Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä Vastaa aiheeseen: Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Vastaa aiheeseen: Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä Vastaa aiheeseen: Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

kaller

Jätkä: ”Nyt on paras aika lehtipuun vesottumista ajatellen. Aamulla, kun alkaa nähdä kunnolla, nykäistä raivuri käyntiin ja vilua karkoittaen liikkua vaikkapa hieman ripeämmin. Kolmen maissa kun aloittaa ja lakaisee risua nurin yhdeksään asti, eli ruotsalaisella ammattisahalla kolme tankillista viilauksineen, niin onkin jo mukava hetki vaikka pulahtaa raikkaaseen järviveteen huuhtomaan hiet pois.

Voi kuvitella, että työrupeaman jälkeen koko päivä on vapaa-aikaa.”

On vain niin katoavan lyhyt aika tämä, kesäinen valoisa ja pitkä päivä.  Vaikka sahaisi 12 tuntia päivässä, niin tuntuu että vapaa-aikaa on yllin kyllin. Tuottavaa työtä on mahdollista tehdä niin kauan kun lämpätila ei ylitä +15 astetta.

Jos jollekin on siunaantunut tai on ostamalla hankkinut hyviä metsäpohjia, MT+ tai OMT kankaita, niin tuollaisilla kuviolla kannattaisi käyttää aikaa ja rahaa, että saisi viljellyn metsän perustettua. Noilla edellä mainituilla metsäpohjilla jalostettu taimiaines kasvaa huimaa vauhtia. Alikasvoksella aikaansaatu metsä vaati ensin odottelua 10 vuotta, ennenkuin ollaan tilanteessa missä pottiputkella istuttu taimi on. Sitten tämän jälkeen luontaisella taimella kasvu on 10-20% hitaampaa kuin jalostetuilla taimilla, joku osaisi laskea kannattavuuksia tarkemmin. Uudistaminen on ilmaista aliskasvoksella, mutta hyvän metsäpohjan potentiaalin hukkaaminen on huomioitava asia, Puulajista riippumatta, ei ole pakko olla kuusta aina. Eli koivu tai kuusi, visakoivu, tammi tai joku muu erikoisuus, aina kannattaisi hyvä maapohja viljellä keinollisesti.