Käyttäjän Turvekangas kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)
  • Turvekangas

    Kun kiinteän maan hiilinielut on saatu rakennettua valmiiksi, niin sitten voidaankin aloittaa samanlaiset talkoot humuksen sitomiseksi, tarkastella vesistöjen hiilitaseita ja humuksen roolia vesistöissä.

    Tuollainen petihiekkalaitos voisi olla, jos ei nyt jokaisessa metsäojassa, niin jonkinlainen valumaalueellinen laitos. Sen kautta kulkisi suuremman alueen vesiä ja puhdistuisivat ennen vesistöön menoa. Monestihan ojien vedet yhdistyvät puroiksi tms. ennenkuin päätyvät järviin ja jokiin. Siinä sellaisen huoltaminen voisi olla mahdollistakin.

    Turvekangas
    Turvekangas

    Vaikka isompikokoinen kiintoaines jäisikin matkan varrelle, vesistöisin kulkeutuu tummunutta vettä. Tällaisessa vedessä on humusta, joka värjää veden kellertäväksi. Hyvin hienojakoinen humus käyttää vedessä olevaa happea ja siten vesi on hyvin matalahappista. Kaivoveden vesianalyyseissä tätä ilmaistaan COD arvolla, mikä kuvaa organisen aineksen määrää vedessä.

    Kaivukatkot ja saostusaltaat poistavat karkeaa ainesta. Jos metsäoja kulkee rinteessä, niin voisihan siihen rakentaa hiukan pengerrystäkin, jossa vesi  padolta pudotssaan hapettuisi aktiivisesti ilman hapesta.

    Jokin aikaa sitten oli juttua lehdessä, jossa ojaan laitettiin kuitupuukokoista rankaa. Puiden pinta reagoi vedessä olevien partikkelien kanssa ja sai aikaa veden puhdistusta. Onkohan tämä tapa tullut laajemmin käyttöön?

     

    Turvekangas

    Itse ELYn lausumaa ei näy, ellei se sitten lyhykäisyydessä ole ”ELYllä ei ole huomautettavaa” kommentti.

    Omin silmin katsottuna kohde oli selkeä ja ojitukselle ei ollut tarv tehdä mitään. Ojitukset oli jo aikanaan tehty toimiviksi, kun VAPO poistui alueelta. Alue oli heillä 35 vuotta vuokralla ja lopuksi se palautui metsitykseen kelpaavana. KAivatin silloin vetoojat kuntoon ja niiden varsille penkkatiet. Alueen läpi kun virtaa metsäpuolen vedet, niin näin sain varmistettua veden poistumisen sekä metsäojituksilta että myös turvesuolta.  Turpeen nosto jäi alueella hiukan kesken, kun Vapo päätti lopettaa kaikki tuotantoalueet jonne olisi pitänyt uusia vedenpuhdistusjärjestelyt.

    Jos parannusksia tähän metsitystuki-toteutukseen hakee ilmastotalkoiden näkökulmasta niin olisi ollut paikallaan ottaa nämä turvetuotantoalueet erilleen muista metsityskohteista.  Ne kun olisi ensin katsottu läpi ja tehty nopeita päätöksiä niin toteutuksia olisi saatu alulle ihan eri malliin ja olisimme jo pidemmällä kohti sitä lopullista tavoitetta eli hiilen sitomista.

    Turvekangas

    Turvetuotantoalue metsitysmielessä on tosiaankin monimuotoinen. Ojan penkan näkymä erilaisine muinaisine kasvikerroksineen avaa näkymää menneistä ajoista. Sieltä erottuvan muinasten koivujen tuohet valkoisena, kuusien kävyt, liekopuut ja puiden juuristot omina kerroksinaan. Ja tosiaan suokasvillisuuden kerrokset eriasteisina maatumina.

    Ojanpenkoilla kasvaa myös kasveja, jotka ovat voineet saada alkunsa siemenpankeista. Esim. jokin takiaianen, jollaiseen en ole muualla törmännyt. Ameriikanhorsma on myös yksi kasvi, jota ojanpenkalla voi paikottelen tavata. Se olenee 1900-luvun alkupuolen tulokaskasvi. Suokukka ja sen kukinta keväällä on todella kaunis kuten myös kihokki, joka kertoo niukasta typestä.

    Turvepinnan kasvuolosuhteet olenevat samansuuntaisia kuten luonnontilaisenkin suon. Ylhäältä katsoen suon kasvillisuus on laikuttaista, pieniä  ja suurempia laikkuja sekä niiden välisiä pintoja. Tämä huomioiden puunkasvatuksen varmistamiseksi puuntuhkalla lannoittaminen varmistaa ravinteiden saanin koko pinnalla.

