Käyttäjän Antonin poika kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 90)
  • Antonin poika

    Kaikki kunnia Antonin myyränpyynnille ja seurannalle (enemmän sellaista), mutta jos otettaisiin hieman tilastotieeen perusteita eli logiikkaa mukaan. Johtopäätäösten teko perustuu vapausasteiden määrään, mikä riippuu kokeissa olevien näytteiden/näytealojen määrästä. Onhan selvää, että jos koe- ja verrokkialueita on esim 10, ollaan varmemmalla pohjalla kuin jos niitä on vain yksi. Jos koe- ja verrokkialoja on vain yksi, niin vapausasteiden määrä on 0, jolloin loogisten johtopäätösten tekeminen on mahdotonta. Voihan kyse olla puhtaasta sattumasta. Siksi näytekoon kasvattaminen lisää johtopäätösten varmuutta ja vähentää sattuman vaikutusta.

    Antonin poika

    1960-luvulla Suomessa ei ollut supikoiraa kuin niukalti. Nykyisin niitä metsästetään 100 000 – liki 200 000 vuodessa. Toisin sanoen, supikoirakanta on räjähtänyt, ja riistantutkijoiden mukaan nykyinen metsästysmäärä ei vaikuta mitään kannan kokoon, koska laji vain lisääntyy entistä tehokkaammin. Antonin logiikalla tämän yleispedon leviäminen Suomeen ja kannan räjähtäminen, mistä johtuen saalistilastojen kasvu, on siis aiheuttanut myyrätuhot. Onhan meillä nykyään satoja tuhansia, jollei miljoonia yleispetoja enemmän kuin 1960-luvulla.

    Kettukannan kehityksestä Suomessa tiedetään myös. 1920-luvulla ketun nahan arvo vastasi työmiehen 2 kuukauden palkkaa tai lehmän hintaa. Työmiehen siis kannatti hiihtää kuukausi yhden ketun perässä ja jäi reilusti plussalle. Ilmankon kettuja ei maisemissa näkynyt. Sotien aikana kettukanta nousi, miehet olivat muualla. Seuraava kettukannan nousuvaihe tapahtui, kun nykyinen aukkohakkuutalous pääsi valtaan, eli heinikkoisia aukkoa, joilla peltomyyrät viihtyivät.

    Jos ei ymmärrä, että nykyiset saalismäärät ovat paljon suurempia siksi, että saalistettavaa on paljon enemmän, on logiikka antonismin puolella.

    Antonin poika

    Timppa, eihän Anton ole vuosiin erottanut numeroita toisistaan. Sehän on käynyt täällä ilmi toistuvasti. Kympit, tonnit ja kymppitonnit menevät autuaaasti sekaisin.

    Antonin poika

    Kun Antonin numerot ja lainaukset yleensä heittävät pahasti, niin tässä sanatarkka abstrakti Ruotsissa tehdystä tutkimuksesta ilveksen vaikutuksesta kettukannan kehitykseen. Lukekaa erityisesti viimeiset virkkeet: Ilveskannan nousu vaikuttaa merkittävästi kettukantaa laskevasti, jopa niin että kettukannan lasku voidaan mahdollisesti kokonaa selittää ilveksen nousulla.. Helldin ym, Journal of Zoology 2006, 270:657-663.

    ”We studied the frequency and pattern of lynx Lynx lynx predation on red foxes Vulpes vulpes in boreal Sweden by the radio tracking of foxes and the snow tracking of lynx. We also assessed the population trend of red foxes after the re-establishment of lynx in the region, based on various population indices. Fifty per cent of recorded fox mortalities in the radio-tracking study (four of eight) were lynx kills. Adult-sized foxes killed by lynx during radio tracking were in normal condition and of prime age, and were killed after the assumed annual population bottleneck. Albeit based on a small number of kills, this pattern may suggest that lynx predation, at least to some extent, is additive to other mortality in foxes. The annual lynx predation rate was 14% on radio-tracked foxes and 4% on snow-tracked foxes. The population indices of foxes in the main study area decreased by about 10% annually during the study period. The population decrease could potentially be explained by lynx predation alone, but we acknowledge some alternative explanations. Our results point out the possibility that red fox populations can be significantly limited by allowing lynx populations to recover.”

    Antonin poika

    Mutta kun Suomessa laajalti kuuluu, että ilveskannan nousun myötä ketut ovat hävinneet, jäniksistä puhumattakaan, riippumatta metsästyksestä. Samoin Jyväskylän yliopiston teeritutkijat totesivat aikanaan, kuinka teerien säilyvyys parani huomattavasti, kun alueella pesiytynyt susilauma söi ketut pois.

    Antonin poika

    Hyvillä malleilla tiivistetään olennaiset perusasiat todellisuudesta.

    Mutta ekosysteemien kunnostaminen: meillähän se tarkottaisi suurpetojen laajamittaista palauttamista, jolloin sudet ja ilvekset syövät ketut ym pois. Mitähän Anton tuumaa tästä Jalkasen ajatuksesta?

    Antonin poika

    Anton, yritin löytää eri ketjuista tuota lainamaasi Henttosen kommenttia Huidulle, koska se oli niin osuva, mutta en löytänyt. Voitko kertoa, miltä palstalta se löytyy.

    Antonin poika

    Omenasyötit tai vastaavat ovat toivottomia niin kauan kuin lämpötila sallii muurahaisten aktiivisuuden. Murkut rakastavat omenaa, ja loukut ovat täynnä muuarhaisia, jos niitä maisemissa on.

    Antonin poika

    Anton taitaa olla hieman jälkijunassa.. Muistaakseni Henttonen on kirjoittanut yleispetojen vakauttavasta vaikutuksesta jo liki 30 v sitten. Ja usein sen jälkeenkin. Ja mikä on yleispetojen rooli meillä eri puolilla Suomea Mutta ei tahdo mahtua Antonin ajatusmaailmaan.

    Asiasta toiseen. Lukuisista pyynnöistä huolimatta Anton ei ole kertonut, mikä on lumikkohypoteesi. Vahva epäilykseni onkin, että kyseinen hypoteesi elää vain Antonin harhoissa, Eihän kukaan tutkija ole puhunut lumikkohypoteesistä. Eikä guuglaamallakaan löydy kun tämän palstan antonismeja.Siispä Anton, hypoteesit kehiin.

    Antonin poika

    Oli linkkiin tullut postittaessa tyhjiä kohtia 2 kpl. Siis koko rimpsu yhteen ilmaan yhtään välilyöntiä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 90)