Käyttäjän metsa1980 kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 41)
  • metsa1980

    Hankalaahan tuo on. Urakalla raivauksissakin pääsee 400-600e+alv päivälaskutuksiin, mutta tämä vaatii 11-12h mittaisen työpäivän ja siirtymiset päälle. Itse tulee tätä järkevöittää jatkossa eikä tuollaisia päiviä putkeen edes itse ainakaan jaksa, mutta pääasia että oma suunta on selvä. Tiepusikkaryhmät kuulema puskee 16h päiviä ja samaa varmaan alalla kuin alalla missä kilpailu on kovaa.

    Istutuksissa varmaan tulisi miettiä tuo taimien siirtäminen tuntityönä tms ettei se taimikohtainen istutushinta tuntitolkulla taimia ojien yli kantaessa yms metsissä samoillessa mene reisille. Että kohteiden valinta istutuksissa varmaan korostuu enemmän kuin raivauksissa, jossa jo lähtökohtaisesti erilaisille kohteille on eri hinta.

    metsa1980

    Taas näistä.

    Miten olette hinnoitelleet tilanteet, joissa Nuoren metsän hoidossa tulisi pienpuut kasata? Tai ylipäänsä raivaussahalla tehtävän puuston kasaus metsässä pinoihin.

    Suunnilleen, hehtaariperusteisena varmaan.

    metsa1980

    Dunlopit tilattu kun Jätkän kehuja löytyy kengistä suunnilleen millä vaan Googlen hakusanalla. Ja tämä siis ilman ironiaa – hyvät varusteet vie pitkälle ja tekee asioista mukavempia.

    metsa1980

    Suosituksia kevyisiin viiltosuojahousuihin?

    Tiedän ettei monet käytä raivauksessa viiltosuojahuosuja. Itse kuitenkin käytän. Tällä hetkellä jotkin haalarimalliset, jotka ovat hemmetin kuumat jo näillä säillä ja usein tullut sitten tehtyä ihan farmarihousuissa iltapäivästä.

    Kevyet joissa olisi edes jotain suojaa jaloissa ja voi olla haalarimallinen eli henkseleillä tai ihan housumallinen.

     

    metsa1980

    Miten hyvin hinnantarkistukset ovat yleensä toimineet?

    Olen ehtoja lukenut, mutta mielestä lauseet niissä ovat aikalailla ostajan hyväntahtoisuuteen perustuvia (myyjän vaikea saada tarvittavat vertailtavat kaupat jne).

    Ei toki tarvitse mennä yhtiötasolle ja luulen niiden sisällön olevan suhteellisen vastaavia.

     

    nim.merk. Reilut 2000 kiintoa tukkia syksyllä ja alkuvuodesta ensi kesäksi myynyt.

    metsa1980

    Nostan vanhaa ketjua:

    Itse olen huomannut nyt raivaustöitä tehdessä, että urakkahinnoittelu on hyvä, mutta muutaman vakioasiakkaan kanssa ollaan siirrytty tuntityöhön ja näiltä tuntityön tilaajilta alkaa työkohteita nyt riittämään.

    Molemmissa hyvät puolensa. Usein itsekin ihmettelen tuntityön epäselvyyksiä alalla kuin alalla, mutta kyllä lähtökohdan tulisi olla, että hinnoittelusta riippumatta vauhti olisi ripeää ja jälki sopivaa. Tilaajalle urakkahinta on hyvä etenkin kun tekijä tuntematon.

    Oma tuntihintani (yrittäjä laskutuksella) raivaustöissä on ollut 28-32e/h+alv, riippuen asiakkaasta ja hinnasta mikä on sovittu alunperin. Nämä lienevät hitusen ala- tai yläkanttiin, riippuen vähän kaikesta.

    metsa1980

    Rahastojen myyntiä ulkomaille tulee tapahtumaan lisää kunhan rahastot vain saavat kasvatettua ”portfoliotaan” aina tarpeeksi suureksi myyntikuntoon. Tämä on mielestäni täysin selvää. Rahastoja omistavat saavat näin suunnilleen lupailtuja tuottoja. Aina seuraavilla omistuskierroksilla rahan omatunto (jos sitä nyt edes on..) hieman laimenee kunnes se katoaa.

    On hyvin mahdollista tosiaan, että jossain vaiheessa laajatkin omistukset päätyvät yritysten/rahastojen hiilinieluiksi ja toisaalta riskejä on myös hakkuiden yms. suhteen. Sanotaan näin, että 5-20 vuoden tähtäimellä Suomen metsäomaisuus on hyvin eritavalla jaettu kuin tällä hetkellä. Lobbausvoimaa tulevilla isoilla pääomilla tulee olemaan metsien käyttöönkin. Odotetaan vain, että valtio ja seurakunnat jne. alkavat myymään alueitaan ja Vapohan toteuttaa tätä valtion puolesta jo ahkerasti. (Vapon tilanne on muutenkin ihan päätön kun tilamyynneillä saadaan tulosta ja käytännössä kaikki menee vain oman toiminnan pyörittämiseen ja ”uuden liiketoiminnan kehittämiseen.” Mutta tämä on jo toinen keskustelu eikä liity tähän).

