Keskustelut Metsänomistus Yhteismetsät lisääntyvät

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Yhteismetsät lisääntyvät

  Kun meikäläisen ”puuhamaa” Keski-Suomessa muutettiin yhteismetsäksi 5 vuotta sitten, niin niitä oli vain pari. Metsäkeskukselta tuli tällä viikolla lista. Nyt on jo 13 yhteismetsää Keski-Suomessa. Tosin yhteistyö vähenee, koska tämä kevät on viimeinen, kun Metsäkeskuksen tilintarkastaja tarkastaa yhteismetsien tilejä. Useimmat näistä uusista yhteismetsistä pärjännevät jatkossa ilman tilintarkastajaa, kuten mekin.

 • jees h-valta

  Onpas siellä huonossa hapessa olevia metsänomistajia kun ei ilman yhteytystä pystytä metsiään hoitamaan. Kummaa varsinkin nykypäivänä kun koneet sen työn suurelta osin tekee. Mitä ihmeen hyötyä on kolhoosesista?

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Varmaa yhteismetsien perustaminen järkevää joissain tapauksissa.Oma näkemykseni itsellisenä metsänomistajana myötäilee edellä olevaa jessen näkemystä,ei kolhoosiin.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Miks ei, jos olisi ylimääräistä rahaa. Onhan yhteismetsä sijoituskohde kuin mikä muu tahansa, esim. osakkeet.
  Kuusamossahan on laajat yhteismetsät. Niitä on Suomussalmen kunnan alueellakin.

  Timppa

  Jesse ei ymmärrä sitä, että on perikuntia, jotka omistavat suuren tilan eivätkä halua sitä jakaa. Jaostahan tulee suuret kustannukset. Paljon rajoja, kulkurasitteitta yms. riesaa

  On tietysti taloudellisempaakin hoitaa suurta kokonaisuutta. Tietysti on myös tunnesiteitä, ettei haluta pilkkoa vanhaa sukutilaa.

  Sinänsä on mielenkiintoista, että kerrankin lainsäätäjän tavoitteet ovat toteutuneet suunnitellulla tavalla.

  mehänpoika

  Nykyisin taidetaan perustaa yhteismetsiä jopa melko etäällä toisistaan olevista metsäpalstoista. Palstat voivat sijaita eri kylissä tai jopa eri kuntien alueella. Tällöin hyödyt voivat jäädä melko vähiin, sillä hoitokunta, vai mikä elin se nykyisin on, voi tehdä asioiden hoitamisesta joillekkin osakkaalle epämieluisia. Esim. hyvin usein jo pelkkä hirvenmetsästysoikeuden vuokraaminen aiheuttaa turpakäräjiä.

  Eräs asia askarruttaa ennen yhteismetsään liittymistä. Voisiko työkykyinen osakas korjata itselleen yhteismetsään liitetyiltä tiloilta vaikkapa polttopuita. Onnistuuko verottajan kanssa kuten oman tilan kanssa onnistuu.

  Omatoimisen metsänhoitotyön tekeminen ainakin loppuu siihen. Se on melko iso miinus puntaroitaessa yhteismetsään liittymistä.

  Timppa

  Tietysti voi kerätä polttopuuta tai joulukuusua, jos niin sovitaan. Me annamme naapureittenkin kerätä hakkuutähteitä.

  Omatoiminen metsänhoito ei lopu. Meidän yhteismetsän istutustyöt tehdään pääasiassa talkootyönä. Opiskelijoille, jotka ovat lähipiiriä, maksetaan palkka. Minä teen n. 10 ha vuodessa perkauksia palkatta. Säästyy kuntosalimaksut eikä tarvitse hankkia golfosakkeitakaan

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)