Keskustelut Tekniikka viilat

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)
 • viilat

  Merkitty: 

  En ole hifistelijä näissä työkaluissa, mutta esimerkiksi viila on työkalu, jonka pitäisi kestää viikkoja ja kaikki viilat eivät taida kestää. Nyt on ollut käytössä Wallobren viiloja, 3/16 tuumaisella teroitan raivaussahan terän ja viila on kestänyt ottavana todella pitkään. Moottorisahan noirmiketjun teroitan 4,5 mm:n viilalla ja joskus myös tuolla raivaussahan viilalla, ei suurta merkitystä. Kertokaapa omia kokemuksia eri merkkisistä viiloista ja minkälaisia ja kokoisia viiloja käytätte.

 • Petkeles Petkeles

  Aikoinaan hyvin huonohermoinen metallityöukko teroitti nuppiini että kappaleen työstö tehdään aina kiinteää tukea vasten.

  Näillä opeilla raivaussahan terä on ollut aina kantoa ja moottorisahanterä pöllipinoa vasten kun teroittelen. Puruhammasta madallan vain laippa kiinni viilapenkissä.

  Jätkä

  Säätöhampaat alennan yleensä viilapenkissä.

  Minulla on hieman poikkeava, mutta tehokas menetelmä. Viilana käytän isoa , suht leveää lattaviilaa, jonka toisesta reunasta olen hionut hakut pois, ettei se poista metallia väärästä kohtaa. Viila on niin leveä, että se ei mahdu leikkuuhampaiden välissä sivulenkeille.

  Viilaan niin, että latan viilauspinta nojaa purupiikkiin ja toinen reuna on edellä olevaa kouruhammasta vastan – siis vinossa.

  Yksi pukkaus / piikki ja sitten mittaan tulkilla. Yleensä se yksi pukkaus riittää ja purupiikki on luiskalla etureunalla varustettu.

  Ketjun pitää leikata ilman painamista – silloin hyötysuhde on paras mahdollinen.

  R-sahan terä / kulmavaihde on minulla joko vasemmassa kädessä, taikka toinen puoli rintaa vasten seisaaltani viilaan.  Joskus istun reppujakkaralla ja kulmavaihde on polvie päällä.

  R- sahan teroitus on niin simppeli juttu, että sen kanssa ei todella kannata hirveästi puuhailla.

  Taviokuurna

  Mejän perälä sanothin ennen vanhhan nuukasta ukosta, että ”se ruukaa pittää viilat liukhaiks”

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)