Keskustelut Metsänomistus Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle Vastaa aiheeseen: Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

Vastaa aiheeseen: Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

Keskustelut Metsänomistus Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle Vastaa aiheeseen: Kysymys MTK:n metsävastaava mikko tiirolalle

Mikko Tiirola

Hei,

Erinomaista, että hirvieläimet puhuttavat. Olen täysin samaa mieltä, että hirvieläinten aiheuttamat tuhot metsätaloudelle ovat liian suuria. Omakohtaista kokemustakin asiasta on kuten Suorittava porras tuntuu tietävän. Aivan turha on väittää, että olisimme MTK:ssa osa hirvimafiaa. Ruotsalaisen kollegan lausunto antaa lohtua tämän keskustelun syyllistävimmille kommenteille. Ruotsin metsänomistajien pj sanoi viime syksynä, että kaikkein eniten hän nostaa hattua meidän riistakantojen hallinnalle, kun käytiin leikkimielistä Ruotsi-Suomi metsänomistajien edunvalvontakeskustelua.

Olemme viime vuosina kouluuttaneet metsänhoitoyhdistyksiin riistavastaavia ja käyneet joka kevät maakunnittaisia kierroksia  valmistautumalla vaikuttamaan riitahallinnon lupapolitiikkaan. Simonkadulta käsin kun ei hirviä ammuta, vaan siinä tarvitaan metsästäjiäkin. Pelkkä räyhääminen ei yleensä johda tavoiteltuun lopputulokseen.

Emme edelleenkään ole tyytyväisiä tilanteeseen, mutta olemme hirvikannan tavoitehaarukan osalta pääseet useassa maakunnassa alle kolmen hirven tasoon/ tuhat hehtaaria.

Jotkut alueelliset riistaneuvostoalueet eivät ole ottaneet maanomistajien viestiä tosissaan ja siksi olemme vaatineet myös lainsäädäntömuutoksia.

Ohessa MTK:n  keväiset eduskuntavaalitavoitteet https://www.mtk.fi/-/metsatalous-ek-vaalitavoitteet, joilla pommitamme nyt ministeriötä ja Jari Leppää myös hirvieläinkantojen kohtuullistamisen ja maanomistajien sananvallan parantamiseksi:

”Hirvieläinkannat kuriin

Hirvitalousalueiden tavoiteasetannassa tulee riistaneuvostot velvoittaa huomioimaan maanomistajien ja viranomaisten näkemykset hirvikantatavoitteista. Lisäksi tulee säätää, ettei hirvikantatavoite saa ylittää missään 4,0 /1000 ha tasoa.

Hirvieläinkannan nykyistä tarkempaan säätelyyn pitää luoda kannustimia ja tehdä tarvittavat muutokset  metsästyslakiin ja -asetukseen. Valkohäntäpeuran vasojen metsästys tulee vapauttaa luvanvaraisuudesta koko maassa.”

Ja tässä vielä valkohäntäpeurasta kirjoittamani vastine viime keväältä:

https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4446553/Lukijalta+MTK+hakee+ratkaisuja+valkohantapeurakriisiin

Niin ja vielä lopuksi. Olen sosiaalisessa mediassa (twitter @TiirolaMikko) nostattanut myös ilmastoperusteista painetta hirvieläinkantojen pienetämiseksi. Vasomiskauden jälkeen meillä on märehtiviä hirvieläimiä lähes puolet Suomen nautaeläinmäärästä. Nautojen röyhtäisyjen ilmastovaikutuksista on kova poru, mutta hirvieläinkannat tuntuvat nauttivan myös luontoväen suojaa, vaikka ne aiheuttavat myös monimuotoisuusongelmaa kuusettamalla Suomea ja tuhoamalla monimuotoisuuden kannata arvokasta mustikkaa,

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.517718

Otan edelleen vastaan mielelläni asiallisia ehdotuksia edunvalvonnan parantamiseksi ja tarvittaviksi lainsäädäntömuutoksiksi.