Keskustelut Luonto Monimuotoisen metsän askelmerkit Vastaa aiheeseen: Monimuotoisen metsän askelmerkit

Vastaa aiheeseen: Monimuotoisen metsän askelmerkit

Keskustelut Luonto Monimuotoisen metsän askelmerkit Vastaa aiheeseen: Monimuotoisen metsän askelmerkit

Planter Planter

Ruotsissa Metsäyhtiö ja metsänomistajajärjestö Södra pani tiukan, männyntaimien vahingoilla mitattavan rajan vuoteen 2021, jonka mukaan männylle saa aiheutua enintään 5 prosenttia vuotuista vahinkoa. Jos eivät asiat tule kuntoon, hirvihallinnon nykymalli loppuu.

Mittarina on siis sorkkaeläinten aiheuttamat vahingot, määrä on oltava tasolla, jolla vahingot ovat metsätalouden kannalta siedettäviä. Suomessakin olisi syytä siirtyä hirvieläinkantojen tavoitemääristä ja  hoitosuunnitelmien laatimisesta metsänhoitosuunnitelmiin. Siis määrät sille tasolle, että metsätaloussuunnitelmat voidaan toteuttaa.

Lisäksi Södra havainnollistaa sorkkaeläinten vaikutusta aidatuilla koealoilla ”viltdemohägn”.

Södra ympäristökouluttaa porukkaa. Oppimateriaalina on mm. kymmeniä Södran toiminta-alueen ”viltdemohägniä” – aitausta, joihin eivät sorkkaeläimet pääse. Niissä ei voi olla huomaamatta, miten valtava sorkkaeläinten vaikutus on kaikkeen kasvillisuuteen. Pihlajaa, raitaa ja haapaa riittää, kun ne aitauksen ulkopuolelta on kaluttu olemattomiin. Eli luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeimmät lehtipuulajit syödään.

https://imengine2.lrf.infomaker.io/?uuid=95c5e9b3-0d54-4de5-ad94-ffd24e3b6e91&type=preview&source=&function=fit&width=630&height=434&q=80&maxsize=630&name=antonholmstrom-065-jpg

https://imagebank.sodra.com/fotoweb/embed/2018/02/dfd2b7668d514058856b6b13cdd5c2c3.jpg

https://www.landskogsbruk.se/skog/sodras-kraftanstrangning-ska-minska-betesskadorna/