Käyttäjän Ukkopekka kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 86)
  • Ukkopekka

    Nyt kun Petkeles kysyi, niin isäni kyllä muisti. Vieläkin on ihan kiitettävä varasto jäljellä. Ja nyt kun sitten kielsivät loisteputkien valmistamisen, niin noudatin vanhaa kaavaa ja hain varaston hyllylle näitäkin.

    Kannattiko? Vanhan hankintahinta on vähintään puolet halvempi kuin korvaavien ledihärpäkkeiden. Talli on nyt 10 v vanha ja yhden loisteputken olen vaihtanut. Pihavaloiksi laitoin ledit ja niihin kaikkiin on jo vaihdettu uudet lamput. Viimeisen takuuruljanssin jälkeen sain maahantuojan mukaan parhaat markkinoilla olevat lamput. Niistä on nyt jo melkein puolet vaihdettu, parin vuoden sisään. Kertokaa minulle, missä kohtaa maailma pelastuu ja rahaa säästyy? Ei auta, että sähkössä säästää, jos kuitenkin joutuu jatkuvasti ostamaan uusia lamppuja. Ja jos muutenkin lämmittää sähköllä, niin mitä väliä on sillä, että tekeekö lämmön lampulla vai patterilla. Esim. hehkulampulla hyötysuhde on muistaakseni alle 10 %, ts. oikeammin kyse on lämpöpatterista, joka tuottaa valoa siinä sivussa.

    Jotta ei menisi ihan kokonaan ohi aiheen, niin kyllä tuo vanhan ja idioottivarman tekniikan suosiminen on muillakin osa-alueilla hermojen ja rahan säästön kannalta aivan ehdoton valinta. Vian ilmaantuessa voi yrittää korjata itse ilman, että joudut viemään huoltoon. Ja sitten jos vielä sattuu epärehellinen (=myyntihenkinen) liike, niin juuri tässä tapauksessa korjaaminen tulisi niin kalliiksi, että uuden hankkiminen tulee edullisemmaksi. Ja niitähän on tuossa hyllyssä..

    Ukkopekka

    2 ha on tosiaan verottajalla rajana kiinteistöverolle. Sen alittava tulkitaan kiinteistöksi, josta on maksettava veroa. Mutta ei se tilakohtainen raja ole. Kunhan on vaan jotain metsää yli sen 2 ha, niin voi hakea vapautusta kiinteistöverotuksesta näiden pikkukiinteistöjen osalta. Tästä siis ihan omaa kokemusta, kun pari pientä kauppaa tein. Jos kiinteistöllä on rakennuksia, niin silloin on mahdollista eritellä pihapiiri/joutomaa erikseen ja kiinteistövero sitten maksuun vain tältä osin. Näin on toimittu yhdellä kiinteistölläni. Ts. ei ole mikään pakko erikseen lohkoa tuosta mitään tonttia. Laittaa vaan verottajalle vaatimuksen selvityksineen. Ja kannattaa vaikka ihan soittaa, pääsääntöisesti palvelu on hyvää, kun saa asiantuntijaa langan päähän.

     

     

    Ukkopekka

    MT 19.2.2023:

    Marraskuussa teollisuus maksoi tuodusta koivukuitupuusta rajalla 109 euroa kuutiometriltä.

    Koivukuitupuun vientihinta pysyi 40–50 eurossa kuutiolta Venäjän aloittamiin sotatoimiin asti. Vielä vuosi sitten eli viime vuoden helmikuussa sen vientihinta oli 44 euroa kuutiometriltä.

    Marraskuussa viedystä koivukuitupuusta maksettiin 66 euroa kuutiometriltä.

    Marraskuussa eniten vietiin mäntykuitupuuta, jonka vientihinta nousi 85 euroon kuutiolta. Vientihintojen vaihtelusta kertoo, että lokakuussa mäntykuitupuusta maksettiin rajalla 64 ja syyskuussa 98 euroa kuutiolta.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/6f89af3e-7e3f-4e47-83a1-57b565ac4551

    Noita vientihintoja kun katsoo, niin ero sisämaan hintoihin on huomattava. Ts. tuossa olisi jo varaa vähän maksaakin puun kuljetuksesta. Kyllä tässä varmaan pitää tukinuittoon ryhtyä. Nyt kun myyjät ymmärtäisivät vähän laajemmin jarrutella puukauppoja, niin pakosti alkaa hinnat joustamaan.

    Ukkopekka

    Nopean kyselyn perusteella tilanne on parantunut vähän viime syksystä, nyt kelpaisi miniminä jo nuppikuormakin. Sille sama hinta kuin rekkakuormalle viime syksynä, rekkakuorman mottihinta olisi nyt lähellä neljääkymppiä.

