Keskustelut Puukauppa Ylijäreät ja pystykuivat puut ohjataan polttoon.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Ylijäreät ja pystykuivat puut ohjataan polttoon.

  Tämä suuren puunostajan kommetti osoittaa suurta mielikuvituksen, luovuuden ja yleisen kyvykkyyden puutetta, puumarkkinoita hallitsevilta toimijoilta.  Vai halutaanko tällä mo.t, näin toimien, tarkoituksella ohjata hakkaamaan metsänsä jo keskenkasvuisena? Pidän, mittavana luonnonvarojen haaskuuna, moista toimintaa.

 • Jätkä

  Kun sahalaitoksella on linjat mitoitettu sen mukaan, että tukin MAX pituus on 55 dm, koska pidempien tukkien osuus koko sumasta on niin pieni. Samoin läpimitta, minkä vielä pitää mahtua laitteista läpi, on määritelty samoin periaattein.

  Toki sahoilla on usein sievistäjä, joka rouhii lähinnä tyvilaajentumia pois, mutta ei silläkään voi alkaa isoja määriä sorvailemaan, nopeus ei oikein riitä. Moni puunostaja lajitteleekin ylisuuret tukit erilleen ja jopa myyvät ne sellaisille, jotka niitä pystyvät hyödyntämään.

  Jos linjasto mitoitetaan isojakin tukkeja läpäiseväksi, nousee laitoksen rakennus- kustannukset niin paljon, että satunnaiset ”ylisuuret” tukit eivät patruunoita liikuta.

  suorittava porras suorittava porras

  Ylisuuria/saha ohjautuu hyvin vähän polttoon ,jos tavaralajivalikoimassa on sorvitukki . Kaikilla toimijoilla ei ole .

  Metsuri motokuski

  Kyllä ylisuuriakin sahataan. Mm Toivakassa oleva anaika sahaa juuri tällaisia. Toki niitä on muitakin.

  Timppa

  Kerran oli osoitteena Äänekoski, kun  katselin jonkun vieraan kuitupinoa, jossa oli joku ylijäreä pölli.

  puutuomas

  Toivotaan Anaikalle ja vastaaville pikaista laajentumista/ menestystä kunnon tukkien sahaustoimintaan.

  Jätkä

  Nykyaikainen saha EI ALA painimaan muutamien liian suurten tukkien kanssa, jotka : Eivät mahdu kuorimakoneeseen, tai jos latva mahtuu, tukki juuttuu reikään ja taytyy katkoa, että saadaan pois. Eivät mahdu kulkemaan kuljettilla, ovat liian raskaita, jolloin kuljettimet särkyvät, Eivä mahdu sahakoneiden sisälle konstailematta.Ja niin edelleen. Ja jos sahaus pysähtyy kesken vuoron, tulee se aika hintavaksi seisokiksi.

  Olen sahannut kaksiteräisellä kenttäsirkkelillä useita kuormia helvetin upeita männyn tyvitukkeja, jotka eivät ole mahtuneet laitteisiin. Hätätapauksena juhannuksen tienoilla sahasin vain neljältä sivulta, jolloin tukeista tuli 45 cm x 45 cm palkkeja ja sahalaitoksella linjasto pystyi ne sahaamaan. Kuulemma tuli kalliiksi, mutta kannatti erinomaisen hyvin sahan patruunalle.

  puutuomas

  En tiedä mikä on perimmäinen syy mutta oiskohan se näin digiaikana vain liian vanhan aikaista jos huippumodernin sahalaitoksen pihan perällä joku jätkän tapainen mies olis palkattu sahailemaan vaikkapa vaakavannesahalla näitä ylisuuria laatutavaraksi.

  mehtäukko

  On niitä sahureita näihin päiviin asti ollutkin siellä sirkkeleineen. Tuskin kovin jatkossa. Ja kuten jo mainittua, havusorvina menee ainakin MG:lla järeät pölkyt.

  Jätkä

  Oikein paksut eivät vaan mahdu sorviinkaan. Muistelen olevan yläraja jossain 75 – 78 cm:n paikkeilla.

  Suomessa on yli 120 cm:n kitavälillä olevia, suhteellisen keveitä Vanne – tai kehäsahoja, jotka yksiteräisenä melko tehokkaasti kanttaisivat isonkin pöllin vaivattomasti linjavehkeisiin sopivaksi.

  Vaikka sahalaitos leikkaisi vesisuihkulla laserilla voimistettuna, se ei häpeäisi, vaikka siellä Jätkä sahailisi jättiläispöllejä pienemmiksi, ”ne ovat eri hommia, kun tehdään ruumiita, taikka niitä pestään.”

  Kunnon vannesahakin maksaa varusteineen helposti 100 – 200 000, ja tarvitaan myös kone, jolla tukit saa siirreltyä – samoin laitteet siirrettyä paikasta toiseen.

  Tuntitaksa tuollasella kalustolla olisi joka tapauksessamelko kova ja jokaiselle työhön osallistuvalle pitäisi myös löytyä palkka. Meidän sirkkeliin oli hankittu yksi 1300 mm:n alaterä ja yläteränä oli 600 millinen terä. Niillä pääsisi n. 77 senttisen tukin läpisahaukseen. Voimakone pitäisi olla aikamoinen, ettei pyörimisnopeus laskisi liian alas.

  Visakallo Visakallo

  Piti laittaa kuusileimikko myyntiin, kun lähes kaikki reunapuut alkoivat mennä ylijäreiksi. Tässä tapauksessa raja oli 85 cm.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)