Keskustelut Metsänomistus Vapon biodiesel-laitos Kemiin ?

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Vapon biodiesel-laitos Kemiin ?

  Hieman jo uinumaan jäänyt hanke saattaa toteutua sittenkin, jos kotimainen rahoitusosuus järjestyy. Hanke sai uutta potkua, kun se valittiin Suomen bioinvestointien kärkihankkeeksi. Lisäksi Kemiin mahdollisesti tuleva laitos on valittu yhdeksi EU:n rahoituskohteeksi.

  Biodiesel-laitoksella olisi melkoinen merkitys Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin metsänomistajille. Laitos käyttäisi vuosittain n. 1,5 miljoonaa kuutiota lähinnä ensiharvennuksesta saatavaa energiarunkopuuta. Polttoainettakin saataisiin n. 100 miljoonaa litraa vuosittain.

  Olisi mielenkiintoista pohdiskella mitä hanke toteutuessaan merkitsisi ensiharvennuksessa saatavan puun hintaan 100-150 kilometrin säteellä Kemistä…

 • Puun takaa

  Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli tietoa EU:n komision valmistelemasta verotusmallista. Siinä suomalainen puuraaka-aine saattaa joutua ankarammin verotetuksi kuin kivihiili! Jos kaavailu sellaisenaan tuteutuu, joutuu Suomi todennäköisesti hylkäämään puuhun perustuvat bioenergiahankkeensa. Ajatus tuntuu pahalta unelta, mutta Suomi on aika voimaton suurten EU-päätösten edessä.

  jees h-valta

  Oma veikkaukseni on että öljyn maailmanmarkkinahinta ainakin vain halpenee lähitulevaisuudessa. Eri asia kuinka paljon se näkyy täällä jakelussa mutta bioa vastaan se on myrkkyä.

  Kuitupuunkasvattaja

  Kylläpä keksii EU taas kapuloita rattaisiin.

  Sensijaan pitäisi olla päivänselvä asia, että suomalainen puuraaka-aine kannattaa käyttää muussa käytössä kuin bioenergiana.

  Verratkaapa vaikkapa kasvua. Kannattaako 35-40 vuotiasta rankaa käyttää poltoaineena tai polttoaineen raaka-aineena, kun sama energiamäärä saadaan toisaalla 5-vuotiaasta puusta?

  Suomalaisen puun optimaaliset käyttökohteet ovat muualla kuin bioenergiassa ja jos termiä puustamaksukyky enää edes voi käyttää tulevaisuudessa, niin se puustamaksukyky on muissa tuotteissa kuin energiatuotteissa.

  Energiaa kuitenkin syntyy aina kun puuta jalostetaan.

  (Kirjoitusvirheitä korjattu)

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)