    On siis  viitteitä siitä, että kysyntä on edelleen parantuntunut ja kun kokonaisuutta katsoo muutenkin, niin eihän tämä tilanne nyt helposti ole heikkenemässäkään. Vaikka tukin kysyntä vähän kyykkääkin, niin kuidulla on hyvä kysyntä edelleen ja uudet tehtaan vaan lisää sitä. Putte ei enää myy puuta Eurooppaan, eli tämä tie on nyt sitten tukossa. Viime vuonna puuta tuli kuitenkin vielä jonkin verran sieltä.

    Energiahommista ei kukaan tiedä. Sota (päättyminen ei näköpiirissä), energiaomavaraisuus tai oikeammin sen puute (Olkiluoto kyykkää kuitenkin + sähköä viedään ulkomaille, vaikka sitä tarvittaisiin täälläkin), tämän vuoden kokemukset (hitaimmillekin alkaa käydä ilmeiseksi, että myös se oma halpa määräaikainen sähkösopimus päättyy joskus, klapikysyntä kasvaa (kotitaloudet oppii kerrasta ja hommaa riittävästi halkoja ensi talvelle, turvetta ei enää saa kuin varmuusvarastoihin, sertihommat ei ainakaan helpota energiapuun keräämistä hakkuiden yhteydessä ja toisaalta on se ja sama mitä puuta lämpölaitos kattilassaan polttaa, kun sillä ei ole enää mitään lopputuotetta myytävänä (valmis energia kelpaa kyllä kaikille)… lista ei ole varmastikaan tyhjentävä, mutta ainakin lyhyellä vuoden-parin tähtäimellä energiapuulle riittänee hyvin kysyntää.

    Menee sitten jo spekuloinnin puolelle, että milloin sen parhaan hinnan saa. Ei varmaan kannata tässäkään kohtaa yrittää ennustella sen tarkemmin, myy vaan aina kun on myytävää. Ainakin isompia kauppoja pilkkomalla voi yrittää pienentää riskiä hinnan nousun suhteen.

    Ukkopekka

    Viimeksi kun loppusyksyllä kyselin, niin e-puuna karsitun rangan hinta oli 38 e. Sellunkeittäjän mielestä kyseessä on tilapäinen markkinahäiriö, eikä sen vuoksi vaikuta heidän tarjoukseen.  Tämän jälkeen tässä on vielä saanut lukea ulkomailta rahdatun puun hintoja, jotka on sitten jotain ihan muuta. Älyttömin juttu oli se, että oli rahdattu tänne jopa eucalyptusta. Ja sitä nyt ei taida ihan Euroopassa kasvaa. Hinta oli muistaakseni luokkaa 130-150 e/m3. Hiilijalanjäljistä ja muista ajankohtaisista puheenaiheista ei jutun yhteydessä puhuttu. Samaan aikaan esim. UPM teki ennätystuloksen v. 2022. Mistäköhän johtuu?

    Jos meno ei muutu, en myy jatkossa ollenkaan kuitua, saa mennä energiapuuksi. Jo nykyisellään hinta on suurempi kuin kuidulla ja kaupan päälle sitten vielä suurempi saanto. Pitkällä tähtäimellä voi sitten tilanteen mukaan huomioida jo varhaisemmassa vaiheessa: esim. kuusikoissa keskittyy tukin kasvatukseen ja kaataa harvennuspuut maahan ennen kuitukokoa. Jos energiapuulla on hyvä hinta, niin voi sitten vaihtoehtoisesti kasvattaa vähän pidempään ja myydä energiaksi.

    Kissakaan ei syö sinappia, ellei sipaise sitä sinne, mihin aurinko ei paista. Kun tarpeeksi moni omaksuu tämän ajattelumallin, niin kyllä se kuidun hintakin lopulta saadaan nousuun. Tuskin nyt sentään ennemmin laittavat kaikkia tehtaita kiinni.

    Rannikon läheisyydessä yksityisetkin metsänomistajat ilmeisesti jo myyvät puuta ulkomaille. Kauempaa tämä ei kannata kuljetuskustannusten vuoksi. Tästä olisi mielenkiintoista saada vähän lisätietoa: paljonko sitä puuta pitäisi olla, että kiinnostaa ostajia ja miten sitä saisi kannattavasti rahdattua. Pitääkö tässä alkaa itse omat puunsa uittamaan?

