Käyttäjän Planter kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 2,067)
 • Planter Planter

  ”Paljonko veikkaat kannan vahvuudeksi ,jos viiden peräkkäisen vuoden kaatomäärä on keskimäärin yli 20 hirveä/4000ha. Enimmillään 27?”

  En veikkaa vaan lasken. Kaatomäärät ovatkin niitä harvoja mittareita, joiden voi olettaa olevan edes likimain oikeita. Jonkin paikallisen hirviteurastamon luvuilla ei ole mitään merkitystä. Katsotaan koko maan tilastoja.

  Jos valitaan riistahavainnot.fi:n tilastoista  2000-luvun alusta viiden peräkkäisen vuoden vuoden jakso, jolloin kaatomäärät olivat historian suurimmat, saadaan keskisaaliiksi noin 65 000 hirveä.

  Jos otetaan tästä vuodesta viisi vuotta taaksepäin saadaan keskisaaliiksi noin 50 000.

  Tästä voi suhteellisen luotettavasti päätellä, että hirvikanta on ollut viime vuosina noin 30% pienempi kuin historiallisen huipun aikana. Toisaalta pääasiallinen ravintoresurssi, mänty-ja koivutaimikoiden määrä on vähentynyt vähintään saman määrän kuin hirvet. Laidunnuspaine on historiallisen korkealla tasolla,  varsinkin kun pienemmät hirvieläimet tuovat oman lisänsä kilpaillen taimikoissa osin samasta ravinnosta.

  Planter Planter

  Kaikki Y2-lomakkella ilmoitetut  tiedot ovat julkisia ja ne näkyvät YTJ-yrityshaussa (ytj.fi). Kauppa-tai säätiörekisteriin merkittävällä yrityksellä on oltava joko käynti-tai postiosoite.

  Mitäpä jos merkitset lomakkeelle käyntiosoitteen, eli jonkin metsätilan osoitteen tai muutat osoitteen, kun yhtymä on perustettu, jos se ei suju ilman paperipostia. Verottajalle pitää vaan ilmoittaa postiosoite, muualta tuskin tulee asiapitoista paperipostia? Metsätilan naapurit, tieasiat, tuulivoima-, sähkö- yhtiöt ym. hakevat varmaakin tiedot maanmittauslaitokselta.

  Planter Planter

  ”Olennaista on kaikkien punkkien elinkiertoon liittyvien eläinlajien esiintyminen samalla alueella punkkien aktiivisen kauden aikana.”

  Tätä juuri yritin sanoa. Myöhään syksyllä syntyvät larvat eivät taida yleensä selvitä kevääseen, mutta  ruokintapaikalla esiintyvät kaikki elinkiertoon liittyvät eläinlajit runsaslukuisina ympäri vuoden. Myyrien talviruokinta pitää alueella yllä runsasta myyräkantaa ja pienet hirvieläimet liikkuvat ruokintapaikan ympäristössä ympäri vuoden, myös ruokinta-ajan ulkopuolella, kun ovat siihen tottuneet. Joten saattaa paikka olla ”bakteerilinko”?

  Sinnikkäitä otuksia, sillä tammikuussakin löytyy aktiivisia punkkeja ja ne selvisivät hengissä myös pyykkikoneessa 40 asteen tunnin pesuohjelmasta.

  Planter Planter

  punkki2

  Planter Planter

  punkki1

  Planter Planter

  punkki3

  Planter Planter

  Kyllähän tuollainen ruokintapaikka on melko täydellinen ekosysteemi borrelia-bakteerille. Syksyllä ruokinta aloitetaan, kun punkit ovat vielä aktiivisia. Kipataan kuorma porkkanoita, ne vetävät puoleensa myyriä, joten bakteerireservuaari järjestyy siitä. Hirvieläimet suorittavat punkkien lähikuljetukset ja lihottavat punkkinaaraat lisääntymiskykyisiksi. Linnut käyvät myös ruokintapaikoilla ja suorittavat punkkien kaukokuljetusta.

  Yleensä punkkijuttujen kuvissa kömpii aika isoja ötököitä, huomiotta jäävät larvat ja nymfit. Alla kuva omasta jalasta eilen löytyneestä punkista. Puolisosta otin viisi samalaista.

  Planter Planter

  Kyllä kannattaisi kasvattaa parhaiden metsämaiden ympäri kuusiaidat taimivälillä, josta hirven pötsi ei mahdu läpi. Jo alle kymmenen vuoden kuluttua istutuksesta aidan sisällä saisi kasvattaa mitä vaan.

  Planter Planter

  Mielenkiinnolla odotetaan mihin toimenpiteisiin Keskusta ja Kärnä ryhtyvät, jotta hänen mainitsemansa löysä riistanhoito, joka hänen mukaansa on altistanut suomalaiset vakaville sairauksille,  saadaan kuriin.

  Keskustan eräpoliittisen linjauksen valmistelun on johtanut Mikko Kärnä. Riistahoidon löysyyttä valvoo maa-ja metsätalousministeriö, jota johtaa keskustapuolue. Asiassa pallo on ihan Kärnän ja Lepän hyppysissä, he voisivat ottaa löysät pois jos haluavat.

  Epäilen vaan, että Lapin poika uskalsi ottaa asian esille, koska oman vaalinpiirin alueella ei ole kauris-ongelmaa. Uskaltaa vähän potkia aisan yli, kun oman vaalipiirin äänestäjät eivät hermostu.

   

  Planter Planter

  Mitäs se Kärnä nyt!

  Asiavirheitäkin jutussa ja kauristilastot vuodelta 2005 !

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5d753936-f8c5-4552-8834-80177ac9af9c

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 2,067)