Keskustelut Puukauppa Vastuukysymykset maakaapelin rikkoutuessa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)
  • Vastuukysymykset maakaapelin rikkoutuessa

    Suomessa on nyt maakaapeloitua sähkölinjaa jo lähes 200 000 km. Kaapeli pitäisi olla asennettu vähintään 70 cm syvyyteen, mutta kukaan ei tiedä, miten hyvin tätä määräystä on missäkin noudatettu, eikä kaapelin paikka ole välttämättä kenenkään tiedossa, kun aletaan puunkorjuulle. Hankalia ja jopa vaarallisia tilanteita voi syntyä, jos koneen tela rikkookin liian pinnassa olleen kaapeliin. Korvauskysymykset ovat vielä oma lukunsa, sillä vahinkoa ei välttämättä huomata vielä silloin kun se on tapahtunut.

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008330572.html

  • Tolopainen

    Nämä on aivan selviä tapauksia, jos kaapeli on niin matalalla että metsäkoneen tela sen rikkoo, sähköyhtiö maksaa. Aivan samoin, jos tien yli vedetään kaapeli alle 4.2 m sähköyhtiö maksaa korjauksen ja vielä ajoneuvonkin vahingot, mitä törmäyksestä tulee. Aurausvoittoja ei muuten asenneta enää rautakangella tehtyihin reikiin.

     

    Visakallo Visakallo

    Ainakin eilen näkyivät vielä niin tekevän, eikä ollut yksityistie vaan valtiontie.

    Tolopainen

    Ei ole kehitys vielä saavuttanut kaikkia syrjäseutuja.

    mehtäukko

    Linkin uutisessa oli joku mutkakin oikaistu. Linjatyön tekevä urakoitsija on aika pitkään vastuussa tekemästään työstä, ja korjaanaan virheensä omaan piikkiin.

    Visakallo Visakallo

    Työn suorittanut aliurakoitsija tekee monesti konkan, joten korvausneuvottelut joutuu käymään silloin pääurakoitsijan tai sähkönjakeluyhtiön kanssa.

    Tolopaiselle tiedoksi, että aikaisemmin laittoivatkin täällä niitä aurauskeppejä koneellisesti pystyyn, mutta ne tahtoivat kaatua jo ennen lumentuloa.

    Gla Gla

    Maanomistaja ei neuvottele asiasta urakoitsijan, vaan verkkoyhtiön kanssa. Maanomistajalla on sopimus kaapelista tämän kanssa. Verkkoyhtiö sopii korvausasiat urakoitsijan kanssa. Jos työn on tehnyt aliurakoitsija, pääurakoitsija keskustelee asiat tämän kanssa. Ja vaikka aliurakoitsija olisi tehnyt konkan, se ei vaikuta verkkoyhtiöön tai maanomistajaan. Näillä on omat keskinäiset sopimuksensa, johon maanomistaja ei ole osallinen.

    Perusasia, että sopimusketjua noudatetaan.

    Itse kaapelihankkeessa erikseen sähköpostitse varmistin, että verkkoyhtiö varmistaa riittävät peittosyvyydet, vaikka ojia myöhemmin perattaisiin. Vaikka tuo keskustelu tuskin työn totettajalle saakka on mennyt, ainakin asiasta on etukäteen puhuttu. Jos sen jälkeen paljastuu laiminlyöntejä, on verkkoyhtiön vaikeampi syytä kaapelin rikkojalle vierittää. Toki täytyy silti aina muistaa, että kaivajan pitää ennen kaivutyön aloitusta selvittää kaapelin sijainti. Kartta tai muistikuva sijainnista ei riitä.

    Visakallo Visakallo

    Joskus maakaapelin rikkoo routa, vaikka se olisi muuten riittävässä syvyydessä. Normaalisti lumi suojaa hyvin kaapelia, mutta jos paikalla liikutaan koneilla, voi routavaurio kevään tullen syntyä.

    mehtäukko

    Muun kaivutyön vastuista on esiintynyt kummallisia retteloita. Vastuuvakuutus ei korvaa mitään. Näyttö ei aina kuulemma ”löydä” kaapelia tai syvyyttä. Jos sen kaivaja katkaisee, maksaja on itse…!?

    Visakallo Visakallo

    Niinhän siinä varmaan käy, että jatkossa metsäkonemiehet joutuvat kaiken muun lisäksi tutkaamaan ennen työn aloittamista mahdolliset kaapelitkin.

    Gla Gla

    Näyttäjän pitää löytää kaapeli. Kaivaa sitten vaikka sen esiin. Kaapelin omistaja vastaa sijaintitiedosta. Ellei kaapelia löydy, ei pidä kaivaa. Tai jos se on muualla kuin sen pitäisi olla, kaapeliyhtiö vastaa vahingosta. En kyllä saata uskoa, että liian pintaan jäänyt käytössä oleva kaapeli ei näytössä löydy.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)