Keskustelut Metsänomistus Hirvet syövät nyt kuusiakin Vastaa aiheeseen: Hirvet syövät nyt kuusiakin

Vastaa aiheeseen: Hirvet syövät nyt kuusiakin

Keskustelut Metsänomistus Hirvet syövät nyt kuusiakin Vastaa aiheeseen: Hirvet syövät nyt kuusiakin

vänkäri vänkäri

Itse asiassa nämä virheelliset kanta-arviot olivat jo 70-luvulla syy siihen, miksi ainakin näillä kulmilla hirvikanta sai kasvaa rajusti ja on siitä lähtien pysynyt korkealla. Epäilemättä syytä on myöskin taimikonhoitotyylissä tai tyylittömyydessä sekä koko nykyisessä metsien käsittelyssä, jatkuvaa kasvatusta nyt mitenkään kehumatta. Lisäksi meillä on mukana paikallinen tekijä eli turvesuot. Vanhojen hirvenmetsästäjien mukaan taimikkotuhot alkoivat 70-luvun alkupuolella välittömästi turvesoiden avaamisen jälkeen. Hirviltä katosivat talvehtimisalueet. Voi hyvin pitää paikkansakin, silloisilla luonnontilaisilla soilla näkyi lentolaskennoissa neljäkymmentä vuotta sitten yli kolmenkymmenen hirven parvia.

Mikä tässä hirvikannan säätelyssä eniten huolestuttaa on se, ketkä hoitavat metsästyksen tulevaisuudessa? Nyt jo on pieniä seuroja, jotka jättävät metsästyksen kokonaan väliin. Tiedän tällaisia seuroja parikin tästä itään päin. Toivottavasti ei lopulta mennä siihen pisteeseen kuin edellisen hirvipiikin aikana, jolloin yhdeksän hengen seurueella oli 27 kaatolupaa ja lihaa pakkasessa 250 kiloa. Eikö kannattaisi tiputtaa hirvikanta lähivuosina suosiolla sille tasolle, missä se pystyttäisiin myös pitämään vähenevällä porukalla. Tiedän kokemuksesta ettei tolkuttomien hirvimäärien pohjalta tapahtuva hirvenmetsästys ole enää todellakaan mitään harrastusta eikä ainakaan mukavaa.

Edellisen viestin pohjalta pitää lisätä, että metsästyksen väliin jättäneet seurat ovat kyllä kaatolupansa saaneet. Väki on vain jo niin ikääntynyttä ettei metsästys enää kunnolla onnistu.