Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle Vastaa aiheeseen: Vaihtoehtoja avohakkuulle

Vastaa aiheeseen: Vaihtoehtoja avohakkuulle

Keskustelut Metsänhoito Vaihtoehtoja avohakkuulle Vastaa aiheeseen: Vaihtoehtoja avohakkuulle

Gla Gla

Puukilta hyvä kommentti 13:03. Varsin monimuotoinen on siis kasvupaikkatekijän vaikutus.

Timpan komentti happamaan sopeutumisesta pitää nähdä tuota Puukin esittämää monimuotoista taustaa vasten. Luonnossa sopeutuminen ei tarkoita vain sitä, että tarvitaan happamat (tai esim. männystä puhuttaessa karut) olosuhteet. Sopeutuminen tarkoittaa myös sitä, että laji selviää noissa olosuhteissa paremmin kuin kilpailijansa. Siksi mäntykin kasvaa huikeaa vauhtia rehevällä maalla, mutta vt- ja ct-kasvupaikoilla se on ylivoimainen selviytyjä kilpailussa muita vastaan, vaikka kasvu onkin hitaampaa kuin rehevässä paikassa.

Talousmetsissä ihminen auttaa kilpailussa, jossa laji ei muuten niin hyvin selviäisi. Esim. istuttamalla ja perkaamalla pahasti heinittyvälle alueelle kuusta. Luonnossahan aukkoon kasvaa ensin pioneerilajit ja vasta myöhemmin kuusi valtaa alaa. Silti kuusi kasvaa talousmetsän aukossa hienosti.

Tämän alustuksen jälkeen päästään siihen, että nyt oli kyse sekapuustosta. Haapa sekapuuna ei muokkaa kasvupaikan maaperää kuusen kannalta huonompaan suuntaan emäksisyyttä lisäämällä. En tiedä, olisiko päinvastainen tilanne eli haavikossa kuusi sekapuuna helisemässä ph-lukujen kanssa, mutta sellaista tilannetta harvemmin vastaan tulee.