Käyttäjän Planter kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 3,274)
 • Planter Planter

  Pekka Nuorteva Suomen eläinkuvasto -kirjassa:

  ”Pitkissä sieraimissa ja nenäonteloissa on enemmän aistinpintaa, eli hajuepiteeliä ja hajureseptoreita, kuin millään muulla hirvieläimellä. Hajuaisti on jopa satoja kertoja herkempi kuin ihmisellä, ja se on hirvelle vähintään yhtä tärkeä kuin kuulo.

  Nenäonteloista löytyy aistimusta tehostava lisälaite. Kieli kerää ilmasta hajumolekyylejä ja kuljettaa ne kitalaessa sijaitsevaan Jacobsonin elimeen. Sillä hirvi haistaa heikotkin tuoksut, jotka tulevat lähiseudun pedoista, ihmisistä ja erityisesti kiima-aikana muista hirvistä. Pitkät sieraimet sijaitsevat etäällä toisistaan, turvan molemmin puolin. Hirvi pystyy suuntaamaan sieraimensa ja paikantamaan paremmin, mistä päin lemu leijuu.”

  Planter Planter

  Tuolla aiemmin kirjoitin omasta saostusaltaasta. Siinä purkuputkessa on ”patoluukku”, jonka olen sulkenut kevättulvien mentyä ja avannut elokuussa. Siinä altaan puoleisessa putken päässä on 90 asteen mutka alaspäin, joten ohut jääpeite ei sulje putkea etelän talvitulvien aikana.

  Planter Planter

  Jos se 300 000 on ns ylimääräistä ja tullut yllättäen ja pyytämättä, niin pitää käyttää hyväntekeväisyyteen. Omassa salkussa karkasi yksi osake tuurilla lentoon ja myin 3200% voitolla. Huomattava osa meni paikallisten vähävaraisten yksinäisten vanhusten hyväksi. Turkkiin en lähde makoilemaan, pysyn omissa pusikoissa.

  Planter Planter

  Ei lainausmerkeissä oleva kuvaus kohdistu johonkin tietyyn henkilöön, eikä edes tähän keskustelupalstaan. Entisenä luonnonsuojeluliiton jäsenenä ja vieläkin Luontolehden tilaajana seuraan tiiviisti sitäkin laitaa ja olen antanut samaa palautetta sinnekin suuntaan. Ilmiö on yleinen. Lehdellä voi olla kymmeniätuhansia lukijoita ja keskustelupalstan ”valtaa” muutama ”ääripään” edustaja, joka kinaavat keskenään… .ja olen katsonut peiliin.

  Planter Planter

  Tänä vuonna on 34 koiraa joutunut susien tappamaksi tai repimäksi. Onko se paljon vai vähän ?

  Näitä paljon vai vähän vertauksia käytetään paljon. Tähän voisi sanoa, että se on paljon enemmän kuin edellisinä vuosina, muistaakseni jokunen vuosi sitten vuositasolla sudet tappoivat tuon määrän, nyt jo kuukaudessa.

  Näkökannasta tai ideologiasta riippuen ”syyllinen” on ihminen, joko niin, ettei ole tappanut susia tai niin, että on päästänyt koirat susien syötäväksi.

  Toisen lehden palstalla eräs kommentaattori kirjoitti, että koiravaljakkoajelussa on kuollut 2000-luvulla kolme ihmistä, sudet eivät ole tappaneet yhtään.

  Onko se paljon, pitäisikö koiravaljakot kieltää? Koiravaljakon pito on  ihmisen vika ja valinta, ei koiran, samoin valjakkoajoon osallistuminen.

  Yleinen argumentti on, että hirvikolareissa on kuollut 200-luvulla noin 100 ihmistä. Sekin on ihmisen vika tai valinta, ei hirvien. On katsottu, että tämä on ollut hyväksyttävä taso, tavoitekanta.

  Jos keskustelupalstalla toimii ”narsistinen  psykopaatti”, hän valitsee täysin ehdottomasti yhden vaihtoehdon ja kieltää kaikki haitat. Jos joskus myöntää haittoja olevan, ne ovat haitankärsijän itsensä aiheuttamia.

  Planter Planter

  Valuvat ne vedet kuitenkin sinne naapurin puolelle, kun allas on täynnä. Ei sellaista lakia ole, että jokaisen pitää padota ja säilöä vedet omalle tontilleen.

  Omalta taimikolta menevät vedet naapurin ojaan. Kun hakkualue mätästettiin, ojat perattiin ja tehtiin uusia naveroja, niin tietysti sieltä lähtee liikkeelle aluksi kaikenlaista humusta ja sakkaa, jota ei saa johtaa vesistöön tai tukkimaan naapurin ojaa.

  Sovittiin naapurin kanssa, että teen reilun kokoisen saostusaltaan ennen vesien johtamista hänen ojaansa. Veden pinnan justeerasin puolisen metriä maanpinnan alapuolelle, kaivamalla 200mm putken siihen syvyyteen laskuputkeksi. Hyvin toimii.

  Planter Planter

  Glan Somerolehden linkistä sai käsityksen, etteivät sudet ole Varsinais-Suomessa käyneet koirien kimppuun. On meillä yksi tapaus, sudet piruuttaan nappasivat alueellisen riistaneuvoston puheenjohtajan mäyräkoiran, vaikka silloin lähin susireviiri oli Raaseporin seudulla.

  .https://www.sss.fi/2016/12/nipsu-koira-joutui-suden-suuhun/

  Planter Planter

  ”Eikös suden vaikutus hirvikantaan näy jo Varsinais-Suomessa. Molempia on reilusti yli tarpeen ja kannat vain kasvavat .”

  Ei susi ole aiheuttanut hirvieläinongelmaa. Meillä tämä on niinpäin, että suuri hirvielänkanta on tuonut mukanaan susiongelman.

  Planter Planter

  Vähän pieniä kuvia, mutta ylemmästä kuvasta ehkä selviää. Ylin käyrä on istutus, keskimäärin keskimmäinen luontainen uudistus ja alin kylvö. 60-luvun puolivälissä istutus ohitti luontaisen, järeä puusto on pääosin luontaisen uudistamisen tuotosta.

  Kuvat

  Aloituksen kysymys oli kuitenkin tämä: Jos ajattelisin kasvattaa sitä jatkuvalla kasvatuksella, niin millä logiikalla nuorta puustoa pitäisi harvennuksissa käsitellä.

  Planter Planter

  petovaikutus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 3,274)