Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös Vastaa aiheeseen: Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Vastaa aiheeseen: Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös Vastaa aiheeseen: Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

ap-ex

Valaisevaan Makasiinin artikkeliin pari huomioita.

Lähtötietona yksinkertistettuna vain tukkeja neljällä pituudella 4,3-5,2 m, latva 16 cm ja kuitu 3-5,5 m latva 10-11 cm(?). Sopisi hankintakauppaan.

Kun kakkostukki on viimeisen päälle käsimitattu 8,6 m päästä, että se on juuri alamitan täyttävä 16 cm metsässä, niin jos puut menevät tehdasmittaan ja siellä eri systeemeillä mitattuna sille saadaankin 15,9 cm latvasta (vaikka kuorituitunut,kuivunu, soikea tms matkan varrella sattuuneelle), niin tästä saadaankin rungolle yksi 4,3m tukki ja kaksi kuitua ”tarkalle” mittaajalle ja koko rungon hinnaksi 11,3€ (oletuksena että raakkitukki kuidun hintainen). Automaatilla sille tuli 12,2€ ja käsiajolle 15,3€. Kuka pärjäsi?

Toinen pohdiskelu kuidun osuudesta; latvat on molemmissa 10,6-10,8 cm, eikö tarkasti ottaen saataisi enempikin, jos yleinen kuitumitta on 6-7 cm? Miksi jätetty 3-4 m latva motolla ajettaessa. Käsinajossakin olisi tullut esimerkin mukaan kaksi ”normaali” kuitua ajettuna 16-17 metriin.

 

Kyllä millitkin on merkitseviä ihan käytännössä ja tätä tarkkuuskohtaa voisi myös käsitellä laajemminkin.

Varsinaisissa hakkuissahan sitten tulee usein muitakin jakeita eli parruja, pikkutukkeja jne., jotka määrittävät tuota ”tarkkaa katkontaa”.