    Tälläinen voisi olla sellainen negatiivinen näkymä ja mielestäni myös realistinen. Suomen tulisi keskittyä raaka-aineidensa pitkäjänteiseen kehittämiseen kuten metsien kohdalla on aikaisemmin toimittukin. Uskon, että metsärahastot saattavat vaikuttaa oleellisesti alan toimintalogiikkaan.

    metsa1980

    Arvaan Panun 90 tarjouksen kohteen. Oman ”puuhapalstamentaliteetillä” laaditun tarjouksen perusteella uskon hinnan menneen korkeaksi ja luulen, että joillain ostajaehdokkailla saattoi olla tarkoitusperänä esim. rakentaminen tms. vastaavan suunnittelu.

    Mutta noin yleisesti ei noista tiloista tiedä. Aina kannattaa tarjota jos ostohousut on jalassa. Uupuva tie saattaa karkoittaa ostajia ja vastaavasti jollain toisella saattaa olla joku keino (oma tila, tutulla tila yms.) joko tien tekoon tai talvihakkuussa ajouran käyttämiseen. Ja samoin suokohteet jo lähtökohtaisesti karsii ostajia, vaikka nekin tietenkin vaihtelee.

    Eikä kaikki tilat mene ylihinnalla. Rahastot kai aika järjestelmällisesti tarjoaa kaikista yli 30ha tiloista (joskus allekin) ja pienempien tilojen hintoja nostaa yksityisten ostajien halu ostaa metsää. Yksi keino voi olla sekin, että pyrkii ostamaan puustoisen pienialaisen kohteen kun puustoisilla tiloilla metsäarviot tuppaavat olemaan ennemmin hieman alakanttiin kuin yläkanttiin eikä odotus-arvoa ole ja korkea hinta/pieni ala sekin karsii ostajaehdokkaita, mutta riskinsä on siinäkin (muutkin tarjoajat osaavat laskea, laho yms).

    Olen myös sitä mieltä edelleen, että omatoiminen metsänomistaja saa nopeasti ostotilaa kuntoon raivauksilla ja täydennysistutuksilla sekä harvennuksilla ja tämä tarjoaa myös edelleen mahdollisuuksia pienomistajille.

    On hyvä, että tilakauppaan löytyy eri välittäjäsivuja. Huutokauppacomin seuraaminen on hyvää opiskelua kuten myös etuovicomin kohteiden seuraaminen. Uskon, että moni saattaa jättää metsatilatfi:n tarjouksen jättämättä, koska ajattelee tarjouksia kuitenkin tulevan niin paljon ja hinnan nousevan korkeaksi vaikka todellisuudessa sielläkin joskus tarjousten määrät jäävät alle kymmenen tai jopa alle viiden. Mielestäni metsätilatfi:n kannattaisi harkita julkisen tarjousmenettelyn mahdollisuutta halukkaille. Metsatilatfi-sivuilla olleen tuoreen blogin mukaan metsätilatfi:n kautta kilpailuttaminen nostaa hintoja. Mielestäni väite on siten virheellinen, että vertailukohdaksi nostettu Maanmittauslaitoksen kauppahintasivusto sisältänee myös vastavuoroisesti esim. kauppamuotoisesti toteutetut perintö- yms. sukulaisjärjestelyt ja toisaalta myös esim. Vapon tilakauppa laskee keskiarvoa vrt. metsatilatfi myy lopulta niitä alueiden parhaita kohteita (kärjistäen).

    metsa1980

    Minusta olisi etu, jos metsatilatfi:ssa voisi välittäjä ja myyjä halutessaan valita tarjouskaupaksi julkisen tarjouskaupan. Huutokauppa-sivustolla välillä normaalit/oikeat metsätilat menevät hyvin korkealla hinnalla. Käytännössä tämä saattaisi johtaa tilanteeseen, jossa hyvät tilat ko. palvelussa myytäisiin julkisella tarjouskaupalla, mutta näkisin, että huonommillekin tiloille riittäisi ostajia enkä tiedä muuttuisiko mikään tilojen kohdalla jotka myytäisiin edelleen suljettujen tarjouksien kautta.

    Olen yrittänyt miettiä syytä nykyiseen tapaan ja jos syynä on kauppojen mahdollinen julkisuus, niin se on mielestäni tuulahdus menneestä tai ainakin tietynlaisesta ajatusmaailmasta. Toteutuneiden kauppojen hinnat tulevat nyt jo erilailla tietoon kuten myös tieto myynnissä olevista tiloista kuin ehkä aikaisempina vuosikymmeninä enkä oikein näe syytä kenen etua suljettu tarjouskauppa palvelee.

