Käyttäjän Kalle Kehveli kirjoittamat vastaukset
-
Sukupolven vaihdossa oli unohdettu myös muut sisarukset, jotka jakavat käteisrahan.
Jos saa perintönä 1000 ha nuorta taimikkoa. On aikalailla kusessa nykyisillä arvostuksilla verottajan kanssa. 50 vuoden päästä ensiharvennus.
Jotta metsänkasvatuksen kannattavuuden laskennasta ei tulisi liian helppoa, tasaikäisen metsikön pääsee pohjois-suomessa noin joka 3. sukupolvi päätehakkaamaan. Siinäpä sitten maksetaan parit perintöverotkin välissä…
Moniko täällä elää metsästä? Jos on sen itse hankkinut markkinahintaan velkarahalla ja yrittää sillä pitää itsensä hengissä, niin harvalta taitaa onnistua. Sitä voi hyvin verrata kannattavuudeltaan palkkatyöhön tai muuhun yrittäjyyteen. Loppupäätelmä on lähes aina, ettei kannata. Täälläkin lähes kaikki saavat tai on saaneet rahansa palkkatyöstä tai palkkatyöstä kertyneestä eläkkeestä, jolla pönkätään tai on pönkätty metsätaloutta. Maatalouden osalta on hyvin monella sama asia, vaikka siellä tuet on aivan eri tasolla.
Kyllä minä olen kankaan kanssa samaa mieltä. Kuitua ei kannata kasvattaa varsinkaan siellä, missä puu kasvaa hitaasti, yläharvennuksena vain tukkia. Näin minäkin tulen tekemään tulevaisuudessa. Metsäteollisuus itse ajaa itsensä puunsaantiongelmaan, jos kuitupuun hinnat ei nouse ja reilusti.
Metsien hinnat pilviin ovat nousseet vasta ammattimaisen välityksen alettua. Ne jotka ovat ostaneet ennen sitä tai perineet metsänsä, niin pärjäävät varmaan. Nykyisillä hinnoilla ei saa tuottoa pääomalle, varsinkaan velkavivulla. Yleensäkin oulun pohjois-/itäpuolella metsät eivät tuota mitään, kun turvemaita on paljon ja ne eivät tuota muuta kuin kuitupuuta.
Sijoitusrahastot / välittäjät ovat tehneet metsästä ”osakkeen”, jonka arvoa pumpataan ylös ja katsotaan kenen perse kestää, kenelle jää mustapekka kouraan. Puun tuotanto on vain sivuseikka. Tämä vääristää markkinoita rajusti, ja tekee puuntuottajan elämästä tukalaa. Mutta vanha totuus on, älä taistele markkinoita vastaan, vaan mene niiden mukana. Silloin pitää itsekin toimia markkinoiden tavoin menestyäkseen.
Jetta 1,6 tdi 2012 (ja 2010) oli jakopään hihnapyörät kuluneet ja remmikin pahan näköinen. Pöly pääsee sinne ja kuluttaa ne ennenaikaisesti. 60000 km huollossa vaihtoivat kaikki osat tehtaan piikkiin. Ovat tehneet näitä remontteja enemmän ajettuihinkin, kunhan on käyttänyt autoaan huollossa. Nykyään varmaankin jo käyttöönottohuollossa tiivistävät heti sikaflexillä kotelon, ettei pöly pääse sinne, ei vaan tullut katottua viimeisestä Golfista. Sama vika vaivaa 2 l ja 2,5 l tdi koneita. Jos hihna katkeaa tulee kallis kansiremontti. VW konsernin autoissa toinen murhe on pyörän laakerit, meille ei kuitenkaan sattunut niitä.
5-7% lähtee käteisellä ohjehinnoista, tarjoushinnoista ei juuri mitään.
Metsät on pahassa kuplassa, tullaan näkemään 10 vuoden sisään 40% pudotus. Se nähdään heti, kun sellun menekki tyrehtyy, ja tapahtuu ilman korkomuutoksiakin.