Käyttäjän AnttiP kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • AnttiP

    Ei vaan 18cm lukee ja käsittääkseni se koskee molempia.

     

    AnttiP

    ensiharvennus on hinnoiteltu erikseen, siitä tulee hyvin vähän tukkia.

    Tukkiprosentti näyttää olevan 77% metsäsuunnitelmassa.

    AnttiP

    250m3/ha about, mutta koska kohde sijaitsee uudellamalla, niin järjeistään on mennyt yli. On minusta ”sakeampaa ja hoikempaa”.

    AnttiP

    Juu, teen herkkyysanalyysin voluumien suhteen, tämähän on tällainen linear programming ongelma, jossa on monta epävarmaa sisäänmenoa ja yksi ulostulo (eurot). Sillä saan näkymän siitä, että miten eri vaihtoehdot suhteutuvat toisiinsa ehdolla, että mitä sieltä metsästä lopulta kaatuu. Sitten kun kaksi ehdokasta on yhtä suuria tietyllä kuutio-mixillä eri tavaralajeje, pitää lopuksi ne oikaista katkonnan vaikutuksella. Kun etsin niin löytyihän sitä tutkimustakin, tässä saa hieman suuruusluokkaa, https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/127585/Virtanen_Mikko.pdf?sequence=1

    pari prosenttia liikuu suntaan tukkisaanto  per halkaisijan sentti ja katkonnassa taas 4.3dm ja 5.5dm tuottaa minimin. Eli mitä enemmän mittoja ja ennenkaikkea pieniä mittoja sen parempi. Mutta kun tarjous on tuollainen epämääräinen noiden minimimittojen suhteen niin vaikeaahan tätä kvantifioida.

     

    AnttiP

    Homma hoidossa, se oli bensaletku….8eur eikä ollu edes vaikea vaihtaa kun tajus tankin kautta ottaa sen ulos. Kiitos ohjeista!

    AnttiP

    Kiitos vastauksista, hyvä ostan bensaletkun ja läpivientiveipan samalla.
    Toiselle vastaajalle kysymys: Mikä on tankkiventtiili?

    AnttiP

    Moi,
    Kerron omia kokemuksia viim. 5v ajalta kun meillä on ollut 450cc 4×4 yamaha ja tukkikärry ilman kuormainta.

    -tehty noin 70k-m3 energiapuuta5ha nuoren metsän kemera kohteesta. Ei saatu edes anomalla kohdetta kaupaksi, …liian pieni kertymä per ha. Sinne olis jäänyt puut , nyt saatiin kemeratuet päälle, 32eur/m3 yhteensä. Työtä oli mutta so what, golfiako olisi pitänyt läiskiä?

    – ajettu uudelle palstalle 10 000 tainta 700m tieuraa pitkin, jota tuskin traktorikaan olisi päässyt, ed.omistajan hakkuut pilanneet tiet….kantamalla!!??

    – ajettu tuulenkaadot joka vuosi

    – koska metsät sijatsee uudellamallla ja ovet osaltaan koivuvaltaisia ja lähestymässä 1. harvennusta …uusin ”business” on se että jaettiin 500 mainosta lähiseudulle… ”Myydään polttopuurankaa”…70eur/ 2 pino-m3 = kärrilasti….ja kauppa käy, tee-se-itse miehet haluavat näyttää emännilleen että ei näitä sahoja ja klapikoneita turhaan hankittu… Aivan loistavan kannattavaa puuhaa, parikymmentä lastia toimitettu ja samalla tutustuu naapureihinkin. Vaikka pisimmillään ollaan ajettu 5km per sivu…ei haittaa, yleensä alle tuntiin menee lastin teko, ajo ja purku. Paras päivä oli 350 eur taskussa… Harrastuksesta…

    – mönkkäri on paras syy ja keino saada kaupunkilaislapset, poika varsinkin, metsään mukaan…tätä ei voi rahalla mitata..

    Että sellaista… Paras ostos ehdottomasti. Lisäksi sillä on mukava ajella,

    AnttiP

    Samaan aiheesen liittyen. Onko kellään kokemusta venyvän, eli kineettisen vetoliinan käytöstä puun kaatamisessa oikeaan suuntaan.

    Olen nimittäin kaatanut useita puita erilaisilla vinssivedoilla ja perus ongelma on se, että heti kun puu lähtee kaatumaan, vinssiköysi tai vaijeri löystyy ja veto häviää, jolloin puu on täysin omillaan ”lähtemässä” kaatumaan oikeaan suuntaa. Tuuli, kallistus tai vaikka huono suuntasahaus saattaa lopulta kaataa puun ratkaisevasti vinoon, jos veto ei ole päällä tarpeeksi kauan.

