Keskustelut Metsänhoito Vuosirenkaiden analyysia (kuusen karu kasvupaikka)

 • Tämä aihe sisältää 9 vastausta, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Avatarpv toimesta.
Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Vuosirenkaiden analyysia (kuusen karu kasvupaikka)

  Epäilen että nämä kuuset kasvavat liian karulla kasvupaikalla rinteessä. Haluaisin selvittää vuosirenkaiden avulla että kasvavatko tämän alueen kuuset vielä?
  Näihin kahteen kuuseen iski kuusentähtikirjaaja. Latvasto alkoi kuivua alaspäin ja kaadoimme ne pois.

 • Metsäkupsa Metsäkupsa

  Hyvä kasvu kuvan kiekoissa näkyy olevan, toinen kylläkin jo maannouseman saastuttama. Yleensä karulla paikalla kuusen kasvu hyytyy viimeistään 40 vuoden iässä. Kuvan puissa  lustot ovat kyllä kasvaneet yhä, onkohan harvennus hakkuita vuosikymmen sitten mahdollisesti tehty.

  pv

  Hakkuu sopisi hyvin, koska vieressä kasvaa nuorta koivikkoa.

  Puut kaadoimme pari kuukautta sitten. Sahasin tänään pari kiekkoa analysoitavaksi.

  pv

  Laskin että nuo ovat n. 70-vuotiaita. Läpimitta tyveltä 23 ja 25cm.

  Todella kitukasvuista näyttäisi olevan. Ei ihme jos tähtikirjaaja tykkää.

  Paikan historia on se, että se on ollut käyttämätöntä metsää rinteessä.

  Mitähän tästä sitten voi päätellä, kasvupaikan suhteen. Meillä on vastaava ”rinnekuusikko”. Heikkokuntoista kuusikkoa joka voisi kyllä vielä kasvaa järevyyttä. Alue harvennettiin 8 vuotta sitten, eli puusto on tod. näk. järeytynyt myös.

  Jos männyllä saadaan parempi vuosikasvu, niin eikö uudistaminen ole silloin järkevää tuolla kasvupaikalla?

  Visakallo Visakallo

  Loivat rinnemaat ovat aina olleet puille parhaita kasvupaikkoja. Vesitalous pysyy luonnostaan kunnossa, ja porrastetut latvukset saavat hyvin valoa. Kuvien kuusilla on ollut aivan hyvät kasvupaikat. Kasvu on hidastunut pelkästään harvennuksen puutteesta johtuen.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kannattaa opetella tunnistamaan kasvupaikat opaskasveineen. Tietoa saa metsänhoidon oppikirjoista ja metsänhoidon suosituksista.

  sikari

  Viimeisen kuvan ensimmäiset kymmenen vuotta todennäköisesti paljon enemmän. Karu kasvupaikka kuuselle jossa kärsinyt kuivuudesta ja tähtikirjaaja voitti sen.

  suorittava porras suorittava porras

  Lähtenyt alkuun jatkuvan kasvatuksen ”ilmaisista” taimista ehkä jo paljon ennemmin ,kun vuosilustoista pystytään laskemaan. Muutaman kympin voi laittaa puulle ikää lisää. Se selittääkin ,miksi puulla alkaa olla vastoinkäymisiä.

  Terveisiä vaan sinne jk-uskovaisten leiriin!

  pv

  @Visakallo

  Hyvä havainto. Tämä on tosiaan loiva rinne. Mielenkiintoinen havainto alueelta on että siellä ei ole juuri yhtään kuusen tainta. Mäntyä, koivua ja pihlajaa uudistuu luontaisesti.

  Se toinen kuusikko on tasamaa kallion päällä. Taimien perusteella voisi päätellä että se on liian karua. Ravinnepuutoskin on hyvin mahdollinen.

  pv

  Suorittava osui naulan kantaan.
  Tällä puukapulalla on ikää melkein 40 vuotta. Vaatisi mikroskoopin jotta nähdään tarkka ikä. Se oli isomman puun varjossa. Ei ihme jos sinertäjäsieni vaivaa kun on ikää 40v ja paksuutta saman verran mitä 5-vuotiaalla koivulla.

  Siinä onkin hyvä syy miettiä avohakkuuta kuusikolle. Onko se riski lähteä järeyttämään ikivanhaa puustoa? Kuva oli toki ääriesimerkki, mutta vastaavia löytyy.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)