Käyttäjän Normandy kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 146)
  • Normandy Normandy

    Huomaatteko miten hyvin ja paljon faktaa meistä löytyy, kun asiaan ryhdytään. Tässä keskustelussa on tullut paljon tietopalasia ja -lähteitä. Kiitos!

    Normandy Normandy

    Tolopainen, mistä sun tietosi OL3 pysäyttämisestä on kotoisin? Fingridin reaaliaikaisessa sähkötaseen seurannassa ei siitä näy merkkiä?

    -EDIT: eilen klo 12-18 ydinvoimatehot on pienentyneet 1 GW eli tässä ilmeisesti se alasajo. Siis tieto oikea, aika väärä 🙂

     

    Loviisa 2 on suunnitellussa seisokissa vielä 2 päivää…

    Normandy Normandy

    Fingridillä on valvomo, jossa ollaan 24/7.

    Todennäköisesi syynä oli ruotsin rajajohdot: Yöllä kulutusta on vähemmän, silloin rajajohdoissa on tilaa. Aamulla kulutus kasvaa ja kun sähköpörssi on laatinut ennusteensa niin, että ruotsista tuodaan sähköä piuhat punaisina päivällä -> sieltä ei ollut tarpeeksi säätövoimaa saatavissa.

    Nuo käynnistetyt voimalat on rakennettu juuri tähän tarkoitukseen, Forssa on polttoöljykäyttöinen kaasuturbiini. Todennäköisesti Fingrid jo yöllä hälytti laitosmiehen paikalle varmistamaan tilannetta jos etäkäynnistys ei onnistuisi ja kun Ruotsin johdot (tai siirto Pohjoissuomi – Eteläsuomi) alkoivat täyttyä, niin varavoimalat käynnistettiin

    Normandy Normandy

    Leone, sekoitat kaksi asiaa. Sähköverkon tehotasapainon ylläpito, johon nyt tehdyt reservikapasiteetin ylösajo liittyy, on eri asia kuin kuin kykenemättömyys tuottaa kulutusta vastaava määrä sähköä eli tehovajaus.

    Joka hetki sähköverkossa täytyy olla sama tuotanto kuin on kulutus. Muuten sähkön taajuus alkaa muuttumaan. Pohjoismaiden tasolla tätä säädellään vesivoimalla. Mutta koska siirtoyhteydet Norja- Ruotsi ja Pohjois-Suomi – Etelä-Suomi ovat rajalliset, niin kaikkea säätöä ei voida tehdä vedellä. Pieniin ryppyihin on kaasuturbiineja, jotka käynnistyvät minuutissa ja isompiin ryppyihin on varavoimalaitoksia. Lisää voi lukea Fingrid varavoimalaitokset

    Tehovajaus taas tarkoittaa sitä, ettei sähkön tuotantotehoa ole saatavilla. Vaikka tuosta 17,3 GW tehosta ottaa pois tuulivoiman, niin suomessa on asenettua tehoa enemmän kuin mikään tähän mennessä ollut kulutushuippu Suomessa. Ja lisäksi sitten Ruotsin ja Viron siirtoyhteydet.

    Normandy Normandy

    Leone, Tuulivoiman syöttötariffijärjestelmä sulkeutui 2017 eli sen jälkeen rakennetut tuulivoimalat eivät saa eivätkä ole saaneet tukea.

    Tuulivoimaloiden rakennustahti konkretisoituu, kun kuuntelee radio suomea. Melkein joka yö on liikkeellä ainakin yksi erikoiskuljetus, jossa ”mukana olevien ajoneuvojen lukumäärä on kolme”. Nämä ovat tuulimyllyjen osia.

    Normandy Normandy

    Leone, Suomea ei uhannut sähköpula. Systeemi toimi ihan niin kuin oli suunniteltu eli ennusteet oli mennyt väärin ja lisäksi rajasiirtojohdot oli täynnä. Silloin käynnistetään nopeaa reserviä ihan suunitelman mukaan. Tälle reserville maksetaan vuosittaista korvausta siitä, että ne ovat käytettävissä juuri tähän.

    Talvella hitaasti säädettävää tuotantoa on käynnistetty jo hyvissä ajoin, koska kulutusennusteet näyttävät että tuotantoa tarvitaan. Silloin sähkö on kalliimpaa, koska tuotantoa käynnistetään tuotannon kustannusjärjestyksessä; halvimmat ensin.

    Nyt siis oli kyse Kulutus/tuotantoennusteen virheestä. Ei muusta.

    Normandy Normandy

    Leone, sähköpörssi eroaa arvopaperipörssistä aika tavalla.

    Arvopaperipörssissä raha hakee parasta tuottoa. Osapuolet käyttävät kaikkea tietoa, jonka perusteella he arvioivat osakkeiden hintoja suhteessa toisiinsa ja muihin sijoituskohteisiin. Jos jokin on aliarvostettua heidän käsityksensä mukaan, he ostavat. Jos yliarvostettua, he myyvät. Koska nyt (iso) osa kaupasta perustuu automatisoituun kauppaan, niin jos muutos (volatiliteetti) on niin suuri, että se ei ole ”normaalia”, keskeytetään kaupankäynti.

