Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous? Vastaa aiheeseen: Kannattaako metsätalous?

Vastaa aiheeseen: Kannattaako metsätalous?

Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous? Vastaa aiheeseen: Kannattaako metsätalous?

Mysteeri

Metsätalous kannattaa niin kauan kuin aurinkoenergia uutta myyntikelpoista puuta valmistaa ja joku on puut kiinnostunut vielä ostamaankin. Kannattavuuden mittaamisen ja arvioinnin hoidan Excel -taulukkolaskentaohjelmassa ja toki päätökset tehdään sitten palstalla kumisaapastyönä.

Tärkeimpänä mittarina toimii luonnollisesti nettotulojen nykyarvo ja sitä kautta päästään käsiksi sisäiseen korkokantaan (IRR). Metsätaloudelle asettamani tavoitteet ovat pääasiassa taloudellisia, sillä hoidettu metsä myös miellyttää silmää. Monimuotoisuus pyritään myös huomioimaan aina kun mahdollista.

Parhaiten kannattavuuden voi mielestäni tuhota ostamalla ylihintaisen kiinteistön. Liian kallista tuotantokoneiston hankintaa ei pysty korjaamaan käytännössä mitenkään. Pyrin parantamaan puun(rahan)tuotantoa välttämällä ylimitoitettuja investointeja etenkin kiertoajan alkupäässä. Lean -ajattelu soveltuu mukavasti myös metsään. Ostamalla suurelta toimijalta ”avaimet käteen uudistamispaketin” ja siten esim. istuttaen mäntyä kuivahkolle kankaalle lienee tehokkaimpia keinoja heikentää oman metsätaloutensa kannattavuutta. Kaikki helpot työt kannattaa tehdä itse ja pyrkiä sopimaan urakointi ilman välikäsien katteita. Kvartaalin ollessa 25 -vuotta on vaikkapa sadan euron säästö uudistamiskuluissa aivan keskeinen tekijä osana kannattavuutta.

Taloudellisessa tarkastelussa metsikkötasolla mitataan suhteellista arvokasvua ja tuottoprosentin laskiessa asetetun korkovaateen alapuolelle on uudistamisen aika. Huomattavasti aiemmin ollaan liikkeellä kuin rajanaapurit. Tulevaisuudessa luultavasti joudun lisäämään entisestään yläharvennuksien osuutta osana metsänhoitoa.

Muita kannattavuutta parantavia seikkoja ovat jalostetun siemenalkuperän käyttäminen, sahatyöt ajoissa, terveys- ja kasvatuslannoitukset sekä huolen pitäminen korjuukelpoisuudesta. Hyvä kesäkorjuun mahdollistava tieverkko tuo myös hoitotöihin mielekkyyttä. Kuitenkin esim. kalliomurske päällysrakenteena sitoo hurjan määrän pääomia tieverkkoon ja aina kannattaa selvittää kotitarveoton mahdollisuus, mikäli hyvä sorapenkka vain tilatasolla löytyy.

Verrattuna pörssiosakkeisiin on metsätalous ollut heikosti kannattava omaisuuserä ja korolle korkoa -ilmiö toimii hitaasti, toki menneisyyden tuotto ei ole tae tulevaisuudesta ja onhan metsänhoito harrastuksista parhain.