    Turvekangas

    Turpeen ominaisuudet on mielenkiintoinen aihe. Pari reunasarkaa on metsittynyt luontaisesti ja on nyt n. 5 metristä, varhaisperattu vuosia sitten.

    Reunassa on reilunkokoinen eristysoja jonka penkasta näkee kuinka pohjamaa tulee aikoitellen lähemmäksi nykyistä maanpintaa. Vaikka pohjamaa olisi metrin syvyydessä, erottuu kasvavassa puustossa selvästi ravinteikkaampi kasvupaikka. Olen tätä miettinyt siten, että aikanaan kun turve on kehittynyt, pohjamaan kivennäisaineita on noussut (kasvien nostamana?) myös ylempiin kerroksiin. Tämä käsitys poikkeaa näkemyksestä, jossa pohjamaa pidetään omana kerroksena ja turve omanaan. Oletan siis, jotta  siinä välissä olevassa turvekerroksessa on myös kivennäisiä mukana – vähentyen toki mitä kauemmaksi kivennäismaasta mennään.

    Ympäröivä metsä kertoo myös omaa tarinaansa. Samoin vanhemmat ilmakuvat alueelta, niitähän on paikkatietoikkunassa katsottavissa.

    Turvekangas

    AJ, monenlaista on tullut kokeiltua.

    Valtaosa on ollut istutettua mäntyä ilman muokkausta. Paikoitellen toiminut ihan hyvin ja taimet lähteneet kasvuun. Haasteita on tullut paikottaisesta märkyydestä. Sarka on n. 20 metriä leveä ja osa siitä voi olla märkä, vaikka ojat toimivat todella hyvin. Johtuneen pohjamaasta taikka vaikka kallion läheisyydestä jonka päällä turpeen koostumus on erilainen. Tällaiseen kohtaa levitetty tuhkakin häviää kuin kankkulan kaivoon ja olen toistanyt lannoituksen. Taimien kasvu on aluksi heikkoa ja rouste nostaa taimia herkästi. Ajan kanssa pinta sulkeutuu ja taimien kasvu paranee.

    Männyn siemenien osalta on myös suuria eroja. Paikoitellen itävät hyvin ja kasvu jatkuu seuraavina vuosina. Paikoitellen ei meinaa itää niin millään. Muokkauksena olen käyttänyt mönkijässä olevaa  6-lautasen muokkaria. Sillä saa kapean muokatun käytävän johon siemen on kylvetty, muuta osaa sarasta ei muokata. Samoin tuhkan voi aluksi valuttaa vain tälle muokatulle osalle ja sitten myöhemmin koko alalle. Kylvö on siis lopulta vain täydentämässä istutettujen taimien tiheyttä. Männyn sirkkataimi voi itää hyvin, mutta palaa kesän kuumuudessa ja kuivuu. Kun pintakasvillisuutta alkaa nousemaan, sirkka voi selviyä paremmin, jos ei sitten jää pimentoon.

    Sitten on on kokeilua kuusella. Tällaisia paikkoja on monesti sarkojen reunasat, jossa ojan penkalla ja pakalla kasvaa reilusti suurempaa koivua ja mäntyö ja jokunen kuusikin. Varjoisammassa osassa ne on lähteneet paikoitellen hyvin asvuun ja paikoitellen ei ollenkaan. Lannokkeena tuhka jossa boori mukana.

    Kokeiluja myös lehtikuusella. Näitä istutettu paikoittellen jotta maisemaan tulisi monimuotoisuutta sitten aikanaan. Kasvu heikompaa kuin kivennäismaalla, mutta kasvua kuitenkin. Lannokkeena samat kuin muuallakin.

    Luontainen hies- ja rauduskoivu täydentää sarkoja mikäli siihen tarvetta. Paikoitellen kuusia istutettu koivin sekaan jolloin koivu toimii verhopuustona kuusen suojana hallaa vastaan.

    Metsitystuetulle alueelle valitsin männyn istutuksen. Se on varmin, kun se pääpuulajin taimikko tulee sinne saada aikaiseksi. Tämän vuoden taimet olivat isoja ja kasvoivat kesällä reilusti.

    Turvekangas

    Hain tukea turvetuottanosta poistuneelle alueelle hetikun mahdollista eli turvapostilla scannuttu hakemus. Elyn päätösoli tullut ihan ripeästi eli jo kolmen viikon päästä. Metsäkeskus käsitteli asiaa sitten n kuukauden. Tässä vaiheessa käsittelytahti näytti ihan sujuvalta. Toukokuussa meni männyntaimet maahan tuhkalannoitus tehtiin ennen istutusta. Käytin istutukseen argiini-rakeita jolla tarkoitus varmistaa taimien ripeä nousu. Hyvältä näyttää tässä vaiheessa. Sapa nähdä kuinka sitten tuen maksaminen tulee onnistumaan, sekin on jo haettu.

