Keskustelut Metsänomistus Vuokratontti- ja yhtymäkysymys

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Vuokratontti- ja yhtymäkysymys

    Osaisiko joku vastata seuraavaan kysymykseen?
    Mökkitontille on muodostettu oma vuokratontti joka on vuokrattu isäntäväen tyttärelle ja hänen miehelle. Sinne rakensivat rakennuksen. Myöhemmin isäntäväki luovuttaa lahjakirjalla tontin kolmelle tyttärelleen (eli vuokraajatytär ja kaksi muuta) ehdoin että vuoratontin vuokrasopimus raukeaa. Lahjakirjassa on maininta että rakennus jää tämän yhden tyttären ja miehensä omistukseen. Mitä tapahtuu vuokratontille jos edellämainitunkaltainen lahjakirja allekirjoitetaan? Entä rakennukselle ja sen käyttöoikeudelle? Eli kyseessä on yhtymä jossa yksi osakas omistaa sen vuokra-alueelle rakennetun mökin nyt kokonaan ja 1/3 muusta tontista ja kaksi muuta 1/3 tontista.

  • kuivakorpi

    Hallinnanjakosopimusta ei ole. Siksi onkin epäselvää mitä tämä yksin mökin omistava voi vaatia. Hänen mukaansa hänellä on nautintaoikeus mökkinsä kautta koko kiinteistölle. Halutessaanhan hän voisi kieltää muiden osakkaiden tontinkäytön mutta vedota omaan rakennukseensa ja nautintaan. Näkyykö nautintaoikeus misään? Omaisuuden siirtyessä siitä ei ollut mainintaa lahjakirjassa. Ainoastaan että vuokrasopimus raukeaa ja rakennus ei kuulu jaettavaan omaisuuteen. Voiko vuokratontti silti jäädä kummittelemaan? Ainahan asiantuntija osaa vastata mutta kyselisin ensin onko täällä mitään kokemusta asiaan?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hoituisiko asia hallinnanjakosopimuksella, jonka liitteeksi kartta hallinta-alueista ja sopimus liitteeksi kauppakirjaan? Lisäys: hallinnanjakosopimus pitäisi siis nyt tehdä, tai vaihtoehtoisesti yhtymän muut osakkaat vuokraavat osuutensa eli 2/3 mökin omistajalle.

    Hyöteikkö Hyöteikkö

    Tämä on niitä ikuisuuskysymyksiä: ”Saako naapurin tontille rakentaa?”. Ensinkin vuokrasopimuksen sisältö. Siitä ei ole tietoa.

    Mutta jos minä vuokraisin tontin jolle rakentaisin talon, niin vähintäänkin pitkä vuokrasopimus ja vuokraoikeuden kiinnitys.

    Talo on käsittääkseni rakentajan. Mutta jos vuokrasopimus purkautuu lahjoituksella, niin lopputulosta en kyllä uskalla ennustaa.

    Pahimmassa tapauksesssa kannattaisi mielestäni hakea halkomista.

    jees h-valta

    Aika järkkyjä miinoja voidaan sitten näköjään tehdä perillisille. Voiko tuossa puhua edes hyvästä tahdosta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Halkominenkin on kelpo vaihtoehto, jos tontin käyttöä ei voida muuten sopia. Kuluja tulee jonkin verran.

    Kannattaisiko ehkä myös tarkistaa, raukeaako vuokrasopimus lahjoituksessa, vai onko tämä lahjakirjan ehto pätemätön. Ja koskiko vuokraoikeus koko tonttia vai osaa siitä?

