Käyttäjän JMa kirjoittamat vastaukset

Viewing 4 replies - 11 through 14 (of 14 total)
  • JMa

    Lohdullista kuulla, että sahaus voi onnistua talvellakin.

    Tuo Huskun isojen sahojen talvisarja taitaa olla yllättävän kallis paketti, 100 euron luokkaa? Pelkkä talvi-ilmanputsarikin taisi olla n20 e.

    Kelejä sinällään olisi, mutta melkoista tappelua on ollut. Joko kaasu jää huutamaan tyhjäkäynnillä tai sitten hyytyy tankillisen jälkeen eikä ota enää kierroksia vaan alkaa röpöttämään, vaikka samalla polttoaineen kulutus kasvaa huikeesti. On kokeiltu halpistalvisarjana sahan suojana sukkahousuja, jotka tahtoo hajota alle päivässä ja kaasukahvan ympärillä kangaspussia, mutta ei auta. Pitää olla vähintään 3 sahaa mukana miestä kohti, jotta voi aamulla olla melko varma että saa täyden päivän sahata…

    Ei ole kaasuvaijeria kyllä avattu…huoltoliikkeessäkään eivät edes pyynnöstä ruvenneet vaijeria öljyämään, kun vaatisi kuulemma lämpökahvallisissa mailleissa ain 10 tunnin viruttelun, että ahtaaseen vaijerikoteloon mitään öljyä saisi mahdutettua. Muutenkin huoltomies haukkui lämpökahvalliset sahat herkästijäätyviksi kondensioveden kerääjiksi ja melkein mahdottomiksi huoltaa kaasuvaijerin osalta.

    JMa

    Jatkokysymys toiselta harrastajalta:
    mikä on oikeastaan pikkutukin ja parrun ero. Täälläpäin on muutamilla kohteilla tehty ’pikkutukkia’ määrämittaan 3,10m (latvaläpimitan miniminä 10cm), mutta parrusta ei ole oikeastaan puhuttu.

    Kuitenkin esim Metsälehden jossakin esimerkkileimikossa parrun hinta on ollut 25 eur/m3, mutta pikkutukin selvästi korkeampi, 35 eur/m3.

    JMa

    Hei,
    marraskuussa 2010 Metsälehdessä olleen kovin huolestuttavan oloisen jutun mukaan havupuutaimikon harventamisesta kesäaikaan aiheutuisi merkittävä juurikääpäriski, jos kaadettavien puiden kannot ovat vähintään 5-senttisiä. Tämä arvio perustuu Metlan energiapuun korjuutyömaiden inventointeihin, joista juttuun haastateltiin tutkija Tuula Piriä. Ruotsissa juurikääpä on levinnyt jopa 2-4-senttisistä kannoista lähistön taimiin.

    Jutussa kehotetaan havupuutaimikoiden kesäkauden (keskilämpö yli 5 astetta) harvennuksissa käsittelemään kannot torjunta-aineella. Suomesta on saatavilla ainakin yksi malli raivaussahaan kiinnitettävää kantojenkäsittelylaitetta. Torjunnan merkitys taimikoissa korostuu terveenä tähän asti pysyneiden metsien suojelussa.

    Toukokuussa 2012 toisessa Metsälehden jutussa Tuula Piri on kuitenkin maltillisempi, eikä pidä riskiä kuusentaimikoissa kovin suurena, koska laho voi siirtyä ruotsalaiskokeiden mukaan vain tiheässä taimikossa, jossa taimien juuret ovat yhteydessä toisiinsa. Istutuskuusikoissa tätä ei hänen mukaansa tapahtune.

    JMa

    Metsälehden juttua kaivanneet, kaivakaapa esille nro 21/2010, jossa aukeaman juttu aiheesta. Liekö käsitykset muuttuneet sen jälkeen?

Viewing 4 replies - 11 through 14 (of 14 total)