Keskustelut Luonto Villisikojen metsästys

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 73)
  • Villisikojen metsästys

    Kampanjaviikon aikana saatiin 7 kpl 3150 yksilöstä kiinni. Lieneekö kyse vaikeasta kohteesta, uutuudesta johtuva osaamisen puute, vähäisestä joukosta metsästäjiä, haluttomuudesta leikata kasvavaa kantaa vai noiden yhdistelmästä, en tiedä. Huolestuttava tieto kuitenkin oli Metsästäjäliiton sivulla:

    ”Metsästäjäliiton tavoitteena ei missään nimessä ole hävittää villisikaa Suomesta, vaan haluamme ennen kaikkea lisätä tietoisuutta mielenkiintoisesta riistalajista. Samalla on toki hyvä oppia hallitsemaan kantaa, mikäli afrikkalainen sikarutto joskus saapuu Suomeen.”

    Onko niin, että tässäkin tapauksessa yhden porukan harrastus ohittaa monien elinkeinoa uhkaavan, hallitsemattoman riskin?

    https://metsastajaliitto.fi/node/928

    SLL:n mielestä MMM:n kannustus villisikojen pyytämisen on hätävarjoittelun liioittelua, koska tautia ei ole meillä ollut ja voihan se tänne levitä muillakin tavoin. Lisäksi villisiat leviävät idästä, kun sikalat ovat enimmäkseen lännessä. Susille SLL:n porukka olisi kuitenkin valmis siat syöttämään eli tässä viitataan susien kaatolupien määrään.

    https://www.sll.fi/ajankohtaista/blogi/villisika-vai-ei

    Onko palstalla villisikajahtiin osallistuneita ja jos on, mikä oli viikonlopun anti oppien suhteen?

  • rööri roope

    Kateus on se mikä mättää.Joutas kaikki kaataa nuo possut.

    Planter Planter

    Ei  villisikojen ruokintakielto ollut voimassa kuin pari kuukautta vuonna 2014 ja mässäilevät myös kauriiden ruokintapaikoilla.

    Berza

    Niinpä näyttää menneen. Enpä usko ainakaan metsästäjien ruokkivan niitää muutoin kuin saalistustarkoituksessa ja sehän ruokkimisen sallimisen idea onkin. Toinen juttu voi olla nämä ”luontoystävät”.

    Gla Gla

    Kalle kehveli: ”Antaa villisikojen levitä maahan. Onpahan susillakin ruokaa.”

    Joskus täytyy ihmetellä logiikkaa. Nykyinen susikanta ei ole syntynyt tänne ravintoa etsimään. Se on syntynyt ravintotilanteen seurauksena. Susikanta ei tarvitse villisikoja pärjätäkseen, eihän se pysty pitämään edes hirvieläimiä kurissa kuin Ilomantsissa. Ainakin etelässä kannat paisuu huolestuttavaa tahtia. Eli sudet ei ole minkäänlainen syy ylläpitää villisikojen aiheuttamaa riskiä meillä.

    Gla Gla

    Berza toi asiaan liittyvän ongelman esiin. Ongelmaa pahentaa metsästäjät talviruokinnallaan, mutta heillä on myös mahdollisuus tilanteeseen vaikuttaa. Toki on aihetta kiittää niitä, jotka sikoja haluavat ampua. Toisaalta uskon hyvin, että talviruokintakielto nostaisi vastustusta metsästäjien parissa ja tuloksena voisi olla lukemattomien talviruokinnan merkityksettömyystodistelujen lisäksi lapsellinen ”mä en sit leiki sun kanssa”-reaktio nykyisen valta-aseman takia.

    Talviruokintaa tehdään nimenomaan riistakantojen hoidon takia ja tässä tapauksessa hoito on hoitoa vain metsästäjän näkökulmasta, ei metsätalouden, muiden elinkeinojen tai luontoarvojen näkökulmasta. On lapsellista perustella ruokintapaikkoja mahdollisuudella päästä ampumaan riistaa. Niin villisika kuin valkohäntäpeurakin ovat riippuvaisia talviruokinnasta. Kantaa on mahdollisuus rajoittaa monin verroin tehokkaammin lopettamalla ruokinta kuin ampumalla 7 kpl sikoja nopeasti kasvavasta 3150 yksilön kannasta. Ja eikös kasvavan kannan aikana yleensä laskennat mene alakanttiin eli luultavasti sikoja on todellisuudessa paljon enemmän. Miten edes vaikeasti metsästettävää lajia voi luotettavasti laskea ja onko siihen haluakaan, kun motivaatiota kannan kasvattamiseen tulevaisuuden riistalajina löytyy huomattavasti enemmän?

    Jospa sanoisin, että teen pihalleni avokompostin, jotta voisin houkutella seudun rotat muutamana viikonloppuna loukutettavaksi, kuulostaisiko se talviruokkijoiden mielestä järkevältä tavalta torjua rottaongelmaa? Ei kuulosta, johan kunnan järjestyssäännöt sen kieltää ja syystäkin.

     

    Mottimasa Mottimasa

    Kokeilkaapa huviksenne laittaa vaikkapa jäniksille ja kanalinnuille evästä tarjolle talveksi. Pieni katos johon heinää, automaatista kauraa, maissia ja poronrehua, suolaa. Lopuksi riistakamera kuvaamaan. Aikoinani itse laitoin kun jäniksiä paljon pyydin. Ensin tuli pikkulinnut ja närhet, jänikset, sitten kauriita, joku kanalintukin kävi. Sitten tuli kanahaukka, kettu, Ilves jopa nukkui katoksessa, kesällä karhun persekkin kamerassa vilahti. Meillä ei villisikoja ole, sekin olisi paikalle osannut. Ruokin jänistä ja kanalintuja. Huomasin että tämähän on petoeläinten ruokapöytä. Kuin haaska elävällä syötillä. Joskus ennenvanhaan sai mm. Kettua pyytää loukulla elävää syöttiä käyttäen ja se toimi. Ruokintapaikkoja saa kyllä pitää, mikäpä kieltäisi pupua ruokkimasta. Enää en ruoki.

    Kalle Kehveli

    Villisiat eivät ole mikään riski. Sikatalous joutaakin ajaa suomessa alas, samoiten kuin kaikki tuella elävät elinkeinot.

    rööri roope

    Kehveli taitaa olla sukua villisioille.Nehän syö kasvien juuria ja kasviksia ja esim eläinten paskamahoja.

    Gla Gla

    Mottimasan tapauksessa erona on se, että jänis ja kanalinnut löytävät ruokaa suomalaisesta luonnosta talvella itsekin. Villisika ja valkohäntäpeura ovat vaikeuksissa ilman ruokintaa.

    Kalle Kehveli tuskin on valmis lopettamaan Suomesta auto- ja telakkateollisuutta, joten ellei tästä löydy syytä tarkastella uusiksi mielipidettään villisikoihin, on ainakin syytä olla edes itselleen rehellinen ja määritellä uusiksi perustelut.

     

    oksapuu

    Tuosta Gla:n kompostista tuli mieleen tämä sika-katiska kokeilu…

    Maanomistajahan voi pitää metsästysoikeuden itsellään ja rakentaa sitten tontilleen tuollaisen sika-katiskan.

    Lupavapaa elukkahan se villisika on.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 73)