa on tuo lepän voimakas kasvu yksi sellainen tekijä joka kannattaa huomioida uudistuksessa. Olen aika pitkälle myös Timpan linjoilla että taimikon kasvuun lähdön varmistamisessa pitää olla tarkkana ja aktiivisena. Muutoin menee uudistuskulut helposti hukkaan kun maa työntää roskapuuta urakalla. Nyt ei kannata miettiä sitä että kuinka usein pitää raivata vaan täytyy raivata että uusi metsä lähtee liikkkeelle kunnolla.

    Jotenkin arvaan että alue on vanhaa metsälaidunta joka on saanut luontaista lisävoimaa elukoista. Tuo koivikon istuttaminen ei ole huono idea jos varsinkin isoissa kuusissa on lahoa. Mutta sen näkee sitten kun hakkuu alkaa mitä sille kannattaa istuttaa.

    Visakallo Visakallo

    Jesselle sen verran vielä, että eikös sitä kauppamies osaa leimikkoa itsekin kilpailuttaa?
    Ethän sinä ainakaan mitään siinä häviäisi.
    Myydä voit kenelle haluat, vaikkapa sille samalle kuin aina ennenkin.
    Mikään sopimus ei kiellä kilpailuttamasta leimikoita.
    Sen turvaa jo kilpailulainsäädäntökin.
    Sopimuskumppanille on toki tarjottava ja annettava mahdollisuus myös ostaa, jos hinta riittää.
    Joskus se riittää, joskus ei.
    Ymmärrän kyllä, että on myös seutuja, jossa ei käytännössä ole kuin yksi puunostaja, mutta Harjavallan seudulla niitä on oneksi useita.

    kiipiä

    Onko alueella sellaista kuviota mikä kelpaisi esim. Metso ohjelmaan. Metsä jäisi ainakin aluksi pystyyn ja saisit kohtuullisen korvauksen.

    Niko

    On tuollaisissa ”positiivisissa ongelmissa” se käytännön järjestelyjen puolikin. Tulee mieleen piakkoin kohdalle sattuva rämemaiden hakkuu. Siinä tulee melko iso ala kerralla hakkuukypsään ikään sitä hitaasti kasvanutta 60-luvulla alun perin ojitettua jo aikanaan kertaallen tuhkalannoitettua männikköä. Kuivan maan kohteissa ainakin mulla kuviot on pienempiä, 2-4 ha suurin osa.

    Koska itse meinaan tehdä uuditsustyön niin aion korko-opeista ja muista haitallisisita viiveistä huolimatta tehdä sen 4-5 ha paloissa ja silloinkin muutaman vuoden välein. Pysyy jollain tasolla järkevänä per vuosi ne uudistustyön alat tulevine raivaamisineen.

    Samoin toimisin, siis kahdessa palassa, tuon 8ha kuusikonkin kanssa. Mutta eihän tuo kauhea pala ole kerrallakaan.

    jees h-valta

    Puuntakuselle että kyllähän toki tiedän että voi kilpailuttaa mutta monta kertaa en vain ole nähnyt vielä tähän tarvetta. Kokonaisetupaketti vastaan ”kermankuorinta” voi kostautua monellakin tapaa. Seuraan hintoja ja tunnistan huonon tarjouksen. Silloin olen ottanut asian laajemmalti tutkailuun mutta yleensä korjausehdotukseni on riittänyt. Pitää muistaa että kyllä sopimusasiakkaalle oikeasti hyviä tarjouksia tulee vaikka esim. mhy-leirissä sitä ei aivan hevillä uskota ja niellä. Kumma kyllä ne tietyt ajat teettävät aika huiman piikin puunmyyntitilastoihin jonka tilastoijat ovat kyllä huomanneet ja jopa ”sisäpiirin” kokouksissa mhy-väkikin sen huomaa. Tosin vastahakoisesti. Minulla ei juuri ole mitään erikoispuunmyyntiä tähän asti ollut joten tuo laajasti ostava yksi riittää minulle tosi pitkälle.

    metsänvartija

    Raivuu nyt ja kaikki avohakkuuseen kun hinta kohdallaan.

    Jos pystyy itse napsimaan kuitupuut pois niin hintakin nousee leimikolle, ostomiehen silmää hivelee pelkkä tukkimetsä.

    MV on napsinut kuitupuut pois järeistä metsistä juuri tätä ”optista harhaa” ajatellen. Leimikon jalostamista.

    8 hehtaarille saa jo ok hinnan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)