Keskustelut Metsänhoito Yli satavuotiaan männyn latvus?

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Yli satavuotiaan männyn latvus?

    Tässä aukolta risuja pois kerätessä tuli taas mieleen että onkohan minun männyissäni ollut joku puutos, Boori tms. Ne latvat kun on järkiään sellaisia pitkiä isoja haaroja. Tuolla aukolla ei satavuotta vanhemmissa männyissä ole yhtäkään normaalia männyn latvaa, kaikki on tuollaisia haaroittuneita tupsuja.
    Onkohan kyseessä pelkkä ikämuutos vai onko tosiaankin jotain hivenaine puutosta. Kasvupaikka on kyllä selkeää kivennäismaata, mutta suo on niin lähellä että kyllä ne puut on hiukan liiasta vedestäkin kärsineet.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • koillis lappi

    olinpa minäki kerran 181 cm pitkä ja viime mittauksen mukaan 176.
    Puu vaan taitaa kasvaa pituutta sen mitä kasvaa ja sitte puuhastelee,mitä lie.Oletko kairannu?.Kertos mitä se touhuaa.

    koillis lappi

    Rämeeltä kaadettiin isäukon kanssa tasalatvamäntyjä tulipuiksi.Noin kymmen metrisiä,Omissa silmissä mielikuva,nuo ole muuttunu vuosikymmeniin miksikään.Leikkoa kun katteli,niin oli se paksuutta ainaki kasvanu.

    hemputtaja

    Taisivat tällä viikolla esitellä peräti Hesarissa mäntyä, joka rauhoitettiin. Kasvoi monena runkona, jotka kuulemma vanhemmiten yhtyivät.

    Mutaatio oli kysymyksessä ja onhan männylläkin omia erikoisuuksiaan, ehkä on kyse sellaisesta.

    Kerran oudostelin männikön reunassa, että joku ei nyt natsaa. Lopulta huomasin mikä häiritsi. Metsikössä oli mäntyjä, joilla oli pitkät riippaoksat. Tuuli niitä heilutteli aiheuttaen tunteen jostain poikkeavasta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuskin nyt mistään mutaatiosta on kysymys, kun niitä on kaikki tuon aukon yli satavuotiaat männyt ja oli niitä edelliselläkin aukolla, mutta sieelä oli kyllä ihan oikeitakin männyn latvoja muutama, vanhoissakin männyissä. Sinne kun jäi jokunen pystyyn kuivanut mänty jättöpuuksi, niin niissä oli oikean mallinen latvus.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Jospa ne ovat saaneet toimintamallin Tammelta? Tammi kasvattaa täysikasvuiseksi tultuaan ”kruunun” latvuksensa päälle.

    n-merkki n-merkki

    Itsekin tuota ihmettelin. Nuoreen metsään oli jätetty muutama ryhmä vanhoja mäntyjä, olivat juuri tuollaisia tasalatvaisia vaikkakaan eivät hurjan pitkiä. Kun nuoremmat alkoivat varjostaa näitä vanhempia niin pituuskasvu alkoi uudelleen.
    Luin sitten Metlan tutkimuksen missä todettiin sama.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Siinä vaiheessa kun siinä latvassa on 5 tai 6 mutkikasta latvahaaraa, niin mitään normaali latvaahan sinne ei kyllä pysty muodostumaan enää. Pituuskasvuahan nuo haarat saattavat yltyä kasvamaan, jos varjostusta tulee.
    Tässä tapauksessa oli toki ikää jo yli sata vuotta ja se että kasvupaikka oli aikanaan liian märkä, vaikka se ei mitään suota olekkaan. Ojitus sitten auttoi niin että männyt olivat kyllä kasvaneet kohtuudella paksuutta ihan loppuun asti. Siellä alkupäässä oli kyllä paperin ohuita lustoja.

    Terveisin korpituvan taneli.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)