    Ukkopekka

    Ihme nälvimistä. Osiahan tähän ei ole vaihdettu kuin tulppa ja kun sen hinta on 5 euroa, niin se nyt vaan kannattaa ensin kokeilla. Kokonaan eri juttu on, että kannattaako sitä toista sataa maksavaa puolaa vaihtaa ennen kuin on kokeillut ilmeisimmät ja helpoimmat viat. Saha saataisiin varmasti kuntoon, jos se viedään pajalle, mutta mihin hintaan. Ensin etsitään vikaa ja sitten korjataan. Ja kohta huomataan, että vanhaa sahaa on korjattu viidellä sadalla. Tämä oli nimenomaan se, mitä tässä pyrittiin välttämään.

    Se mitä tälle olen tehnyt, on mennyt huskin korjaamo-oppaan mukaisesti. Oletettavasti samat jutut olisi tehty pajallankin ennen kuin tuota puolaa olisi alettu vaihtamaan. Se mikä tässä itseä hämää on tämä, että välillä kipinää on ja välillä ei. Nyt siis taas ei minkäänlaista elonmerkkiä.

    Ukkopekka

    No niin, nyt on saha laitettu läjään. Ja ei lähde käyntiin. Kipinä testattu ja nyt sitä yllättättäen ei tulekaan. Kahva avattu ja kytkin ohitettu, tulpan hatun johtoliitos uusittu, magneton rako tarkistettu, oikosulkujohto testattu ja tulppa tosiaan vaihdettu juuri ennen edellistä vartin sahausta. Eli olisiko se nyt sitten tuo puola kuitenkin paskana? Vähän hämää, kun kuitenkin on välillä toiminut normaalisti. Mutta itselle ei tule muutakaan mieleen, eikä korjausopaskaan osaa muuta neuvoa.

    Ukkopekka

    Pitää nyt varmaan alkuun laittaa nippuun ja testata uudelleen kipinät ym. Kävi mielessä, että sitä ei ole vielä tullut kunnolla testattua, että onko se kipinä kaikissa vaiheissa, tyyliin johto poikki ja toimii-ei toimi..

    Puolan hinta on siedettävä, jos homma ratkeaa sillä. Siitä vaan ei ole mitään takeita ja nimenomaan oli tarkoitus välttää tilanne, että näihin korjailuihin uppoaa satasia. Silläkin rahalla maksaisi uutta sahaa hyvän matkaa.

    Ukkopekka

    Sahalla on ikää 5-7 vuotta ja raivattuja hehtaareitankin erittäin maltillisesti. Jos ei ihan uutta vastaava, niin vähän käytetty kummiskin.

    Siltikään ei liene kovin järkevää käyttää vanhan sahan korjaamiseen kovin paljoa rahaa, kun työ maksaa ja tässä olisi vielä vian etsintääkin ennen kuin päästäisiin edes korjaamaan.

    Löysin netistä huskin raivureiden korjausoppaan, sen mukaan männän pienet kirkastumajäljet ei kyllä viittaa kiinni leikaamiseen. Yleensä kipinä joko on tai ei, samoin bensaa saa tai ei ja siis ylipäänsä köy tai ei. Tässä hämää nyt tämä käynnistyminen ja pelaaminen alkuun ja sitten täysi stoppi.

    Ekalla kerralla revin pitkään ja useaan otteeseen tuloksettomasti. Sitten purkamisen jälkeen nippuun olman että mitään olisi korjattu. Ja käyntiin lähti. Nyt sama tilanne tähän asti, ei lähde käntiin vaikka miten repisi, saa nähdö miten käy kun laitan kasaan..

    Tutulla sama merkki ja samat oireet, kylläkin vanhempi saha. Tämä tuomittiin kiinni leikanneeksi. Varaosat kalliitja työt päälle. Ja sattumoisin liikkeellä olisi uusiakin myynnissä…

    Korjauttaisin kyllä, jos se olisi järkevää ja ennen kaikkea jos tietäisi että mitä.

    Ukkopekka

    Huudatuskalibrointi oli nimenomaan myyjältä saatu ohje ja se auttoi aiemmin tyhjäkäynnin säätöön: herkesi sammuilemasta. Mitään vuosia vanhaa bensaa ei ole koskaan, mutta esim. useamman kuukauden vanhalla on pelannut hyvin, vaikka sanotaan, että joku max 3 kk on se mitä nykybensa säilyy. Viimeisin temppuilu aivan tuoreella. Ja kuten sanottu, kaasarissa ei näy mitään ylimääräistä. Ja kun sen kerran saa hereille horteesta, niin sitten toimii moitteettomasti.

    Kuristin pelasi niin kuin kuuluukin. Mikä/missä tässä on ryyppytunnistin; löytyy jostain ryyppynapilta tulevan tangon päästä? Ja mitä meinaat magneettiventtiilillä; voiko sitä jotenkin testata, vai meinaatko, että pitäisi vaihtaa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 86)