Keskustelut Metsänomistus Uusi tieoikeus palstalle Vastaa aiheeseen: Uusi tieoikeus palstalle

Vastaa aiheeseen: Uusi tieoikeus palstalle

Keskustelut Metsänomistus Uusi tieoikeus palstalle Vastaa aiheeseen: Uusi tieoikeus palstalle

Ismo Talka

Tottakai tiekunnissa yksikkömäärät ratkaisevat. Siitä ei ole esimerkkitapauksessani kyse. Täällä Saimaan vetten äärellä on tiekuntia, joissa muutaman metsätilallisen vähäinen hehtaarimäärä ei riitä ”vallan käyttöön”. Esimerkiksi ottamassani Suursaaressa, jonne johtaa ns pengertie, metsämaata on vain kolmella tilallisella vähäisiä määriä. Suomi on suuri maa, joten tiekuntia on monenmoisia.

Osoittamani esimerkkitapaus on juuri sellainen erikoinen tapaus. Saari on pieni ja täynnä kesämökkejä. Kaiken lisäksi tienkunnan tielle on annettu käyttöoikeus maanmittarin toimesta muissa saarissa, joihin ei ole tietä, asuville kymmenille mökkiläisille. Heillä on tienkäyttöön liittyvä oikeus parkkipaikkoineen ja venevalkamoineen.

Suomen lainsäädäntö on sellainen, että saarissa, joihin ei ole tietä, on osoitettava mantereesta auto- ja venevalkamapaikka. Eräällä toisella tilallani Taipalsaaren Merenlahdella on maanmittarin osoittama parkki- ja venevalkama noin kolmellekymmenelle autolle ja veneelle. Tällä tilallani venepaikkojen aluetta puitaessa minun piti jopa ”kouluttaa” maanmittaria. Kun hän ei minua uskonut, niin valitin asiasta maaoikeuteen.

Maaoikeus muutti maanmittarin merkitsemää venevalkama-alueen rantaviivaa siten, että venevalkama-alueesta poistettiin 23 metriä rantaviivaa. Maanmittari oli nimittäin tehnyt kantatilan oikeutta loukkaavan päätöksen estäen tärkeältä kohtaa rantaa kantatilalta pääsyn järvelle.

Että tällaisia tapauksia on täällä sinisten vetten äärellä kaskikoivikoissa.

Liikemies

Ismo Talka