    Toinen kohde jumitti prosessiin ja peruin sen kokonaan. Peruin koko hakemuksen ja tein uuden, koska osa alueesta istutettiin tänä vuonna.

    Muutoinhan tämä tukimuoto on mielestäni ihan kannustava, mutta prosessin eteneminen on ala-arvoista. Olihan organisaatioilla reilusti aikaa tähän valmistautua.

    Sarkoja on tullut istuteltua jo vuosien ajan. Nyt on menossa varhaisperkauksia ja komealtahan ne taimikot sen jälkeen näyttävät! Iloa silmälle ja tekijälle!

     

    Turvekangas

    Olisikohan askelkuviot tällaiset.

    1- Ennakko pidätetään maksettavasta alv-0% kauppasummasta. Laskelma myyjälle.

    2- Ostaja tekee veroilmoituksen puun myyntitulon ennakonpidätyksestä. Omavero.fi palvelussa Tee veroilmoitukset muista veroista (esim. lahjaveroilmoitus, veroilmoitus oma-aloitteisista veroista

    3- Maksa ennakonpidätys Omavero.fi palvelussa verkkomaksuna.

    3- Viimeistään vuoden lopussa puun ostaja tekee : Puun ostajan vuosi-ilmoitus (7807). Tämä löytyy lomake.fi palvelusta. Tällä paperisella ilmoituksella kaupan yhteydessä pidätetty ennakko ohjautuu myyjän hyväksi hänen omassa verotuksessaan kunhan.  Lomake postitetaan kirjepostilla osoitteeseen:

    Vuosi-ilmoitusten optinen lukupalvelu
    PL 300
    00052 VERO

    Lomakkeella 7807 puun ostaja antaa vuosi-ilmoituksen Verohallinnolle suoraan metsänomistajalle maksamistaan puukaupan maksusuorituksista.

    …Näinköhän tämä sitten menisi, tämä ennakonpidätys ostetusta puutavarasta.

     

    Turvekangas

    Elikäs harva palstalainen on ennakoita käytännössä pidättänyt ja ilmoittanut. Lakipykälät tähän kuitenkin löytyy. https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/metsa/puun_myynti/puun_ostajan_velvollisuude/

    ”Puun ostajan ennakonpidätysvelvollisuus koskee sellaisia pysty-, hankinta- ja käteiskauppoja, joissa kaupan kohteena on jalostamaton puutavara. Jalostamatonta puutavaraa ovat muun muassa tukit, pylväät, kuitupuu, halot, pilkkeet tai hake, hakkuutähteet, kannot, muu metsäenergiapuu, joulukuuset ja tienviittakepit.”

    ”Kotitalouksien (eli yksityishenkilöiden tai kuolinpesien) ei yleensä tarvitse toimittaa ennakkopidätystä, jos ostetun puun määrä on vähäinen eikä puuta käytetä elinkeinotoiminnassa tai tulonhankkimistarkoituksessa.

    Jos kuitenkin kotitalous on maksanut samalle puun myyjälle kalenterivuoden aikana erilaisia maksuja yhteensä yli 1 500 euroa, koko vuoden maksuista on toimitettava ennakonpidätys. Maksuilla tarkoitetaan tässä yhteydessä muun muassa puun myyntituloja, työkorvauksia ja palkkoja.”

    ”Ennakonpidätysvelvollisuus tuo mukanaan myös muita velvoitteita. Puun ostajan on ilmoitettava ennakonpidätykset ja tilitettävä ne Verohallinnolle. Lisäksi ostajan on annettava Verohallinnolle puun ostajan vuosi-ilmoitus kalenterivuoden aikana tekemistään puukaupoista. Puun myyjälle ostajan on annettava tosite puukaupasta.”

    Kyse on tulonhankkimistarkoituksesta. Itse maksan hakkuun ja myyn hakatun puuerän. Tilitys myyjälle alveineen ja ennakko pidätettynä.

    Hankaluus on nyt vain se proseduuri ja nettisivupaikat jossa tarvittavat ilmoitukset tehdään ja maksetaan. Omaverossa saa maksun maksettua, mutta siinä ei saa ilmoitettua kenen hyväksi ennakonpidätys on tehty, vai oliko jokin vuosi-ilmoitus sellainen. Siihen on varmaan jokin toinen paikka, mutta missä. Tätä tässä olen koittanut löytää.

    Tämä on varmasti helppo tapa hoitaa tämä kohta kaupankäynnistä, kunhan vain löytää oikeat paikat. Jauhiaisen Metsävero 2019-oppaassakaan ei linkkejä ollut mainitun. Ne voisi sinne vaikka lisätäkin ja käsitellä Metsälehdessä omana ajankohtaisartikkelinaan kun tuli tuo uusi Tulorekisteri ja Omavero sivutkin.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)