    Ongelma erityinen esim. taljoilla, mutta esim. normi sähkövinssin nopeus on liian hidas vaikka kelaa koko ajan kun puu on lähtenyt kaatumaan.

    Käytännössä esim. Mökkärissä pitää pakittaa, jotaa vetoköysi pysyy kireänä ja veto päällä.

    Tuolla venyvällä hinausköydellä homma voisi hoitua. Esim.
    http://www.vinssikauppa.fi/product/224/venyva-vetoliina-arb-8000kg

    Mitä mieltä?

    AnttiP

    …tarinaa tulee nyt niin paljon, että pitää jatkaa toisessa viestissä.

    eli
    Lisäksi katkontaa ei tartte tehdä metässä. Mullakin on nyt tilanne, jossa meillä on haavat rasiin kaadettuina ja vielä ei tarkkaan päätetty mikä on laavun/mökin koko…näin saa kokorunkona sivuilta aisatut tukit kuivumaan ja katkonnan voi tehdä sitten kun on aika.

    Minusta tämä on metsäystävällistä hommaa. Ei synny ajouria, kosteat ja jyrkät paikat tulee hoidettua + ajouraton nuori metsä kasvaa n. 5-8% enemmän kuitua ensiharvennukselle, jonka jälkeen ajourat (leveytenä, ei syvyytenä) on ihan ok, kun runkoluku kuitenkin pienenee aika tavalla. Joku sanoi, että sama pitäisi tehdä myös 1. harvennuksella, mutta silloin juontaminen ei ole enää ratkaisu vaan pitäisi olla tukkikärry ja nostin kun puuta alkaa tulla voluumina enemmän. Edelleen ajourattomuus tuottaisi sen ehkä 2-4% enemmän puuta 2. harvennukseen.

    AnttiP

    Terve,

    joo tässä juontohommassa mönkijällä on monta etua vs. esim. normaalin tukkikärryyn, joka mulla myöskin on ja jolla on tullut ajettua satoja kuormia.

    Ensinnäkin tällä HT-tuotteen vehkeellä voi hyvin juontaan muutakin kuin tukkeja. Suurin osa mun käytöstä on rankametsän rankojen juontaminen pois ilman suuria ajouria. Tohon nippu rankaa (matala nostokorkeus, ei pankoja tiellä) ja tuolla vinssin liinalla silmukka tyvien ympärille ja kiristys kiinni. Tohon mahtuu kireä 50cmx50cm nippu. Kulkee paljon paremmin kapeissa paikoissa kuin telillinen kärry, latvat taipuu mutkissa yms. ja nippuu on aina kiinni kärrissä.

    Tukkikärrissä pitää heitellä kyytiin yksi kerrallaan, sitoa erikseen ja usein kuormasta tulee liian suuri (ahneus iskee) ja kulku on jo vaikeaa ja kärrin pyörät tuppaa leikkaamana pystyyn jätettyihin puihin mutkissa. Lisäksi purkaminen on taas käsin heittelyä, kun taas juontokärrystä senkun irroittaa nipun ja ajaa pois. Kasasta tulee matala, mutta ajattelin että paikallinen traktorimies voisi ajaa silloin tällöin 50 nipun lomittaisen rivin aina kerralla korkeaan kasaan vaikka etukauhan tilalle laitetuilla piikeillä. Tai sitten omassa tarkoituksessa tarkoitus hakettaa nämä sellasela pikkuhakettimella suoraan kasaan.

    Toisekseen tukin juontamisessa tosiaan perä laahaa ja siksi ajattelinkin isoille tukeille pitänenee tehdä saman tyyliset peräpyörät kuin tässä
    http://www.atv-expert.com/valineet.php?page=karry_juontokarry

    Tässä atv-expertin etukärryn huonous on se, että rankanippuja sillä ei voi juontaa yhtä järkevästi, tukille varmaan käypä peli.

    Musta tämän juontoajatuksen hyyvä puoli on se, että voi ajaa koko tukin kerralla mikäli ajoreitti vain on riittävän suora ja jopa latvus ainakin osittain mukana. Kuitupuun kokoisen voi juontaa kokonaisena jolloin itse rungon kärki ei osu maahan juurikaan. Oksat sitten sahataan suoraan energiapuukasaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)