    Sähköpörssissä myynnissä on tuote, jota ei voi varastoida. Normaalitilanteessa kaikki osapuolet tietävät kaikkien tuotantolaitosten tilanteen (seisokeista täytyy ilmoittaa). Samoin normaalitilanteessa osataan aika hyvin ennustaa viennit ja tuonnit. Tuuliennusteet ovat kaikkien käytettävissä. Normaalitilanteessa siis sähköntuottaja osaa hyvin sijoittaa omat tuotantolaitoksensa tarjontaan. Hän tietää, että hinnalla xx e/ mw Oulun toppilan kaukovoimalaitos alkaa ajamaan 12 mw enemmän sähköä. Tai että hinnalla xx e / MW Forssa ei tuota mitään. Näin normaalioloissa.

    Nyt Euroopassa on sähköpaniikki. Koska tulevaisuus on epävarma, niin kaikki haluavat ylisuojata omaa kulutustaan ”Koska tulevaisuudesta ei tiedä”. Näin sähkön termiinihinta (tulevaisuuden toimitusten hinta) nousee. Samalla Norjan vesivoimaloiden veden arvo nousee. Nämä vesivoimalat eivät halua tuottaa nyt, koska termiinit näyttävät että sähköstä saa enemmän tulevaisuudessa. Sähkön vienti on arvaamatonta tällä hetkellä.

    Mutta totuus kuitenkin on, että Suomessa ei ole tehovajausta. Suomen asennettu sähköntuotantokapasiteetti  oli 2020 n. 17 300 MW (Energiavirasto: Sähkön toimitusvarmuus 2020-2021). Olkiluoto 3 on tulossa tuotantoon, 1600 MW. Lisäksi Tornion terästehtaan alasajo vaikuttaisi kertalaakista n. 400 MW.

    Tällä hetkellä hinnan muodostus sähköpörssissä perustuu tuottajien pelisilmään siitä, mitä muut tarjoavat. Siksi hintakatto toimii – sen jälkeen ei enää pohdita niin paljoa muiden potentiaalista ahneutta, vaan sitä, halutaanko tuottaa vai ei.

    Normandy Normandy

    Pihkatappi, hieman valheellinen tuo uutisointi tai sitten joku on munannut big time. UPM on liki sähköomavarainen.Lehtijuttu Kansan uutiset

    UPM on siis ilmeisesti myynyt etukäteen sähköänsä. Nyt sähkön hinta on noussut ja näin noiden myyntisopimusten arvo on tullut negatiiviseksi (koska esim. vuosi sitten sovittu myyntihinta on paljon alempi kuin tällä hetkellä olisi saatavissa). Mutta tämä on isolta osaltaan harhaa, koska tuotantokoneisto on olemassa ja kun sähkö saadaan tuotettua ja myytyä, niin siitä saadaan kovempi hinta.

     

    Normandy Normandy

    Jatkanpa, kun luin tuon Leonen viestin uudelleen.

    Ainoina, jolloin kapasiteettia on selvästi yli kysynnän, joutuvat tuottajat edelleen pohtimaan, millä hinnalla he haluavat sähköänsä myydä. Ydin- ja tuulivoima myydään aina suunnilleen hinnasta välittämättä. Kaukolämpölaitoksissa hieman muutetaan suhdetta lämmön ja sähkön tuotannon välillä hinnasta riippuen, mutta usein ainakin vähän sähköä halutaan myydä. Tuonti/vienti tapahtuu eri maiden hintasuhteiden mukaan-> ”normaaleina” päivinä hinnan muodostus toimii OK.

    Normandy Normandy

    Eri mieltä kuin Leone.

    Ensinnäkin osakepörssissä on myös katto. Se on vain määritelty %-muutoksena kurssista, se toimii molempiin suuntiin ja se keskeyttää kaupankäynnin ko. osakkeella muutamaksi hetkeksi. Se antaa mahdollisuuden kaikille vielä miettiä.

    Sähköpörssin pitäisi ohjata sähkön tuotanto aina edullisimpaan tuotantopalettiin joka tunti erikseen. Suomen ja Euroopan tuotantopaletissa ei käytännössä ole yhtään tuotantolaitosta, jonka marginaalikustannus eli lisäkulu seuraavasta tuotetusta megawatista on yli 200 euroa. Tällaisia tapauksia tulee lähinnä teollisuuslaitosten alasajosta, jotta niitä varten ostettu sähkö voidaan myydä pörssiin. Mutta tämä on, kuten ilmeistä, hyvin harvinaista.

    Tällä hetkellä tuottaja pohtii, mihin hintaan ja millaisia määriä muut toimijat tulevat tarjoamaan sähköä. Tarjoukset ovat isoilla pelaajilla aina portaita eli tunnille 08-09 xx MW hintaan 100 eur/MW, xx MW (lisää) hintaan 120 eur/MW jne. Koska systeemi on tällä hetkellä rikki, kaikki tarjoavat alati kasvavia hintoja, jotka ovat irtaantuneet tuotantokustannuksista.

    Tuollainen kattohinta toisi tuottajille uudenlaisen kysymyksen. Enää ei arvattaisi, mitä muut tarjoavat mihinkin hintaan vaan päätettäisiin haluttaisiinko tuottaa hintaan 200 eur/MW vai ei.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 146)