Käyttäjän sammeli kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 100)
  • sammeli

    Kansallispuiston puolella vanhoissa kuusikoissa olematon keskipuusto. Iänikuista kuusikkoa ja puusto kahtapuolen 100 motin hehtaarilla. Tukkia ei 15-25% enempää.
    Kyllä Osaran aukeilla samaan 200 vuoden ikään korjataan 10 kertainen tukkisato muusta puusta puhumattakaan.
    Se on toinen asia, että vanhat metsät on hienoja.
    Sekin on täyttä kökköä, että hakkuut olivta pääosin soilla. Lähestulkoon kaikki oli kivennäismaita ja lisäksi reheviä korpia, Tuon voi jokainen katsoa kartoista, ei tarvitse väitellä.
    Virhe oli liian korkeille maille istutettu mänty sekä ylipäätään korkeimmat huipujen ja pohjois rinteiden hakkuut.
    Kaikki on tilastoista luettavissa, mistään ei tarvitse väitellä.

    sammeli

    Normi taimikolla 480 tankki kesti keskim. tunnin. 490 en ole juuri alle tunnin tyhjentänyt, mutta olisiko tuossa vähän isompi tankkikin. Tankilisia on takana paljon, että uskallan kokemuksen kertoakkin. 5 raivuri menossa.

    sammeli

    Hehtaarin lannat maksoi 60€ (alv 23%). Alvin ja vähennyksen jälkeen kuluja jää n. 35 €/ha. Eli ilman kemeraakin tämähän on lähes ilmaista hommaa. Yhden kesän kun odottelee kemera päätöstä on jo kasvussa hävinnyt sen minkä siitä olisi voittanut.

    sammeli

    Todella nopeasti taimikko näyttää kys. lantaan reagoivan. Keväällä levitin ja jo nyt taimikot repäisivät reilusti tupla kasvun edellisiin vuosiin verrattuna.

    sammeli

    Joskus luontojaan eräs kuvio oli kuin uiva vesilintu. Sattui vielä olemaan joen rannassa ikäänkuin uisi joessa. Hakkuussa hieman auttamalla kuviosta tuli todella hyvän näköinen lintu ilmakuvaan. Voisinpa joskus laittaa kuvan siitä tänne.

    sammeli

    Mitäpä sanoo ostomies kun tulee pienaukon ensiharvennuksen aika ja 15m3 leimikkoa tarjottelet?

    sammeli

    No nyt on ensimmäiset pari hehtaaria lannoitettu. 5 litran vetoinen ruisku oli aseena. Aika tiheästi sai olla astiaa täyttämässä ja painetta pumppaamassa. Tuollainen pikkutaimikko meni noinkin, mutta jos hommaan innostun niin paremmat saisi ruiskuvehkeet olla, mielellään moottoriruisku -sillekkö keksisi vielä muutakin käyttöä?. Kevyttä oli väkilannoitteiden käyttöön verrattuna. Aikaisemmin olen keväällä jakanut säkit kelkalla määrävälein ja lapiota ja ahkiota käyttäen syytänyt levälleen. Mikäli vesipaikka on lähellä niin tässä uudessa bortrac lannoittamisessa ei ole kuin lähinnä jalanvaivoja ja sehän on vain hyvästä. Itse levitystyönä ja vaatimattomilla vehkeillä tuo ei nyt juuri nopeampaa ollut kuin lapiolla levittäminen, mutta yksi työvaihe vähemmän ja työ kevyttä.

    sammeli

    Alkuperäiseen kysymykseen: paljonko metsäomaisuuden arvo on laskenut?

    Kyllä kait se meidänkin tilojen hehtaarihinta on noussut muiden mukana, vaikka puunhinta olisikin laskenut.
    Itse ostin ensimmäisen tilani vuosotuhanne alussa ja kalliilla niinkuin aina ostajan mielestä. Nyt hinta tuntuis naurettavalta. Tilan hinta on aikalailla koron kanssa kuolletettu. Nyt jos möisin sen ensimmäisen tilani voisin saada aikalailla toisenlaisen hehtaari hinnan kuin 12 vuotta sitten.
    Eli metsäomaisuuden arvo on kavanut myös suhteellisesti, puunhinta vastaavasti laskenut.