    Voi olla kyllä, että olen väärässä ja suljettu tarjouskauppa vaan nostaa hintoja kun tarjoajat joutuvat arvuuttelemaan muiden tarjouksia ja halutessaan tilan joutuu ostajaehdokas laittamaan sen 0-20% summa-arvion päälle ilman arvonkorjauksen huomioimista.

    metsa1980

    Pakko korjata Jean S:n kommenttia siltä osin, että mielestäni jos/kun välittäjän osuus on %pohjainen, niin välittäjällä ei ole väliä onko toteutuva kauppahinta esim. 100 000e vai 105 000e koska esim. 3% palkkiolla tuossa ei ole vaikutusta käytännössä yhtään välittäjän palkkioon.

    Pääasia, että kohde tulee myyntiin ja kohde menee myydyksi suunnilleen pyydettyyn hintaan. Käsittääkseni siis sama kuin asuntokaupassa eli välittäjä arvioi kohteen arvon mah korkeaksi, jotta saa kohteen myyntiin. Näiltä osin välittäjän ja myyjän tavoitteet ovat osittain erilaisia. Yleensäkin välityspalkkiosta huolimatta välittäjälle tärkeintä on kohteen saaminen itselle ja kaupan syntyminen.

    Sinänsä puuston arvionhan ei pitäisi riippua siitä miksi se arvio on tehty. Perukirjojenkin kohdalla kyllä aina kerrotaan miksi se arvio tehdään ja varmaan myyntiin mennessä summa-arviota tehdessä myös. Olisi mielenkiintoista tietää onko näitä jotenkin tutkittu.

    Omasta mielestäni summa-arviot ovat yleisesti ihan hyviä. Niillä ja erilaisilla kartoilla ja kuvilla saa pääteltyä paljon kohteista. Yksi mikä eniten itseä myynti-ilmoituksissa häiritsee on tekstiosiot, joissa mielestäni jotkut välittäjät aliarvioijat ostajia tilan hoitotoimenpiteistä tai nostavat esiin täysin epäoleellisia seikkoja. Ei tällä ole väliä, mutta tälläiset ilmoitukset eivät mielestäni ainakaan myyjän etu ole. Välillä näkee myös erittäin hyviä tekstejä joiden perusteella tilan kunnosta saa todellista kuvaa. Arvon korjauksen ollessa sen lähes käytännöksi muodostuneen -25% yli, niin voi tilassa olettaa olevan jotain oleellista pielessä (ojitukset, tiet, hakkumahdollisuudet yms).

    Aikanaan hymyilin hieman kommenteille, että ostajat tunnistaisivat arvioita tekevien ihmisten tyyliin. Tilakauppaa on kuitenkin mahdollista seurata aktiivisesti harrastelijankin ja mielestäni on ihan totta, että aluettain arviot vaihtelevat (ihmisten vuoksi) ja nimenomaan odotus-arvokertoimen käytössä näkee eniten eroja.

    Monelta osin kuin asuntokauppaa, mutta ostajalla on mahdollisuus tutustua kohteeseen täysin. Toisaalta asuntokaupassa minun mielestäni tarjouksien teko on reilumpaa. En sitten tiedä kumpi tapa olisi metsätiloissa kenenkin etu, mutta kyllä huutokauppa-sivustonkin tarjoukset nousevat usein erittäin kovaksi summa-arvioihin verrattuna. Itse uskon, että läpinäkyvät tarjouskilpailut nostaisivat metsätilojen arvoa edelleen ja toisaalta erottelisivat huonoja ja hyviä tiloja ostajien kiinnostuksen mukaan. Ja toisaalta huonojen tilojen (hoitorästit) kohdalla omatoiminen ostaja voisi saada myös hyvän kohteen itselleen. Metsatilatfi:t voisi miettiä myös sitä voisiko tarjouskaupan julkisuuden valita – uskon, että etenkin hyvien tilojen kohdalla tämä olisi myyjän etu.

    Tässä ketjussa ollut hyviä ajatuksia. Voi olla, että tilojen myyntihinnat laskevat korkojen nousun myötä ja voi olla, että mahdollisesti/luultavasti lisääntyvä sääntely tiputtaa elinkeinomahdollisuuksia metsätiloista pientilallisten kohdalla. Toisaalta voi olla myös, että kaikenlainen biopohjainen talous kasvaa tulevaisuudessa ja metsät ja maapohjat muuttuvat arvokkaammiksi. Myös metsätilan sijainti (asutuksen läheisyys, luontokohteiden läheisyys, näköyhteys) saattaa korostua jatkossa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 41)