Käyttäjän AnttiP kirjoittamat vastaukset

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)
  • AnttiP

    No yksi oli se, kun aivan tuoreena metsänomistajana tilasin istutuksen MHYltä…..enkä käynyt tarkistamassa koko aluetta…. 5v vuoden päästä ihmettelin että missä on taimet yhdessä 2000m2 suikaleessa….ei missääm! Koskaan ei niitä edes maahan laitettu….arvatkaa onko lähtenyt hyvin kun sitten sen sen kohdan istutin…. Alla lehtomainen kangas ja vattua on leukaan asti heinäkuussa!! Taimet on nyt 5v ja ehkä 20cm käppyröitä about puolelta alalta….uusiks menee, pitää varmaan joku kate laittaa juurille…

    AnttiP

    Hienoa, kiitos mielipiteistä.
    Juu, kaikki kattamistavat ovat työläitä, mutta niin on heinääminenkin ja vielä lähes joka vuosi alun jälkeen.

    Itse en ajatellut mitään 10cm kerrosta juuri tämän määrän vuoksi vaan ehkä 2-5cm max. Ohut kerros jotain vattua tuskin estää mutta heinän kyllä. Levityksen vois tehdä niin, että sellaista keskimääräistä järeämpää polttomoottori oksasilppuria/haketinta siirtäisi niityllä aikaisin keväällä juuri routien lähdettyä ja mönkijällä perässä jossa karsimatonta rankaa kärrissä kuorma (ja sitähän riittää!).
    Pari kolme rankaa silpuksi taimen suuntaan ja vehkeen siirto seuraavalle. Taimen ”putsaisi” ja nostaisi sieltä pystyyn.

    Kokeilimme tuollaista voimapaperikatetta ja se on ok sen JÄLKEEN kun sen PYSYMÄÄN SIINÄ. Ostimme rulla, rulla auki ja sitten istutus pottiputkilla suoraan läpi. Vaikka laitettiin rankaa yms. reunoille tuuli repi sitä auki aivan tavattomasti. Kaksi kertaa piti asentaa uuksi. = törkee homma. Sitten vasta kun tuli tarpeeksi sateita, jotka kastelivat pahvin ja se painui maahan taimen ympärille, homma toimi.
    Eli helppoa homma ei ole. Hakkeessa olisi se hyvä, että se olisi ”ilmaista”, meillä on aivan vieressä raivausta vaativa ryteikkö, josta ohutta rankaa olisi vaikka kuinka!

    AnttiP

    Gla:lle: palstat ovat läntisessä keski-suomessa. Sitten tuli vielä sellainen vaihtoehto mieleen välittömän tarpeeseen, joka on se että joen molemmat puolet pitäisi harventaa, koska entinen omistaja ei ole sitä tehnyt (luuli että metsälain 10pykälän kohde) ja siksi jokivarsikuvio on ihan tukosssa… Eli Kun moto on siivonnut joen toisen puolen niin talvellahan olisi helppo kaataa käsipellillä joen yli puut sille toiselle puolelle jossa moto on. Se olisi aika nopeaa kun tarttisi vain kaataa. Sen jälkeen moto ottaisi latvasta kiinni, vetäisi omalle puolelle karsisi ja pätkisi…. Se ei kuitenkaan ole kuin 15m kaistale molemmin puolin jokea. Ja joki on sen 4-7m…

    Varsinainen joen toisella puolella oleva kuvio on 35-40v männikköä hyvässä kasvussa ja tiheydessä 3ha…sinne ei tartte mennä 10 vuoteen…

    AnttiP

    Kiitos vastauksista. Erityisesti tämä vahvistettu jäätie oli erittäin hyvä idea!!

    AnttiP

    6tukkille: Siis voitko vielä rautalangasta vääntää miten tällainen jäävahvistus tehdään 6metriseen jokeen.

    1) Puun rangoista tehdään ristikko (minkä kokoinen ruutu, 30cmx30cm?), joka siis laitetaan mihin? Viritetään joen pinnalle, siten, että se jää jään sisään?

    2) sen jälkeen mitä? Porataan kairalla reikiä mihin? Yläjuoksulle, jotta vettä tulee lisää pintaan?

    3) ristikon alajuoksun puolelle kolataan lunta, jolla vesi padotaan?

    Vaiko miten? Ekan kerran kuulen moisesta?

    AnttiP

    Terve,
    Kiitos kaikille hyvistä ideoista.
    Tosiaan sen verran pitää tarkentaa, että joki on leveimmillään noin 10m, mutta kapeimmillaan 5-6m, ja minusta vaikutti siltä että kesällä vettä oli ehkä 10-20 cm polven yläpuolelle. Keväällä varmaan tuplat.

    Lisäksi ostaessani en ollut niin huolestunut siitä, koska joen toinen puoli (20%) on juuri tämä nuori, hyvässä kasvussa ja harvennettu kuvio, ja taas loppumetsä oli 3 luokan hyvää varttunutta metsää. Ainut tarve on joenvarsikuvion harvennus, jolloin toinen puoli pitäisi kanssa hoitaa. Tällä hetkellä siis todennäköisimmät vaihtoehdot ovat,

    a) ajaa talvella yli kaipeimmasta ja matalimmasta kohdasta.

    b) koska kyseessä on määräala, tietoimitus tehdään kuitenkin, tässä voisi pyytää tieoikeutta myös toiselle puolelle. Mutta sen hinta on sitten tiemaksut. Kuitenkin tämä on helppo ja aika halpa tapa.

    c) jonkinlainen väliaikainen ramppiratkaisu, kun löytää kovapohjaisen kohdan, jos a) ei toimi

    d) rakentaa siihen rumpu, mutta sitä vältän viimeiseen asti, koska käyttö on satunnaista ja tulvat vuosien saatossa sen hajoittaisi kuitenkin.

    e) kuvion myyminen, esim. 10v päästä kun siinä on 1. kerran kunnolla tarvetta harvennukselle (=ajolle).

    Erittäin hyviä kommentteja. Tuota tieoikeusasiaa en ollut lainkaan ajatellut.

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)