Keskustelut Tekniikka Risupeto Vastaa aiheeseen: Risupeto

Vastaa aiheeseen: Risupeto

Keskustelut Tekniikka Risupeto Vastaa aiheeseen: Risupeto

Risupeto

Laitan vähän laskelmia niin ei mene ihan mutu- fiiliksellä. Netti on hieno paikka siitä, että sieltä löytyy hyvin paljon tutkittua tietoa esimerkiksi energiapuun kannattavuudesta. Ja on kaikkien saatavilla ilmaiseksi. Linkit myös mukana.

 

1: VTT TIEDOTTEITA 2564 (2010)

Nuorten metsien energiapuun hakkuun tuottavuudet perustuivat keräävällä energiapuukouralla varustetun harvennusharvesterin ajanmenekkimalleihin (Laitila ym. 2004) ja em. mallin tehoajanmenekit muutettiin käyttötuntituottavuuksiksi kertoimella 1,3.

Laskelmassa hakkuutyön tuottavuus 30 litran keskitilavuudella oli 5,3 m³ käyttötunnissa.

Nuorten metsien energiapuun korjuukustannus tienvarressa, organisointikulut mukaan lukien, oli 23,1 €/m³.

  • Hakkuun kustannus oli 13,5 €/m³ (71€/h / 5,3m³/h)
  • pienpuun metsäkuljetuksen 6,1 €/m³.
  • Organisointikustannusten oletettiin olevan samat (3,51 €/m³)

Kun energiapuusta maksetaan yrittäjälle 20€-24€ alv 0% tien varressa voidaan suoraan päätellä, että yhtälö ei ole toimiva.

 

2: METSÄNHOIDON SUOSITUKSET ENERGIAPUUN KORJUUSEEN, TYÖOPAS 2016

kuvan 4 mukaan opastetaan alle 10 sentin (n.30-40dm3) läpimittaiselle puulle tehtäväksi energiapuun korjuu ja alle 7cm (n.20dm3) raivaus. Jos metsän omistajan ja urakoitsijan puolesta myös nuo alle 7cm puut voidaan poistaa samalla laitteella, voidaan urakoinnista saada molemmille kannattava.

Oma johtopäätös on, että urakoitsijan on kyettävä tekemään energiapuun korjuu kannattavasti 1-10cm läpimitaltaan oleville puille.  Ensimmäisen julkaisun mukaisesti tehotuntituotoksen pitäisi yltää tuossa skaalassa n.7m3/h saantoon.

Tällöin myös metsänomistaja hyötyy, kun ennakkoraivausta ei tarvita ennen koneen saapumista työmaalle. Säästö metsänomistajalle n.200-500€/ha.

 

3: Energiapuuharvennusten tuntituotoksia sekä koneyrittäjien kokemuksia energiapuutyömailta hankinnan alkuvaiheessa (2010) Janne Jalkanen.

Kun keskisaannot ovat olleet tähän saakka kuvan 3 mukainen, ei tuohon 7m3/h ole mitenkään ollut mahdollista päästä. Kyseisessä tutkimuksessa myös korostettiin ennakkoraivauksen roolia kannattavuuden osalta. ”Heikommin raivatuilla työmailla jää hakkuun jälki tiheäksi. Jos tehdään motolla siisti jälki pieniä runkoja hakkaamalla, litrakoon putoaminen syö kannattavuutta. Esimerkiksi 30-litraisessa tuotos on 3,7 kuutiota tehotunnissa” (urakoitsija Päijänteen MHY:n työmaalla).

VTT TIEDOTTEITA 2564 (2010)

METSÄNHOIDON SUOSITUKSET ENERGIAPUUN KORJUUSEEN, TYÖOPAS 2016

Energiapuuharvennusten tuntituotoksia sekä koneyrittäjien kokemuksia energiapuutyömailta hankinnan alkuvaiheessa (2010) Janne Jalkanen.