    sammeli

    Toivottavasti en muista nyt väärin ja anna väärää tietoa emeritus proffessori Jukka Valtasen nimissä, mutta toissa kesänä viimeksi olin samalla retkeilyllä hänen kanssaan. Käytiin tutustumassa Osaran ja muihinkin aukeisiin. Valtanen kertoi, että reilulla palleaurauksella saadaan aurauspenkkaan luotua ensimmäisen 10-15 vuoden ajaksi olosuhteet taimen kasvulle samanlaiseksi kuin luontojaan jopa 600 km.(myös E.kubin on asiaa tutkinut) etelänpänä. Kohollaan oleva penkka vapautuu lumesta selvästi aikaisemmin ja ottaa tehokkaasti vastaan auringon lämpöä. Penkassa juuriston lämpötila saadaan pitkäksi aikaa kasvun kannalta optimaalliselle tasolle, penkka kun lämpenee läpeensä (juuriston kasvuolosuhteethan ovat se keskeisin puuston kasvua rajoittava tekijä, ei ilmaston lämpö.) Paksukunntaisilla tai keveästi muokatuilla alueilla lämpötila ei koko kesänä nouse tarpeeksi. Muistinvaraista tässä Valtasen sanomassa on se oliko mätästyksen vastaava vaikutus 200 vaiko 300km. Eli karkeasti sanottuna Koillismaan korkeuksilta mätästämällä voitaisiin siirtyä eteläisen Kainuun korkeuksille, aurauksella vastaavasti etelä-hämeeseen. Senkin muistan, että aurauksen tuoma suuri hyöty hupenee nopeasti kohti etelää siirryttäessä, koska siellä kasvukauden pituus riittää luontojaankin lämmittämään maaperää. Taneli mm. kertoi kokemuksistaan Pudasjärveltä Osaran aukeilta. Nämä alueet eivät sijaitse kuin n. 100km oulua pohjoisenpana (pohjois-eteläsuunnassa), mutta alueiden korkeus, mannermaisuus ja humidisuus vaikuttavan sen, että esim. talvi on yli kuukauden pitempi kuin Oulussa ja kasvukausi vastaavasti lyhyempi. Säätöauraus tosin on selvästi käytettyjä menetelmiä kevyempi vaihtoehto, mutta myös palleauraus on haluttaessa yhä saatavissa.

    sammeli

    Muutaman vuoden tauon jälkeen, otanpa taas osaa keskusteluun. Seuraillut olen kyllä keskustelua. Hyväpuoli uudistuksessa oli keskustelun siistiytyminen.
    Varmasti tuo 500m3 on optimituotos optimi paikalla, mutta se on mahdollista. Viime kesänä harvensin 26 vuotiaan auraus männikön, jonka lähtöpuusto oli n. 150m3/ha. Syväauraus ja ajallaan tehty tmh. Erästä retkeilyä varten kuviolle oli laskettu menneen 5 vuoden keskikasvu joka oli hieman yli 12m3/ha/v. Kuvio sijaitsee lähellä Osaran aukkoja. (Laitanpa kuviosta joskus kuvan tänne)
    Nuorissa aurausalueen metsissä, jotka hirviltä ovat säästyneet ja tmh tehty ajoissa kasvu hipoo kyllä järkijään 10m3/ha/v. Heikosti/kevyesti uudistetut ja hoitamattomat taimikot säilyvätkin taimikoin ensimmäiset 30 vuotta.
    Aloittajan metsät ovat jo tosi korkealla. Yleisellä tasolla kasvu hyytyy kyllä rajusti kun noustaan Koillismaalla/etelä-lapissa yli 200 metriin. Pohjoisrinne ja korkea paikka on kyllä pahinta myrkkyä metsän kasvulle, lumi voi viipyillä jopa puoliväliin kesäkuuta ja ennen kaikkea se paksukunttaisuus näissä korkeissa ja kosteissa olosuhteissa. Maaperän lämpötila ei koskaan nouse juuristolle sopivaksi.
    Jukka Valtanen on monesti todennut, aurausalueiden kasvun olevan 30 ensimmäisen vuoden samaaluokkaa kuin 600 km etelämpänä vastaavilla kohteilla.
    Tuo 500 mottia ei tietysti tarkoita päätehakkuun loppu puustoa vaan koko tuotosta. 50-70 m3 ensiharvennus tarkoittaa lähes 100m3 kokonaispoistumaa, siihen pari muuta harvennusta a 60/80m3/ha ja 250m3 päätehakkuu hukkapuineen niin ollaan kokonais puuntuotoksessa lähellä 500mottia ja ainespuussakin 400 mottia.
    Huonosti viljeltyjä, hoidettuja ja huonokasvuisia esimerkkejä onkin näillä main jokapaikka täynnä.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 100)