Keskustelut Puukauppa Metsänomistaja puun ostajana Vastaa aiheeseen: Metsänomistaja puun ostajana

Vastaa aiheeseen: Metsänomistaja puun ostajana

Keskustelut Puukauppa Metsänomistaja puun ostajana Vastaa aiheeseen: Metsänomistaja puun ostajana

Turvekangas

Elikäs harva palstalainen on ennakoita käytännössä pidättänyt ja ilmoittanut. Lakipykälät tähän kuitenkin löytyy. https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/metsa/puun_myynti/puun_ostajan_velvollisuude/

”Puun ostajan ennakonpidätysvelvollisuus koskee sellaisia pysty-, hankinta- ja käteiskauppoja, joissa kaupan kohteena on jalostamaton puutavara. Jalostamatonta puutavaraa ovat muun muassa tukit, pylväät, kuitupuu, halot, pilkkeet tai hake, hakkuutähteet, kannot, muu metsäenergiapuu, joulukuuset ja tienviittakepit.”

”Kotitalouksien (eli yksityishenkilöiden tai kuolinpesien) ei yleensä tarvitse toimittaa ennakkopidätystä, jos ostetun puun määrä on vähäinen eikä puuta käytetä elinkeinotoiminnassa tai tulonhankkimistarkoituksessa.

Jos kuitenkin kotitalous on maksanut samalle puun myyjälle kalenterivuoden aikana erilaisia maksuja yhteensä yli 1 500 euroa, koko vuoden maksuista on toimitettava ennakonpidätys. Maksuilla tarkoitetaan tässä yhteydessä muun muassa puun myyntituloja, työkorvauksia ja palkkoja.”

”Ennakonpidätysvelvollisuus tuo mukanaan myös muita velvoitteita. Puun ostajan on ilmoitettava ennakonpidätykset ja tilitettävä ne Verohallinnolle. Lisäksi ostajan on annettava Verohallinnolle puun ostajan vuosi-ilmoitus kalenterivuoden aikana tekemistään puukaupoista. Puun myyjälle ostajan on annettava tosite puukaupasta.”

Kyse on tulonhankkimistarkoituksesta. Itse maksan hakkuun ja myyn hakatun puuerän. Tilitys myyjälle alveineen ja ennakko pidätettynä.

Hankaluus on nyt vain se proseduuri ja nettisivupaikat jossa tarvittavat ilmoitukset tehdään ja maksetaan. Omaverossa saa maksun maksettua, mutta siinä ei saa ilmoitettua kenen hyväksi ennakonpidätys on tehty, vai oliko jokin vuosi-ilmoitus sellainen. Siihen on varmaan jokin toinen paikka, mutta missä. Tätä tässä olen koittanut löytää.

Tämä on varmasti helppo tapa hoitaa tämä kohta kaupankäynnistä, kunhan vain löytää oikeat paikat. Jauhiaisen Metsävero 2019-oppaassakaan ei linkkejä ollut mainitun. Ne voisi sinne vaikka lisätäkin ja käsitellä Metsälehdessä omana ajankohtaisartikkelinaan kun tuli tuo uusi Tulorekisteri ja Omavero sivutkin.