    kuivakorpi

    No niin nyt hieman selvennystä. Vuokratontti on vain osa kiinteistöä. Lahjakirja määrittää vuokrasopimuksen rauenneeksi ja vuokra-alueelle rakennetun rakennuksen vuokraajien omaisuudeksi. Muu koko tontin omaisuus jaettiin siten että kullekkin tuli kolmannes. Rasitteena tällähetkellä on vain vuokraoikeus ja vuokrasopimus joka vielä vielä näkyy. Määräaika on umpeutunut 1998 ja siitä lähtien vuosi kerrallaan ellei sitä irtisanota kirjallisesti. Lahjakirja laadittu kuitenkin jo -92 eli tällöin kirjallisesti vuokrasopimus on päätetty. Ilmeisesti tuota ei ole vaan ilmoitettu mihinkään rekisteriin. Tarkoituksellako kun asiaa on hoitanut vuokraaja? onko tuolla saavutettu jotain? Nyt alkuperäinen vuokraaja on kuollut ja rakennuksen ja 1/3 omistaa heidän perillinen. Eräs asiantuntija sanoi että lahjakirja vastaa kauppakirjaa jonka pitää sisältää kohteen tiedot ehtoineen. Vuokraajan oikeuksia ei ole mainittu muutakuin että vain rakennus jää heille, muu jaetaan. Kaikkien nimi alla. Eli jos vuokrasopimus on sisältänyt nautintaoikeuden niin sehän pitäisi olla siis oikeasti rauennut. Anteeksi jos vaikeasti selitetty mutta niin tämä tuntuu olevan luonnossakin.

    Hyöteikkö Hyöteikkö

    Nyt kyllä vähän mietityttää. Jos lahjakirja on tehty ja lahja vastaanotettu, niin miksi aluetta ei ole jo lohottu omaksi tilakseen.Tältä palstalta ei taida tässä tilanteessa tulla lopullista vastausta kysymykseen, joten osoitteeksi ehdotan maanmittauslaitoksen paikallista toimistoa.

    Svedu Petteri

    Asian selväksi heti kättelyssä! Porukalla katsotaan rajan paikka ja se on sitten siinä. Pyykit päihin. Aika mielenkiintoinen mökkiyhteisö, jos olisivat kunnolla riidoissa. Todella lomasta nauttimista mökillä.

    kuivakorpi

    Olennaista tietoa puuttui, anteeksi. Ei kuitenkaan vaikuta tähän omistus/hallintasotkuun. Koko tila on pieni mökkitontti rantoineen ja vanhoine rakennuksineen ja vuokrattu alue noin reilu komannes tuosta kiinteistöstä. Lohkominen ei tule kysymykseen. Vuokratontin rajat ovat vielä epäselvät koska virallinen vuokra-alueen kartta on kuin saunanlauteilla piirretty eikä pyykkejä ole. Riitaa on myös vuokra-alueen rajalla sijaitsevasta liiteristä joka on koko tontin ainut varasto/huussirakennus. Nyt tämä yksi osapuoli vaatii sitä itselleen koska se on hänen mukaansa aikanaan rakennettu vuokra-alueelle. Epäselvää karttaa kirjaimellisesti tulkittaessa se taas ei ole alueella. Ihmetyttää vaan että miksei lahjakirjassa mainittu liiterin omistajuudesta kuten tästä vuokra-alueen mökistä. Keljuttaa vain että 35 vuotta yhteisenä pidetty liiteri olisikin yhtäkkiä muilta käyttökiellossa. Että semmonen tapaus. Täältä ei sitä vastausta löydy joten tässä on käännyttävä viisaimpien puoleen. Mutta kiitoksia näkemyksistä.

    Metsuri motokuski

    Äkkiä ajatellen tuo liiteri ei kuuluisi lahjakirjan mukaiseen alueeseen ollenkaan. Jos lahjakirjassa on maininta luovutetuista rakennuksista niin silloinhan liiteri ei siihen kuulu jos sitä lahjakirjassa ei ole mainittu.

    Tuohon lahjatontin kokoon voisi soveltaa sellaista sanontaa kuin ” käytännön tapa” eli jos rajoja ei ole merkitty todistettavasti mihinkään niin silloin voisi soveltaa sellaista ajatusta että ne alueet jotka ovat sille vuokratontille ajatellun kuluvan niin ne alueet vahvistetaan rajaksi. Itse soveltaisin sen niin että mökki + reilut pihapiirit kuitenkin sen kokoinen että tarvittaville lisärakennuksille voisi saada rakennusluvan. Tässä voisi kunnan rakennustarkastaja antaa sopivan kokoisen tontin mitat.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)